Gå direkt till sidans innehåll
Helsingborg

Arbetare i Helsingborg hamn dömd i knarkmål

Helsingborgs hamn kan beskrivas som en knarksluss.

Nu döms tre män. 

En 43-åring man döms för synnerligen grovt narkotikabrott till åtta års fängelse.  Ytterligare två personer, en hamnarbetare och en vän till honom, får två års fängelse vardera.

Rikspolischefen Petra Lundh: ”Vi har gjort stora framgångar i kampen mot de gängkriminella”
När två män gjorde inbrott i en container i Helsingborgs hamn var kokainet beslagtaget och ersatt med attrapper.
Foto: Tullverket
Mycket av det kokain som smugglas ligger gömt i banancontainrar från Sydamerika.
Foto: Tullverket
En av de män som åtalades jobbade i hamnen och hade, enligt åtalet, möjlighet att identifiera och lokalisera smuggelcontainrar.
Foto: Tullverket
Några kokainkakor som beslagtagits – totalt cirka tre kilo – var märkta med ”Putin” och det ryska riksvapnet.
Foto: Tullverket
En spaningsbild på 49-åringen och hamnarbetaren från april 2022.
Foto: Tullverket

I mars i fjol greps en numera 43-årig man, och i september greps ytterligare två personer: en man i 50-årsåldern som länge jobbat i Helsingborgs hamn, och en 49-åring.

De misstänktes alla tre för olika typer av narkotikabrott.

Nu har domen fallit.

43-åringen döms till åtta års fängelse för bland annat försök och stämpling till synnerligen grovt narkotikabrott.

Brottet gällande stämpling och försök till stämpling handlar om det kokain som gömts i kylcontainrar som kommit eller skulle ha kommit in till Helsingborgs hamn. De brotten begicks under 2022. Han döms även för bland annat grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Dessa brott är begångna i början av 2023.

Kokain till ett värde av 175 miljoner

De andra två männen, hamnarbetaren och hans vän, döms till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling. Under 2020 ska de båda männen gjort upp långt komna planer på att smuggla kokain från Ecuador till Helsingborgs hamn. 

Samtidigt som det väcktes åtal för ovanstående narkotikabeslag åtalades hamnarbetaren tillsammans med 49-åringen för att ha planerat smuggla hundratals kilo kokain från Sydamerika.

Tingsrätten har funnit att endast ett av projekten nått så långt i planeringen att det är straffbart.

Bakgrunden till åtalet är bland annat att Tullverket i september 2022 beslagtog drygt 93 kilo kokain i en container på hamnområdet. Kort därpå hittade hamnpolisen i Rotterdam i Nederländerna 102 kilo kokain i en container som var på väg mot Helsingborg, som även det beslagtogs och byttes ut mot attrapper.

Det uppskattade värdet är 175 miljoner.


NARKOTIKA I HELSINGBORG

■ Helsingborgs hamn anses vara en inkörsport för narkotika, och de senaste åren har rekordstora beslag gjorts. 

■ Förra våren uppgav Tullverket att 1,3 ton kokain hade beslagtagits i hamnen under perioden september 2022–maj 2023, och i höstas skrev Helsingborgs Dagblad att över åtta ton kokain – på väg till Helsingborg – hade beslagtagits utomlands under 2022 och 2023.

■ Det mesta skeppas, har tullen uppgett för tidningen, i banancontainrar från Ecuador.

■ I hamnen anser man att säkerhetsläget är så försämrat att man har ansökt om att göra delar av området till ett skyddsobjekt, enligt SVT. 

■ I denna utredning, som domen gäller, har 195 kilo kokain beslagtagit i Helsingborg och Rotterdam. Det uppskattas vara värt cirka 78 miljoner kronor i grossistledet och cirka 175 miljoner kronor outspätt på gatan.