Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Hammarby IF

Häcken vände och vann mot Hammarby

Första målet på bortaplan på 210 dagar.

Men Hammarbys tunga bortafacit fortsätter efter att Even Hovland nickat in 2–1 till Häcken i den 87:e minuten.

Bajen har inte vunnit borta mot Häcken på 19 (!) år.

– Jag lider med grabbarna, säger Kim Hellberg.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN
Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Bajen har haft det tungt på bortaplan på sistone.

Den senaste gången laget bortavann i allsvenskan var i 1–0-vinsten mot Varberg den 24 september 2023. De var också senaste gången laget gjorde mål utanför Stockholm.

Fram till i dag.

Mittbacken Edvin Kurtulus, som nyligen återvänt från en skadeperiod, gav laget ledningen i den första halvleken när han kom först på ett frisparksinlägg från Nahir Besara och gjorde sitt första allsvenska mål sedan 21 april 2022. 

Tunga Bajen-smällar

Men det blev en jobbig andra halvlek för Hammarby. 

I den 57:e minuten tvingades stjärnan Viktor Djukanovic kliva av med en skada. Kort därefter kvitterade Häcken på ett hårt skott av Simon Gustafson.

– Jag vred till foten. Jag kände något men försökte hjälpa killarna, men kunde inte. Vi får se hur det känns i morgon. Det gör ont nu, men jag tror bara att det är en stukning, säger han.

Är du orolig för nästa match?

– Nej, är det bara en stukning tror jag att det är okej.

I den 87:e minuten fullbordade Häcken vändningen när Even Hovland nickade in 2–1-målet efter en välplacerad hörna av inbytte Pontus Dahbo. Hammarbybacken Simon Strand var nära att rädda bollen på mållinjen, men nickade i stället upp bollen i nättacket.

– Vi har snackat hela tiden om att ”inte släppa Hovland, inte släppa Hovland”. Ändå lyckas han komma fri och pricka in den. Det är surt, säger Bajenkaptenen Nahir Besara.

Hellberg: ”Jäkligt tungt”

Resultatet innebär att Häcken nu har två raka vinster i allsvenskan och två vinster totalt den här säsongen – medan Hammarby nu åkte på sin andra förlust den här säsongen.

– Det är tungt, så klart. Jag lider med grabbarna som lägger ner så mycket energi i att försvara vårt straffområde, säger Kim Hellberg. 

Besara har två bra lägen – hur mycket grämer det er att ni inte får in bollen?

– Nu är det mycket saker som grämer, men det är klart att jag såg på Nahir att han var ledsen i omklädningsrummet. Det är en så himla fin person och människa som lägger ner sin själ i Hammarby i allt han gör.

Nahir Besara säger om Hammarbys säsongsstart:

– Jag tycker att vi har tagit stora steg från var vi började till var vi är nu. Och om vi hade kommit härifrån med en vinst hade det inte varit orättvist. Vi har fler skott och fler lägen. Vi var det bättre laget, men de hade en period i andra halvlek – mellan minut 60 och 75 – där de var mycket bättre och tryckte ner oss.

Häckentränaren Pål Arne ”Paco” Johansen var desto nöjdare.

– Vi var rätt effektiva och gjorde två mål och jag är stolt över hur vi avslutar den här matchen, konstaterar han. 

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.