Hoppa till innehållet

USA överväger sanktioner mot kinesiska banker

Vita huset överväger att utfärda sanktioner som hotar att kapa ett antal kinesiska banker från det globalfinansiella system som är beroende av access till amerikansk dollarclearing, rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor. Skälet är att de kinesiska bankerna bistår Ryssland i dess militära upprustning

USA:s utrikesminister Anthony Blinken reser i dag till Kina. Här är han fotograferad jämte Kinas president Xi Jinping när de möttes i juni i fjol.
USA:s utrikesminister Anthony Blinken reser i dag till Kina. Här är han fotograferad jämte Kinas president Xi Jinping när de möttes i juni i fjol.Foto: Leah Millis

Sanktionerna ska ge USA ett diplomatiskt vapen ämnat att stoppa Pekings affärsmässiga förbindelser med Rysslands försvarsföretag, enligt Wall Street Journals källor.

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser under tisdagen till Kina med en förhoppning om att blotta risken för att Washington ska nyttja ett av de kraftigaste finansiella verktygen mot några av landets banker ska vara tillräckligt för att få Peking att bromsa det ekonomiska utbytet med Ryssland. Affärerna mellan Kina och Ryssland är komplexa och bidrar till att återuppbygga den ryska militära förmågan efter två år av nednötning sedan överfallet av Ukraina.

Kina har inte skickat militärmateriel till Ryssland, något som setts som en röd linje av västländer, men exporten av kommersiella varor som också kan nyttjas för militära ändamål har ökat kraftigt. Numer är Kina Rysslands primära leverantör av kretsar, flygplansdelar, maskineri och verktyg. Det faktum att Ryssland i Kina har ett alternativ till de Ukrainaallierade västländer som skurit av tillgången för att få tag på viktig materiel för krigsinsatsen oroar nu politiker i USA och EU, som inte vill riskera att Moskva blir vinnare i ett utnötningskrig.

Genom att slå till mot bankerna hoppas USA på ett effektivt sätt kunna stoppa det ekonomiska utbytet. Bankerna är intermediär mellan de kinesiska och ryska bolagen, både som betalningsförmedlare och kreditgivare.

”Kina kan inte å ena sidan påstå sig vilja ha positiva och vänliga förbindelser med länder i Europa och samtidigt å andra sidan göda det största hotet mot europeisk säkerhet sedan slutet av kalla kriget”, sade utrikesminister Antony Blinken vid ett G7-möte i Italien i förra veckan.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera