Alltid senaste nytt – följ SvD direkt

  • Fastnålat inlägg

    Handelsbanken rasar efter delårsrapport

    24 april 09.57
    TT

    Det går sämre än väntat för Handelsbanken och ledningen flaggar för åtgärder. Aktien rasar med cirka 10 procent i förmiddagshandeln och hela årets kursuppgång är utraderad.

    Bankens vinst pressas nedåt då räntenetto – vad banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor – sjunker. Samtidigt lyfter kostnaderna med 12 procent i första kvartalet.Det oväntat svaga resultatet gör att banken nu flaggar för "ett resolut förändringsarbete i ett högre tempo".

    Handelsbanken, en av de största aktörerna på den svenska bolånemarknaden, redovisar en rörelsevinst på 8,3 miljarder kronor för första kvartalet 2024. Under motsvarande kvartal ett år tidigare låg vinsten på 8,5 miljarder kronor.Räntenettot, det banken tjänade på skillnaden mellan in- och utlåningsräntor, steg till 11,6 miljarder under det senast avslutade kvartalet.

Senaste nyheterna
  • Jennifer Laxén
    18 min

    Presidentveto mot Georgiens nya agentlag

    Georgiens president Salomé Zurabisjvili lägger sitt veto mot den omstridda agentlagstiftning som parlamentet i veckan röstade igenom.

    Lagen, som för tankar till Ryssland, har väckt starka reaktioner såväl inom som utom Georgien.

    Zurabisjvili meddelade strax efter parlamentets omröstning att hon skulle lägga in sitt veto. (TT)

  • Jennifer Laxén
    16.12

    Nytt åtal mot fredspristagaren

    Nobelpristagaren Narges Mohammadi har på nytt åtalats för att ha ”spridit propaganda mot den islamska republiken” under tiden i fängelset.

    Hon anklagas nu för att ha delat ett ljudfil där hon beskyller den iranska staten för att driva ett ”fullskaligt krig mot kvinnor”, uppger hennes familj.

    Så sent som i januari dömdes hon till 15 månaders fängelse för en annan förseelse med samma brottsrubricering.

    Narges Mohammadi tilldelades Nobels fredspris i fjol för sitt arbete för kvinnors rättigheter i Iran.

    För det arbetet har hon dömts till flera fängelsestraff och utsatts för åtskilliga piskrapp. För närvarande sitter hon fängslad i det ökända Evinfängelset i Teheran. (TT)

  • TT
    15.01

    Rebellgrupp i Myanmar intar militärbaser

    Regimkritiska beväpnade grupper i västra Myanmar har intagit ett strategiskt viktigt samhälle i delstaten Rakhine, Buthidaung.

    Strider mellan militärjuntans styrkor och oppositionella gruppen Arakanesiska armén (AA) har intensifierats de senaste månaderna, med militära framgångar för AA.

    Fullskaliga strider har följt sedan AA attackerade militärjuntans säkerhetsstyrkor i november i fjol. Det blev slutet på en vapenvila som pågått mer eller mindre sedan juntan tog makten 2021.

    Besked om nya framgångar kom från AA på lördagen:

    ”Vi har intagit alla militära baser som tillhört Myanmars armé i Buthidaung, inklusive militära strategiska högkvarter”, skriver AA på sociala medier.

  • TT
    14.09

    S: Stäng av SD-personal på regeringskansliet

    Socialdemokraterna kräver att alla Sverigedemokraternas tjänstemän inom regeringskansliet stängs av i väntan på säkerhetsprövning.

    Det säger partiets migrations- och socialförsäkringspolitiska talesperson Anders Ygeman vid en pressträff på lördagen.

    Utspelet kommer efter TV4:s avslöjande om att Sverigedemokraterna driver ett stort antal anonyma konton i sociala medier som bland annat används för att håna och smutskasta meningsmotståndare och invandrare.

    – Mycket tyder på att Kalla faktas avslöjande bara är toppen av ett isberg, säger Ygeman.

  • TT
    13.34

    "Positiv prognos" för Fico – skytten erkänner

    Slovakiens skjutne premiärminister Robert Ficos tillstånd verkar röra sig åt det bättre hållet. Den misstänkte skytten har enligt slovakiska medier erkänt sig skyldig till attacken.

    Fico genomgick en andra operation på fredagen.

    – Gårdagens operation, som pågick i två timmar, har bidragit till en positiv prognos för premiärministerns tillstånd, säger landets hälsominister Zuzana Dolinková vid en presskonferens som regeringsföreträdare håller utanför sjukhuset i Banská Bystrica på lördagen.

    Den andra operationen syftade till att ta bort död vävnad.

    Försvarsminister Robert Kalinák tillägger att premiärministern ännu inte är i skick att flyttas till ett annat sjukhus i huvudstaden Bratislava.

    Den misstänkte skytten, som av slovakiska medier har identifierats som en 71-årig pensionär, har gjort ett första framträdande i domstol. Där har han erkänt sig skyldig, rapporterar slovakiska medier med hänvisning till tv-kanalen TA3. Åklagare begär att han ska hållas fortsatt frihetsberövad.

  • Ahmed Abdigadir
    12.50

    Ny ordförande vald i LO

    Byggnads ordförande Johan Lindholm väljs till ordförande för LO.

    Det var alla 14 förbunden som valde honom efter en turbulent tid inom fackorganisationen LO.

    "Vi behöver en ordförande som står stadigt när det blåser", säger Tomas With om valet av Johan Lindholm.

  • TT
    12.02

    Översvämningar i delar av Europa

    Tyska Saarland har drabbats av översvämningar och skred sedan regnoväder dragit in över delar av Europa på lördagen.

    Räddningspersonal fick hjälpa drabbade med båt då gator låg under djupa vattenmassor under lördagsmorgonen, och staden Saarbrücken är hårt drabbad. Minst en person uppges ha skadats.

    Även delar av Nederländerna, Belgien och Frankrike har drabbats av översvämningar till följd av regnet.

  • TT
    11.30

    C: Förbjud import av rysk fisk

    På en pressträff i Stockholm, där Centerpartiet under lördagen invigde sin valstuga, utformad som en fiskebod, inför EU-valet, kom beskedet att partiet vill stoppa den ryska fiskimporten. Enligt Demirok lastas ryssfångad fisk om till kylfartyg med annan flagg vilket räcker för att ändra ursprungsland – något partiet vill ändra.

    – Trots att EU:s sanktioner har varit kraftfulla, har de inte varit tillräckliga. Vi skickar fortfarande blodspengar till Putins krigskassa genom importen av fisk. Så kan det inte fortsätta, säger partiledare Muharrem Demirok.

    De återupprepar också kravet på ett undantagstillstånd för Östersjön och ett stopp för storskaligt fiske av sill och strömming för att fiskebeståndet ska kunna återhämta sig.

  • TT
    10.12

    Båt sjönk utanför Kapstaden – elva saknas

    Ett fiskefartyg har förlist några mil utanför Kapstaden i Sydafrika. Av de 20 besättningsmedlemmarna saknas elva personer som söks i havet, enligt den sydafrikanska sjöräddningen.

    Fartyget larmade om sjönöd på fredagseftermiddagen, varpå flera fartyg som befann sig in närheten ryckte in och hjälpte till att undsätta nio av besättningsmedlemmarna.

    Flera fartyg söker bland flera meter höga vågsvall, meddelar sjöräddningen på lördagsförmiddagen. Bägge fiskefartygets livbåtar har hittats.

  • TT
    08.30

    LO föreslår Johan Lindholm som ordförande

    LO:s valberedning föreslår Johan Lindholm, idag Byggnads ordförande, som ordförande för LO, enligt ett pressmeddelande.

    Valet av ordförande planeras ske på lördagen klockan 12.45

    Nuvarande ordförande Susanna Gideonsson meddelade i januari att hon inte ställer upp för omval och sedan dess har det spekulerats kring vem som ska ta över.

    LO:s valberedning hade presenterat Pim van Dorpel som sitt förslag men på torsdagskvällen, under pågående kongress, meddelade han att han inte stod till förfogande.

    Nu ser det ut att bli Johan Lindholm som tar över. Lindholm är född 1964 och uppvuxen i Södertälje söder om Stockholm. Han har varit ordförande i Byggnads sedan 2012.

  • TT
    07.19

    Vårdare dömd för våldtäkt på trygghetsboende

    En man anställd inom hemtjänsten döms till fängelse i sex år och sex månader för att ha våldtagit en äldre kvinna på ett trygghetsboende i Luleå. Han fälls också för grov stöld.

    – Vi lyckades slå hål på den åtalades berättelse och bevisa att han har gjort exakt det som jag åtalade honom för. Han förnekade ju våldtäkten men genom resultat från Nationellt forensiskt centrum kunde vi bevisa att mannens dna fanns på kvinnan, säger åklagaren Kristin Andersson till NSD.

    Mannen, som är i 25-årsåldern, begick brotten genom att ta sig in i kvinnans lägenhet med hjälp av en nyckeltagg som han hade tillgång till i tjänsten.

Läs mer:

Senaste nytt om kriget i Ukraina

Senaste nytt om kriget mellan Israel och Hamas