Maskerade män attackerade antifascistiskt möte

TT

Publicerad 2024-04-24 19.15

Räddningstjänst, ambulans och polis på plats i Gubbängen efter larm om våldsdåd.

Ett evenemang arrangerat av Vänsterpartiet och Miljöpartiet attackerades av maskerade män. Tre personer har förts till sjukhus, enligt polisen.

– Helt plötsligt stormade det in unga, helt maskerade män som har saker som det ryker om i händerna, säger Anna Wallgren, ordförande för Miljöpartiet i Stockholm.

Händelsen ägde rum på en teater i Gubbängen i södra Stockholm. Polis och räddningstjänst var på plats med ett stort uppbåd, men går inte in på omständigheterna kring evenemanget.

– Det kom några maskerade personer och kastade in några föremål, säger Nadya Norton på polisens presstjänst till TT.

Polisen utreder framkallande av fara för annan och störande av allmän förrättning.

Ingen har gripits.

Möte mot ”framväxande fascismen”

Enligt Vänsterpartiets presstjänst handlade det om ett ”möte om den framväxande fascismen”.

Anna Wallgren säger att hon var på mötet i egenskap av aktiv miljöpartist. Hon säger att 20–30 människor stod samlade i foajén i väntan på att evenemanget skulle börja när de maskerade personerna stormade in – därefter blev lokalen snabbt rökfylld.

– Själv agerade jag genom att snabbt ta mig in i salongen där jag varnade de som var där ”göm er, göm er”, och så hamnade vi bakom scenen och väntade där, säger Wallgren.

”Fysiskt våld”

Stiftelsen Expo, som deltog vid mötet, skriver på sin hemsida att de maskerade personerna ”gick till attack, både med fysiskt våld mot besökare, med försvarsspray och vandaliserade lokalen innan de kastade nån typ av rökgranat som rökfyllde foajén”.

Både Vänsterpartiet och Expo beskriver personerna som nazister.

– Det här är fruktansvärt och ett hot mot demokratin och yttrandefriheten, säger Anna Wallgren.

Även Vänsterpartiets gruppledare i riksdagen, Samuel Gonzalez Westling, var på plats i Gubbängen. Han skulle delta i ett panelsamtal och anlände till lokalen precis i efterdyningarna.

”Fruktansvärt upprörd”

– När jag kom hit fick jag berättat för mig att det var fem maskerade, svartklädda män som kommit in och slängt rökgranater och färg på människor, attackerat en person och sedan har de sprungit härifrån. Precis efter det har jag kommit hit och då dök polisen upp strax efteråt, säger han till TT.

Samuel Gonzalez Westling sade att mötet skulle fullföljas.

– Jag blir fruktansvärt upprörd. Det är oacceptabelt att vi ska behöva leva i ett samhälle där man ska behöva vara rädd, där man blir utsatt för rasism och fascism. Det viktiga är att polisen tar det på fullt allvar.

Följ ämnen i artikeln