Ecuador röstar om militär mot gängen

TT-AFP

Publicerad 2024-04-21 08.25

En man kontrolleras av soldater som patrullerar i huvudstaden Quito, Ecuador.

Två borgmästare mördade på en vecka och en skenande mordkurva. Nu röstar våldsdrabbade Ecuador om tuffare tag mot de kriminella gängen.

Förslagen som befolkningen på söndagen ska ta ställning till handlar bland annat om hårdare straff mot terrorism och narkotikahandel och att militären ska tas in i kampen mot gängen.

President Daniel Noboa, som i januari utlyste nationellt krisläge och ett inrikes krig mot knarkkartellerna, vill också att det ska bli lättare lämna ut ecuadorianer som är efterlysta utomlands.

Ecuador har länge varit ett av Latinamerikas mest stabila länder. De senaste åren har dock en våldsspiral drabbat landet, utlöst av fler knarkkarteller. Antalet mord per capita skenar och det senaste året har ett tiotal politiker dödats.

I januari eskalerade situationen efter att den fruktade narkotikaledaren Adolfo Macias lyckats rymma från ett säkerhetsfängelse. Fängelsekravaller och en våldsvåg följde efter Macias rymning och han är fortfarande på fri fot. I fredags sköts en borgmästare i staden Portovelo ihjäl. Han var den tredje borgmästaren som mördats i landet på en månad.