Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-04-30 15:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/ekonomiassistenten-jenny-raddar-liv-jobbar-extra-som-brandman/

JOBB & KARRIÄR

Ekonomiassistenten Jenny räddar liv – jobbar extra som brandman

Olyckor, bränder, sprängningar, hjärtstopp. Som deltidsbrandman måste Jenny Edlund Nummelin vara beredd på allt.
Foto: Beatrice Lundborg

Sveriges räddningstjänst är beroende av deltidsbrandmän och den som jobbar extra kan tjäna upp emot 100 000 kronor per år.

Ekonomiassistenten Jenny varvar kontorsjobb med att rycka ut på larm.

– Jag halkade in lite på ett bananskal, säger hon.

Det är måndag förmiddag och brandstationen i Storvreta utanför Uppsala är sånär som på tom som på Jenny Edlund Nummelin. Hon ska egentligen jobba hemifrån som ekonomiassistent för Svenska kyrkan, men har tagit en paus för att visa DN lokalerna.

– Förra veckan hade vi noll larm, då brukar vi säga att nu kan det hända när som helst.

I hennes ficka ligger en svart sökare, just så stor att den får plats i handflatan. När den piper måste hon vara beredd på det värsta. Det kan vara en villa som står i brand, ett hjärtstopp eller en allvarlig trafikolycka.

Hon är deltidsbrandman och vad som än händer ska hon dit och hjälpa till. Vare sig det är mitt i natten eller om hon sitter i ett möte med sitt andra jobb.

– I början sov jag med understället på. Nu när jag är mindre nervös hänger det bredvid sängen i stället.

Bild 1 av 2
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 2
Foto: Beatrice Lundborg

Jenny Edlund Nummelin

Ålder: 42

Bor:  Storvreta

Familj: David och vi har två barn, Viola 13 och Leo 15. Katten Trusse.

Bakgrund: Född och uppvuxen i Storvreta, tycker om att springa.

Gör: Ekonomiassistent på Svenska kyrkans nationella kansli i Uppsala, deltidsbrandman i Storvreta.

Den svenska räddningstjänsten bygger på att frivilliga engagerar sig, särskilt på mindre orter. Enligt siffror från Brandmännens riksförbund jobbar enbart 5 000 personer som heltidsanställda brandmän. En lejonpart, 10 000 personer, jobbar som deltidsbrandmän eller RIB-personal (räddningstjänstpersonal i beredskap) som det officiellt kallas.

På stationen i Storvreta jobbar 26 personer och alla gör det vid sidan av andra sysselsättningar. Utöver Jenny Edlund Nummelin som är ekonomiassistent finns här både bilmekaniker och flera lärare.

– Jag hanterar vanligtvis fakturor och betalningar till Svenska kyrkans partners i olika delar av världen. Det är som natt och dag jämfört med att jobba här.

Hon har varit deltidsbrandman sedan slutet av 2022. Det hela började med att hon snubblade över ett inlägg på Facebook där stationen efterfrågade ny personal och annonserade ett öppet hus.

– Jag halkade in lite på ett bananskal. Jag fick göra ett test på stationen och efter det valde jag att skicka in min ansökan.

Bild 1 av 2
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 2
Foto: Beatrice Lundborg

RIB-personal

• Som deltidsbrandman räddar du liv genom att stötta den ordinarie räddningstjänsten. På mindre orter kan räddningstjänsten vara beroende av att det finns deltidsbrandmän.
• RIB-personal står för räddningstjänstpersonal i beredskap. Ett annat ord är deltidsbrandman.
• Deltidsbrandmän är anställda i den kommunala räddningstjänsten och uppdraget sker vid sidan av en annan huvudarbetsgivare.
• Deltidsbrandmän ersätts för den tid de är i beredskap, på utryckning, övningar och under utbildning.
• För att kunna bli deltidsbrandman måste du uppfylla flera krav: du ska ha fyllt 18 år, behöver vara frisk och ha god kondition, behöver i normalfallet kunna inställa dig på stationen inom fem minuter vid larm samt få tillstånd från din ordinarie arbetsgivare.
Källa: MSB

Att kunna bli deltidsbrandman är långtifrån en självklarhet för alla. När ansökan är inskickad gäller det att klara flera fysiskt krävande test. Därefter väntar flera tuffa utbildningar i att släcka bränder, klippa upp bilar och ta hand om skadade.

För Jenny fanns konditionen på plats när hon sökte. Styrkan har varit en större utmaning.

– Men många gånger är inte det avgörande, utan snarare att det finns ett par extra händer som kan göra något. Det är ett lagarbete. Att jag är mindre innebär också att jag kan få plats på ställen som andra inte kommer åt, kanske för att krypa in i en bil och hålla upp nacken åt en skadad person.

Utöver de fysiska hindren måste även arbetsplatsen godkänna uppdraget. När sökaren ringer måste hon infinna sig på stationen inom sex minuter.

– Jag har haft tur. Min arbetsgivare var positiv från början och jag har ett sånt jobb som jag kan lämna med kort varsel. Så som det har varit nu kan jag jobba hemifrån tre till fyra dagar i veckan.

I stressiga situationer kan det vara svårt att komma ihåg allt. Till sin hjälp har varje brandman en lista i taket som visar standardrutiner vid olika typer av händelser.
Foto: Beatrice Lundborg

Alla deltidsbrandmän arvoderas likadant. En vanlig jourtimme inbringar 30,3 kronor. Ringer larmet går timlönen upp till 331 kronor, för att därefter sjunka till 257 kronor de kommande timmarna. Man får även betalt för två timmars fysträning varje månad samt för övningar.

För Jenny Edlund Nummelin innebär det att hon tjänar uppemot 7 000 kronor extra i månaden, innan skatt.

Hälften av pengarna lägger hon i spargrisen inför en stundande köksrenovering. Den andra hälften lägger hon på familjen, till exempel genom att dryga ut semesterkassan.

Men det är inte pengarna som motiverar hennes engagemang.

– För mig handlar det om att hjälpa till, känna att jag gör en samhällsnytta. Jag får utvecklas och göra något annorlunda. Dessutom behöver de folk. Det är en win-win.

Med lufttuber på ryggen väger utrustningen 24 kilo. Men oftast är det inte tyngden som är jobbigast, utan att arbeta hårt med en stigande kroppsvärme.
Foto: Beatrice Lundborg

Det får plats fem personer i en vanlig brandbil. Jenny Edlund Nummelin sitter oftast på baksätets mittenplats, den som kallas för rökdykare två. Medan bilen skyndar mot olycksplatsen sätter hon på sig ryggsäcken med lufttuber som ska hålla henne vid liv när hon släcker bränder.

– Även om det är samma typ av larm kan det skiljas mycket åt. Ibland är adrenalinpåslaget mer påtagligt än annars. Mycket beror på vad vi vet att vi kommer att möta. Hör vi att skadade vid en trafikolycka är uppe och går kan jag trappa ner energin istället. Hör vi annat på radion trappar vi upp energin.

Under hennes dryga år som räddningspersonal har hon åkt på larm om hjärtstopp, trafikolyckor och en sprängning.

– I början kunde jag känna mig nervös. Hur ska jag lyckas med det här? Då har mina kollegor lugnat mig. ”Du är utbildad. Om du glömmer bort något går det alltid att fråga. Vi jobbar tillsammans och vi litar på varandra”. Det är väldigt fint att få vara tillsammans i den gemenskapen.

Krav för att bli deltidsbrandman

• Över 18 år

• Frisk

• God kondition

• Simkunnig

• Ej mörk- eller höjdrädd

• Gilla lagarbete

• Stresstålig

• Körkort

• Bostad och arbetsplats med möjlighet att ta sig till brandstationen inom 5-7 minuter

• Godkännande från huvudarbetsgivare

Källa: MSB & www.blideltidsbrandman.nu

Läs mer:

Extrajobben som drygar ut kassan

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 3
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 2 av 3
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 3
Foto: Beatrice Lundborg