Kampanjar för glaciär som Islands president

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2024-04-21

Snæfellsjökull ligger på västra Island. Arkivbild.

En iskall kandidat gör avtryck i valrörelsen på Island. En grupp kämpar för att föra fram glaciären Snæfellsjökull som presidentkandidat.

Den är 700 000 år gammal och följer omkring hälften av islänningarna med blicken varje dag. Och kanske har ännu fler fått upp ögonen för Snæfellsjökull sedan en kampanj inletts för att få glaciären att ställa upp i presidentvalet den 1 juni.

Bakom initiativet står Angela Rawlings som tillsammans med ett team om 50 andra kämpar för att få ihop de underskrifter som krävs för att bli kandidat. Det behövs 1 500 namn senast 26 april – ett krav som inte på långa vägar ännu har mötts. Det återstår alltså en hel del arbete för att åtminstone i teorin kunna förvandla idén till verklighet.

Uppfyller krav

På pappret uppfyller glaciären kraven för att få ställa upp i valet där en kandidat måste vara över 35 år, ostraffad och medborgare på Island. Behovet av ett personnummer löstes genom att Rawlings lade till Snæfellsjökull som mellannamn.

När det gäller det praktiska genomförandet har kampanjgruppen föreslagit att en flaska smältvatten skulle kunna skickas om presidenten bjuds utomlands. Och dignitärer på Islandsbesök skulle i stället kunna få träffa specialister inom glaciologi.

– Snæfellsjökull är den enda glaciär i landet som faktiskt har ett internationellt rykte, säger Rawlings till The Guardian och syftar på dess roll i Jules Vernes roman ”Till jordens medelpunkt”.

Presidentrollen på Island är främst symbolisk. Men glaciärens kandidatur skulle vara ett sätt att föra fram klimatförändringen, och de som drabbas hårdast av dess effekter, i strålkastarljuset, enligt kampanjorganisationen.

Smälter

Islands glaciärer smälter till följd av den globala uppvärmningen. Enligt forskare kommer de flesta att ha försvunnit inom 200 år.

Reaktionerna på kampanjen har varit blandade, enligt Rawlings.

– Vi tar oss an det här med både glädje och allvar, säger hon.

– Jag är medveten om att när man först säger något i stil med ”en glaciär som president” ses det som komiskt. Men väl förbi det öppnar samtalet upp.