Gå direkt till sidans innehåll

Kungen välkomnar president Stubb

I pigga vårfärger trotsade drottning Silvia och prinsessan Sofia vinterkylan. 

Liksom åskådarna som samlats på inre borggården för välkomstceremonin för det finska statsbesöket. 

– Vår förhoppning är att detta besök ska fördjupa och utveckla vårt säkerhets- och försvarspolitiska samarbete ytterligare, sa kung Carl XVI i sitt välkomsttal. 

I februari mötte Alexander Stubb för första gången den internationella pressen som nyvald president.
Kungen tog emot Alexander Stubb på slottet och i morgon reser de tillsammans till Göteborg.
Foto: HENRIC WAUGE / SPA
Prinsparet, kungaparet och kronpinsessparet tog emot på slottet.
Foto: IDA ÅKESSON / SPA
Ceremonin lockade många åskådare och flera viftade med finska flaggan.
Foto: HENRIC WAUGE / SPA

Statsbesöket, som är den nyvalde presidentens första, inleddes med en pampig välkomstceremoni på kungliga Slottet i Stockholm.

Det är tradition att den nyvalda presidenten gör sitt första statsbesök till Sverige och i sitt välkomsttal riktade sig kung Carl Gustaf direkt till Alexanders Stubb och hans fru Suzanne Innes-Stubb som också var på plats.

– Vi är grannar, vänner och familj. I vår samtid står våra länder närmare varandra än någonsin tidigare, sa kungen i sitt tal.

Kungen lyfte också i sitt tal att Sverige och Finland under det senaste finska statsbesöket ansökte gemensamt om medlemskap i Nato.

– Vår förhoppning är att detta besök ska fördjupa och utveckla vårt säkerhets- och försvarspolitiska samarbete ytterligare, sa kung Carl XVI.

Välkomstceremonin lockade många åskådare och skolklasser. Presidentparet är på besök i två dagar, och under tisdagen har de också tagits emot av talman Andreas Norlén i riksdagen. Under eftermiddagen kommer Alexander Stubb träffa statsminister Ulf Kristersson och de kommer att hålla en gemensam pressträff.

00:00 / 00:00

Ljudklippet gick inte att spela upp

Försök igen senare