Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-18 16:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/varlden/centern-bryter-mot-eu-regler-skickar-sin-ersattning-till-ukraina/

VÄRLDEN

Centern bryter mot EU-regler – skickar sin ersättning till Ukraina

Centerpartiets Europaparlamentariker Emma Wiesner och Abir Al-Sahlani. Längst till vänster tredje personen på listan till EU-valet, Svante Linusson.
Foto: Claudio Bresciani/TT

STRASBOURG. Nästan alla svenska EU-ledamöter tänker betala tillbaka arvode som de inte använt till Europaparlamentet. Utom Centern, som i strid med reglerna skänker pengarna till Ukraina.

– Det är ju ingen kontroll av hur pengar redovisas, säger Emma Wiesner (C).

I det paket av olika ersättningar som en Europaparlamentariker får ingår bland annat ett schablonbelopp på motsvarande 57 000 kronor per månad. Summan ska täcka utgifter som kontorshyra i ledamotens medlemsstat, mobilabonnemang, kontorsmaterial och liknande.

Om pengarna verkligen används till just sådant är oklart. Ledamöterna behöver inte redovisa sina utgifter. Några partier (V, MP, C och L) har ändå öppnat sina räkenskaper och visat vad de gör med skattebetalarnas pengar, vilket Svenska Dagbladet och SVT har rapporterat.

I parlamentets regler ingår också att ledamöterna kan lämna tillbaka pengar som inte används. Det gör också många partier, uppger de för DN.

Heléne Fritzon (S).
Foto: Moa Karlberg

– Vi kommer att redovisa om det blir pengar över och då betala tillbaka dem till Europaparlamentet. Det är ordningen som parlamentet har och den följer vi, säger Heléne Fritzon en av fem S-ledamöter.

Hon räknar med att det blir ett överskott.

Miljöpartiets tre ledamöter kommer att lämna tillbaka cirka en miljon kronor, berättar Alice Bah Kuhnke.

Malin Björk (V) betalade tillbaka cirka 125 000 kronor efter sin förra mandatperiod. Hon ska skicka tillbaka pengar även denna gång.

Karin Karlsbro (L) betalade efter halva nuvarande mandatperioden, i mars 2022, tillbaka cirka 225 000 kronor. Hon kommer att returnera ytterligare medel när perioden är slut.

Karin Karlsbro (L).
Foto: Janerik Henriksson/TT

Ett parti som skiljer sig från mängden är Centern. Partiets två ledamöter, Abir Al-Sahlani och Emma Wiesner skickar sin oanvända schablonersättning till Ukraina, cirka två miljoner sammantaget.

– Vi tycker vi måste göra allt vi kan på varje politisk nivå för att säkerställa att Ukraina vinner det här kriget, säger Emma Wiesner.

Hon kallar regelverket runt schablonersättningen för absurd.

– Traditionellt har pengarna lagts i EU-parlamentarikernas fickor. Vi menar att de gör större nytta i Zelenskyjs fickor.

I ett uttalande från EU-parlamentets presstjänst till DN framgår att pengarna enbart ska användas till kontorskostnader.

– Det är ju ingen kontroll av hur pengar redovisas, så det är inget som följs upp, invänder Emma Wiesner.

Så en regel som inte kontrolleras, den kan man bryta?

– Det är en risk att göra på det här sättet, men det är en risk som är värd att ta. Kostnaderna att stötta Ukraina går att räkna in under regelverket och den lista som radar upp vad pengarna får gå till, hävdar Emma Wiesner.

Ett annat parti som sticker ut är KD. Ledamoten David Lega vill inte svara på om han ska betala tillbaka ett eventuellt överskott. All information som rör schablonersättningen lämnar han bara internt i partiet, inte externt, skriver han i ett mejl till DN.

Från SD är beskedet att man inte tror att det blir pengar över. Skulle det ändå bli så går de tillbaka till parlamentet.

De fyra moderata ledamöterna meddelar att de kommer att använda alla pengar. Därmed är det inte aktuellt med återbetalning. Samma besked kommer från tidigare KD-parlamentarikern Sara Skyttedal, numera företrädare för Folklistan.

Fakta.Detta tjänar en EU-parlamentariker

En ledamot har ett månadsarvode på 10 075 euro (117 000 kronor).

Utöver det får hen en schablonersättning på 4 950 euro (57 000 kronor) för kontorskostnader.

Dessutom får hen traktamentet på 350 euro per dag (4 000 kronor) som ska täcka boende, måltider och andra relaterade utgifter för varje dag som en ledamot utför officiell verksamhet vid Europaparlamentet.

Europaparlament har 705 ledamöter. 21 kommer från Sverige.

Källa: Europaparlamentet

Läs mer:

AFD-medarbetare misstänks ha spionerat för Kina i EU-parlamentet

EU-parlamentet röstade för enklare reparationer

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 3
Foto: Claudio Bresciani/TT
Bild 2 av 3
Foto: Moa Karlberg
Bild 3 av 3
Foto: Janerik Henriksson/TT