Tonåringar som är mest på nätet skolkar mer

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-04-21

Ungdomar som tillbringade överdrivet mycket tid online var borta mer från skolan än andra enligt en studie. Arkivbild.

Tonåringar som är uppkopplade överdrivet mycket har högre skolfrånvaro än andra enligt en stor, finsk studie.

Men en bra relation med föräldrarna har en skyddande effekt, liksom att vara fysisk aktiv.

De finska forskarna har använt sig av data om över 86 000 ungdomar mellan 14 och 16 år för att undersöka om det fanns ett samband mellan skärmvanor och skolnärvaro.

Ungdomarna har fått svara på frågor om hur beroende de tycker att de är av skärmen, om de till exempel undviker att umgås med familj och vänner till förmån för att surfa och om de får ångest av att inte vara online för spel eller sociala medier. De har också svarat på frågor om skolfrånvaro, sömn, fysisk aktivitet och relationen till föräldrarna.

Mer frånvaro

Resultaten, som publicerats i Archives of Disease in Childhood, visade att de som använde internet överdrivet mycket oftare var borta från skolan. Det gällde både skolk och sjukdom.

– Det var inte enbart kopplat till att de sov mindre utan verkar enligt de analyser vi gjorde, hänga ihop med att vara online, säger Katarina Alanko, docent i psykologi vid Åbo Akademi och medförfattare till studien.

Att röra på sig, både i form av vardagsmotion som att promenera och hårdare fysiskt träning minskade risken för skolfrånvaro. Men allra starkast skyddsfaktor hade alltså en bra och förtrolig relation med föräldrarna.

– Jag tror många tonårsföräldrar känner sig ganska maktlösa inför sina barns spelande och surfande. Mitt tips är väl att i stället för att tjata om att de ska sluta så ska man erbjuda andra aktiviteter. Det behöver inte vara så avancerat utan det kan handla om en halvtimma här och där, säger Katarina Alanko.

Eget beteende

Hon uppmanar också vuxna att tänka till hur de förhåller sig till mobilen.

– Om vi håller i den hela tiden är det svårt att få våra barn och unga att lägga bort den.

I studien har forskarna inte gjort skillnad på vad ungdomarna gör när de är online, om det är spel, sociala medier eller annat. De såg däremot att tjejer i högre utsträckning än killar hade ett överdrivet surfande.

– En teori till varför är att de är mer på sociala medier, vilket pågår mer oavbrutet än om du spelar, säger Katarina Alanko.