Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-08 16:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/kultur/herr-b-ryck-lurarna-dags-att-stoppa-det-kulturella-hemlighetsmakeriet/

KULTUR | KÅSERI

Herr B: Ryck lurarna – dags att stoppa det kulturella hemlighetsmakeriet

Släpp smaken fri.
Illustration: Valeriy Kachaev / Alamy

I dag drar norra Europas allra tuff-tuffaste kåsörslok sina vagnar djupt in i Sydeuropa och finner en cool tant och en ny offentlighetsprincip med tunga beats.

Detta är ett kåseri. Skribenten svarar för eventuella åsikter i texten.

Jag har just kommit hem från en lång tågresa och jag gillar verkligen inte att bryta mot kåseriska konventioner, men: allt gick bra. Tågen gick oftast i tid, personalen var trevlig och till råga på allt var det lagom varmt i kupéerna och rimligt rent på toaletterna.

Inte direkt kåserimaterial, alltså.

Men på den sista delsträckan hände äntligen något irriterande. Jag hamnade mitt emot en elegant kvinna i 75-årsåldern och hon visade upp ett beteende om vilket jag har en, rimligen felaktig, teori: Många tittar på sitt underhållningsmaterial utan hörlurar, och det gör de för konstens skull.

Jag lyckades inte se vad hon hade för mobil, men jag har aldrig hört någon med starkare ljud. Den sjukilosbergsprängare jag hade på 80-talet skulle ha varit stolt över kraften som strömmade från hennes tunna, leverfläckiga hand. Så, vad njuter en uppenbart välsituerad italiensk dam av en onsdagseftermiddag på väg mellan Bologna och Rom?

Sitt Tiktok-flöde, och det domineras helt av stekhård italiensk hiphop. Det är så oväntat och rimmen så inihelvete gangsta att min hjärna rycker i den plötsliga förvirringens nödbroms: jag blir full i skratt, och inte på ett charmigt sätt. Bara genom att bita mig i kinden lyckas jag undvika att flabba henne rakt i ansiktet.

Kanske hade hon lånat ett barnbarns telefon? Eller så var hon ett hiphophead från begynnelsen och ville att alla skulle höra det. Faktiskt inte helt otroligt: den som var tjugofem när ”Rapper’s delight” släpptes är pensionär sen flera år.

Nästan allt har blivit lättare med digitaliseringen, utom att visa sina medresenärer vilken träffsäker smak man har. I min ungdom meddelades sådant med bergsprängare, genomskinliga plastpåsar från Skivfönstret och genom att den som läste en imponerande bok faktiskt höll i den imponerande boken.

I dag råder ett kulturellt hemlighetsmakeri och kanske är frånvaron av lurar på tåg och bussar början på en proteströrelse. Och varför inte? Förmodligen skulle fler än jag ta del av mer aktningsbjudande kultur om alla såg och hörde. Som varenda skinntorr italogangsta-skalle vet: Andra människor kan få en att vilja vara en ballare människa.

Men å andra sidan, ibland är det väldigt långt mellan Rom och Bologna.

Läs mer

Förra Herr B-kåseriet: Kan verkligen detta vara Sveriges mest svårstavade namn?

Herr B-klassikern: ”Hej, Clas Ohlson! Vad tycker du om Kåseri?”