Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-07 19:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/osterrike-skakas-av-omfattande-rysk-spionskandal/

VÄRLDEN

Österrike skakas av omfattande rysk spionskandal

Byggnaden för Österrikes generaldirektorat för allmän säkerhet DNS, tidigare BVT, i Wien.
Foto: Alex Halada/TT

En 61-åring står i centrum för den spionskandal som nu rullas upp i Österrike – möjligen landets största någonsin. Mannen, som var anställd inom tidigare säkerhetstjänsten BVT, misstänks ingå i ett mindre nätverk som i över tio år försett ryska underrättelsetjänsten FSB med hemligstämplade uppgifter.

61-åringen har i flera år omgärdats av misstankar om oegentligt samröre med Ryssland, men han har försvarat sig med att han är utsatt för en konspiration och att han snarare ska betraktas som en visselblåsare. På långfredagen stormade dock ett 30-tal personer från insatsstyrkan Cobra en adress i lilla Paternion med en 86-sidig arresteringsorder och grep mannen.

– Fallet är speciellt med tanke på dess internationella dimension och det faktum att det inte bara handlar om spionage utan också om infiltration av det österrikiska politiska systemet och försvagningen av landets inre säkerhet, säger historikern och spioneriexperten Thomas Riegler till AP.

Österrike blev under kalla kriget känt som ett tillhåll för spioneri och agentutväxlingar över järnridån, i fiktionen många gånger på någon dimhöljd bro mitt i natten – fallet med 61-åringen beskrivs i österrikisk press som det mest omskakande i genren på flera decennier. Mannen anklagas bland annat för att ha spionerat för den ryska underrättelsetjänsten FSB och för att ha läckt känslig information till politiker, enligt Kurier.

Bland misstankarna finns att han sedan början av 2010-talet gett Ryssland tillgång till mobildata från tre högt uppsatta österrikiska tjänstemän, bistått att planera ett inbrott i en journalists lägenhet och föreslagit ”förbättringar” efter ett ryskbeställt mord i Tyskland. Hans kontaktperson ska ha varit hans tidigare underrättelsechef som skickade vidare till Jan Marsalek, en österrikare på rymmen för omfattande bedrägeribrott i finansbolaget Wirecard och troligen bosatt i Moskva eller Minsk med täta band till FSB.

Enligt arresteringsordern ska 61-åringen mellan 2017 och 2021 samlat känslig information om personer som är av intresse för Ryssland ”i syfte att vidarebefordra den till Jan Marsalek och till okända företrädare för ryska myndigheter”, skriver AP. Inhämtandet ska ha skett genom ett stort antal sökningar i nationella polisdatabaser och förfrågningar hos andra europeiska polismyndigheter, bland annat i Italien och Storbritannien.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Alex Halada/TT