Så gör du en riktigt bra ceviche

Foto: Per-Anders Jorgensen/Alamy

Fem ingredienser är egentligen allt som behövs för att göra en riktigt bra ceviche. Men variera dig gärna, menar kocken Rodrigo Pérez.

– Bra råvaror och balansen mellan syra, sötma, sälta och hetta är viktigast av allt. Sedan gillar jag att blanda olika texturer – det får gärna vara något mjukt, något mört och något krispigt.

Så säger traditionerna

– De flesta är överens om att cevichen har sitt ursprung i Peru, men den är populär i hela Latinamerika. Den görs av rå fisk som tillagats i lime. Sedan har alla en egen variant, både vad gäller ingredienser och tillagningstid. Tänk på att frysa fisken ett par dagar innan du tillreder den, om du vill vara på den säkra sidan.

Variera innehållet

– Använd pinfärsk vit fisk som hälleflundra, gös eller torsk. Lägg till lime, lök, salt och chili. Variera dig sedan genom ingredienser som är i säsong. Avokado är gott till, men prova också att skiva ner krispiga sockerärter eller sötsyrliga krusbär. Rostad majs är också gott och koriander är nästan ett måste.

Tillagning

– Många blandar ihop rätten snabbt, så att fisken ligger i limesaften en kort stund innan servering. När jag bodde i Chile lät vi cevichen stå kallt över natten. Prova gärna att låta fisken tillagas i åtminstone i ett par timmar, det ger en härlig smak.

Steg för steg

– Skär fisken i bitar och lägg i en skål. Pressa över ordentligt med lime så att fisken täcks. Täck över skålen och ställ i kylen i tre till fyra timmar. Lyft upp den tillagade fisken ur lime­saften, lägg på ett fat och vänd ner salt, skivad färsk chili och skivad lök. Smaka av så att du får en fin balans och toppa med något grönt och krispigt – servera genast!