Gå direkt till sidans innehåll
Rögle BK

Lian Bichsel stoppas från landslaget: ”Persona non grata”

Lian Bichsel gör succé i klubblaget Rögle – men är ”persona non grata” i landslaget.

Schweiz stoppar honom efter hans JVM-nobb i vintras.

– När mitt namn hamnar i situationer som den här är det inte kul, säger Bichsel till Expressen.

Lian Bichsel.
Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN

Rögles backtalang Lian Bichsel, som valdes i förstarundan av 2022 års NHL-draft, spås en ljus framtid. Han har redan visat prov på sin stora potential i Rögle, där han blev stor hjälte med sitt avgörande mål mot Skellefteå i den andra finalmatchen tidigare i veckan.

Trots det är han inte särskilt populär i hemlandet Schweiz.

Anledningen är att 19-åringen valde att tacka nej till spel med Schweiz juniorlandslag i JVM i vintras.

– Vi har inget annat val än att acceptera hans beslut, sa J20-landslagets general manager Lars Weibel till tidningen Blick.

Tränaren: ”Det får konsekvenser”

Flera månader senare tycks Schweiz dock inte ha accepterat beslutet. Förbundskaptenen Patrick Fischer slår fast redan nu att man inte kommer att ta ut Bichsel till hockey-VM som spelas i maj. 

– Vi kommunicerade med honom efter att han tackat nej till JVM för andra gången att det kommer att få konsekvenser. Han kommer därför inte att spela med oss, säger Fischer enligt Blick.

Tidningen beskriver Bichsel som ”persona non grata i landslaget”. 

Lian Bichsels svar: ”Det är inte kul”

Röglespelaren berättar att han tagit del av förbundskaptenens ord om petningen. När Expressen pratar med honom uttrycker han sin besvikelse.

– Jag tycker det är trist när jag omnämns på det sättet. Men jag är fortfarande ung, jag kommer att få mina chanser i fortsättningen, säger Lian Bichsel.

– Det är förbundskaptenens beslut om han vill ha med mig eller inte. För min del är det lugnt, jag accepterar beslutet. Men när mitt namn hamnar i situationer som den här är det inte kul. Jag försöker alltid göra mitt bästa, för mig och de jag spelar med.

Närmast för Bichsels del väntar avslutningen av finalserien i SM-slutspelet. Den tredje finalmatchen spelas i Ängelholm på torsdagskvällen.

– Jag har annars inte mycket mer att säga om förbundskaptenens beslut. Jag vill helt och hållet fokusera på Rögle nu när vi har möjlighet att vinna finalen.

Hade du en förhoppning om att du skulle bli uttagen till VM?

– Det hade jag. Men än en gång är det inte jag som bestämmer. Jag är ung, det kommer fler chanser.