Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Johan Pehrson

I dag får vi veta vad Pehrsons ord är värt

För oss socialdemokrater är det självklart att offentlighetsprincipen ska gälla även fristående skolor. 

Denna linje har vi drivit länge, skriver Åsa Westlund (S)

Ska det bli lättare att byta juridiskt kön? Johan Hultberg (M) tycker att det tar för lång tid i dag. Sarah Kullgren (KD) tycker att riskerna med förslaget inte tas på allvar.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna i texten.

Åsa Westlund (S), skolpolitisk talesperson.
Foto: Pressbild
Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L).
Foto: Samuel Steén/TT / Samuel Steen/TT / TT NYHETSBYRÅN

DEBATT. I dag går riksdagen till omröstning om huruvida offentlighetsprincipen ska gälla även fristående och vinstdrivande friskolor eller inte. Det hade kunnat bli en demokratins högtidsdag. Men tyvärr tyder det mesta på att det i stället blir ännu en dag när Liberalerna väljer SD-samarbetet och skolkoncernernas intressen framför det som är bäst för skolan.  

Offentlighetsprincipen är en central del svensk demokrati och rättsordning. Det har den varit ända sedan 1766. Syftet är att skydda det allmänna mot korruption och att missförhållanden inom offentlig verksamhet ska kunna avslöjas och rättas till. De som arbetar i verksamheter som lyder under offentlighetsprincipen omfattas också av ett starkt meddelarskydd. 

Det gör att de inte riskerar att stämmas eller bli av med jobbet om de berättar om missförhållanden i verksamheten.

I dag kan bli en demokratins högtidsdag.

Absurt nog gäller offentlighetsprincipen inte fristående skolor, trots att även dessa är offentligt finansierade, bedriver skolpliktig verksamhet och ägnar sig åt myndighetsutövning när de sätter betyg. På det här sättet kan vinstdrivande skolkoncerner bedriva vinstjakt bortom demokratisk insyn och kontroll. 

För oss socialdemokrater är det självklart att offentlighetsprincipen ska gälla även fristående skolor. Denna linje har vi drivit länge. Tyvärr har det inte funnits stöd i riksdagen eftersom en rad partier, med L, SD och M i spetsen, varit emot. 

Avsaknad av offentlighetsprincip för friskolor ledde år 2020 till att SCB betraktade skolinformation som affärshemligheter. Men trots detta röstades ett förslag om att friskolor ska omfattas av offentlighetsprincipen ner i Utbildningsutskottet samma år.

Röstade nej i utskottet

SD-regeringen vill fortfarande inte införa en offentlighetsprincip för friskolor. I stället förespråkar de en mer begränsad ”insynsprincip”. Skolkoncerner ska alltså fortsatt skyddas från insyn. Anställda på friskolor ska inte ha samma meddelarskydd som anställda i kommunala skolor. Media ska även i fortsättningen ha svårare att granska friskolor än kommunala skolor. Trots att inget talar för att det skulle finnas färre missförhållanden att avslöja i friskolor än i kommunala skolor. 

Den 9 april 2024 röstade Liberalerna nej till att införa offentlighetsprincipen i utbildningsutskottet. Dagen därpå meddelade samma parti att de visst vill införa offentlighetsprincipen

I dag kan bli en demokratins högtidsdag. I dag kan en majoritet i riksdagen ta ställning för att offentlighetsprincipen ska gälla även fristående och vinstdrivande friskolor. Det återstår att se om Liberalerna vågar prioritera elever och allmänhets intresse av offentlighetsprincipen framför skolkoncernernas vinstjakt. 

Och om det L säger har någon betydelse för hur de agerar i riksdagen. 


Av Åsa Westlund (S)

skolpolitisk talesperson