”Robinson”-Zayera om håravfallet: ”Bär det med stolthet”

Tappade halva håret som tonåring • Diagnosen

Publicerad 2024-04-21 07.02

”Robinson”-deltagaren växte upp med tjockt, glansigt hår.

Sedan började hon tappa det – och på bara några år hade halva håret ramlat av.

”Hårbotten var blodig av såriga utslag. När jag var 22 år bestämde jag mig för att hålla mitt huvud permanent rakat”, skriver Zayera Khan i ett inlägg.

Zayera Khan, 49, blev den första kvinnan som fick lämna årets ”Robinson”. Efter ett par veckor på ”Gränslandet” tog hon sig tillbaka in i tävlingen.

Men det är inte hennes överlevnadsskills eller sociala spel som tittarna reagerat på. Till Aftonbladet skriver Zayera att den ständiga frågan hon får handlar om hennes hår.

Zayera Khan.

På deltagarens egna hemsida berättar hon mer om anledningen till sin snaggade frisyr och de kala fläckarna på huvudet.

Tappade halva håret – på några år

Zayera växte upp i Pakistan tillsammans med sin familj. Som ung hade hon tjockt och glänsande hår – och när hon flyttade till Sverige som tioåring fick hon ofta komplimanger om det.

Men vid 14-årsåldern började hon tappa håret.

”Varje dag, särskilt på kvällarna och nätterna, fick jag en fruktansvärd klåda i hårbotten. Klådan blev gradvis värre under de kommande två åren. När jag gjorde läxorna på kvällarna kliade hårbotten okontrollerat, jag kliade och såg varje kväll hårstrån ramla av på skrivbordet”, skriver Zayera i sitt inlägg.

Zayera på högstadiet

På bara ett par år hade hon tappat halva sitt hår. Flera gånger sökte hon vård, men läkarna kunde inte hitta något fel och sa att håravfallet berodde på tonårsstress – att det skulle växa tillbaka, skriver Zayera.

Fick diagnosen som 30–åring

Som 16-åring togs beslutet att Zayera skulle raka sitt huvud.

”Vi har en tradition av att raka av håret när problem uppstår, som håravfall. Min familj och mina släktingar trodde att det kunde hjälpa mot klådan och kliandet”, skriver hon.

Det tog flera timmar att få bort allt hår utan att råka skada den redan känsliga hårbottnen.

Zayera Khan.

”Men utslagen som orsakades av klådan var över hela huvudet. Och det blödde”.

Först när Zayera var i 30-årsåldern fick hon svar på vad håravfallet kunde bero på. Enligt en läkare i Schweiz var hennes hårsäckar i den främre delen av huvudet ”döda”. Några år senare diagnostiserades hon med androgenetisk alopeci, även kallat kvinnligt håravfall.

Zayera Khan.

”Håller mitt kala huvud högt”

”Jag mår inte dåligt av att ha tappat mitt vackra, tjocka hår, men jag har stört mig på alla frågorna jag har fått genom åren. Varför har jag rakat huvud? Är du en buddhistisk nunna? Har jag cancer? Men du ser för frisk ut för att ha cancer”, skriver Zayera i sitt inlägg.

I dag är hon nöjd med beslutet att raka av håret och vill få bort stigmat kring kvinnligt håravfall.

”Det första intrycket som andra får av mig är mitt kala huvud, avsaknaden av håret, men jag håller mitt kala huvud högt och bär det med stolthet.”

Zayera Khan har godkänt att Aftonbladet citerar hennes inlägg.

Följ ämnen i artikeln