Hoppa till innehållet

Ta avstånd från ISS missriktade aktiekampanj

Ägarrådgivaren ISS fixering vid förekomsten av röststarka A-aktier i svenska börsföretag visar inga tecken på att minska, tvärtom.

OSERIÖST. Ägarrådgivaren ISS säger nej till att välja om Jacob Wallenberg som ordförande i Investor.
OSERIÖST. Ägarrådgivaren ISS säger nej till att välja om Jacob Wallenberg som ordförande i Investor.Foto: Cornelia Jönsson

Di rapporterade på onsdagen att ISS uppmanar sina kunder att rösta nej till omval av ledamöter i flera tunga bolag. I exempelvis Investor INVE B +1,35%Dagens utveckling, som håller årsstämma den 7 maj, argumenterar ISS mot ett omval av ordföranden Jacob Wallenberg. 

Agerandet är i bästa fall oseriöst, i värsta fall skadligt. Valet av ledamöter vid en årsstämma ska styras av vem som är bäst lämpad att sitta i styrelsen, inte huruvida bolaget i fråga har aktier med olika röststyrka. 

Även vid förra årets stämmor gjorde ISS liknande utspel. Styrelser skulle hållas ansvariga för ”förekomsten av ojämlik rösträtt”. Rådgivaren rekommenderade då sina kunder att neka ansvarsfrihet för ledamöter i bolag med A- respektive B-aktier. Att neka ansvarsfrihet är ingen liten sak. Ledamöter kan behöva avgå. Skadeståndsanspråk kan väckas. 

Efter påtryckningar från bland annat Svenskt Näringsliv drogs hotet tillbaka. Men ISS släppte inte frågan. Att verka för att vissa ledamöter petas från en bolagsstyrelse är lika omdömeslöst som att hota med nekad ansvarsfrihet. Tvärtemot vad ISS hävdar är agerandet allt annat än god bolagsstyrning.

”Alternativet skulle ha varit ett ansiktslöst institutionellt ägande.”

Rösträttsskillnader mellan aktier är ingen unik företeelse, internationellt sett. I Sverige har de röststarka A-aktierna i stor utsträckning bidragit till att bolag har kunnat vara kvar i inhemsk ägo. Investmentbolagen Industrivärden och Investor utövar sitt framgångsrika och långsiktiga ägande tack vare dem. 

Men frågan är lika viktig för nya företag. Utan A-aktier blir det svårt för en entreprenör att behålla kontrollen över sitt företag när nytt kapital ska tas in i nyemissioner. Alternativet skulle ha varit ett ansiktslöst institutionellt ägande.

Det här är en viktig fråga. Bolag med aktier med olika röstvärde representerar mer än 70 procent av det sammanlagda börsvärdet för företag noterade i Sverige. Svenskt Näringsliv gör rätt i att agera kraftfullt mot ISS även denna gång. Och alla ägare som vill framstå som seriösa bör ta avstånd från ISS missriktade kampanj. 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera