Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-06 09:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/aik-vann-derbyt-mot-djurgarden-petade-bersant-celina-matchhjalte/

SPORT

AIK vann derbyt mot Djurgården – petade Bersant Celina matchhjälte

Bersant Celina gjorde ledningsmålet.
Foto: Jessica Gow/TT

AIK vann Stockholmsderbyt mot Djurgården med 2–0.

Bersant Celina byttes in i matchens första minuter och blev sedan matchhjälte.

– Det viktigaste är att använda frustrationen på ett bra sätt, säger norrmannen.

När de möttes för en månad sedan var det Djurgården som gick vinnande ur cupderbyt på Friends arena. I söndagens seriematch tog AIK revansch.

Precis innan klackarna skulle hissa upp sina tifon började snö falla på Friends arena.

När matchen blåsts igång tog det sedan sex sekunder innan en lagkamrat började vifta med armarna – Abdihakin Ali hade skadat sig. 22-åringen landade illa och kunde inte stödja på foten, han fick bäras ut på bår. Bersant Celina ersatte på AIK:s mittfält.

Det var en udda start på matchen, som snart utvecklade sig till en betydligt mindre händelserik första halvlek. Det var mycket kamp, det mesta spelet skedde på Djurgårdens planhalva, och målchanserna var försvinnande få, för båda lagen.

Imponerande 44 734 personer hade tagit sig till Friends i tvågradig temperatur.

I 57:e minuten hände det till slut. Den oväntat inbytte Bersant Celina gjorde 1–0 för AIK med ett skott från utanför straffområdet, och sprang ut mot tränaren Henning Berg vid bänken för att fira.

Han hade varit arg över att inte ha fått starta, men sprang ändå mot tränaren för att fira.

– Jag visste inte vad jag skulle göra. Alla sprang med mig in, så såg jag att Henning såg på mig, och så var det bara det.

Norrmannen var glad efter matchen, men:

– Samtidigt har jag haft en lite dålig känsla på grund av det som hände med ”Abdi”, så jag hoppas att det går bra med honom och att han kommer tillbaka så fort som möjligt, sägr han.

Han hade, såklart, inte förväntat sig att komma in så tidigt.

– Men självklart var jag redo. Det var mycket adrenalin att komma in med så många fans efter en minut. Men jag var redo och känner att jag gjorde en okej match, en bra match i dag.

Med kvarten kvar låg samme Bersant Celina tillsammans med Omar Faraj bakom anfallet när Ioannis Pittas utökade AIK:s ledning.

Alla spelare som inte får starta känner ilska, säger han.

– Jag tror att alla vill spela. Det viktigaste är att använda den frustrationen på ett bra sätt. Och det känner jag att är bra på att göra, att hjälpa laget istället för att göra det värre för mig själv. I dag blev det bra.

På torsdag, och på nytt en vecka senare i cupfinalen, möter Djurgården Malmö FF i vad som hade kunnat vara en seriefinal. Men efter fyra omgångar ligger Stockholmslaget redan fem poäng efter Malmö som har vunnit alla sina matcher. AIK har ett poäng mer än derbyrivalerna.

– Vi har många viktiga matcher nu, vi har inte så mycket mer att göra än att analysera lite i morgon och sen fokusera på nästa mål, säger försvararen Piotr Johansson.

Han var ganska nöjd med försvarsspelet.

– Jag tycker inte AIK skapade så jättemånga lägen. Så det funkar bra. Men det är för osynkat i presspelet och för osynkat i det offensiva spelet. Lite för mycket missförstånd och enkla bolltapp där laget kanske inte förväntar sig att vi ska tappa boll.

AIK–Djurgården 2–0 (0–0)

Matchbetyg: 3. Det var inget storspel på plan, det var ännu en isande kall allsvensk aprilmatch, men det var närapå fullsatt och ändå derbyhet stämning.

Matchens utropstecken: Sex sekunder hade spelats när Bersant Celina fick hoppa in i matchen. Det tycktes knappast vara någon nackdel för AIK. 27-åringen briljerade.

Matchens frågetecken: I lördags fick Västerås Malmö FF att se betydligt mer möjliga att slå än de verkat hittills. Nu förlorade Djurgården derbyt. Hur står sig de blårandiga mot skåningarna på torsdag?