Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-18 17:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sverige/vansterevenemang-attackerades-flera-till-sjukhus/

SVERIGE

Maskerade män stormade mötet: ”Matade på med säkert tio slag”

Videon är 1 min 34 sek lång. Maskerade män attackerade möte – hör vittnet Alex Grip som befann sig i lokalen.

Vänsterpartiets och Miljöpartiets möte i södra Stockholm attackerades av flera maskerade personer. Mötesdeltagarna angreps med röd sprej och talaren Mathias Wåg fick ta emot flera slag.

– Två av personerna går målmedvetet fram mot mig, de slår några slag och sedan sprang de ut.

Omkring 50 personer hade på onsdagskvällen samlats i foajén till teater Moment i Gubbängen för att lyssna på en föreläsning anordnad av Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Plötsligt sprang flera maskerade män in med rökbomber, berättar Laura Roselli, medlem i Vänsterpartiet i Farsta.

– En röd rök spreds i lokalen. Då började alla springa inåt, en person blev slagen i ansiktet, sedan såg jag inte så mycket mer. De var där inne ganska kort tid, säger hon.

Hon säger att det funnits indikationer på att någon skulle gå till attack mot evenemanget.

– Det var några personer där tidigare som hade gått runt. Det fanns också en viss beredskap eftersom det är ett antifascistiskt event, säger Laura Roselli.

Madeleine från den lokala V-gruppen säger till DN att flera personer sprejades i ansiktet.

– Det var en stickig sprej och två kvinnor fick väldigt svårt att andas. Jag fattade direkt när de kom in att det var högerextremister. Det var obehagligt.

Bild 1 av 2
Foto: Ali Lorestani
Bild 2 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den antirasistiska tidningen Expo, som var först att rapportera om händelsen, deltog på föreläsningen, liksom vänsteraktivisten och skribenten Mathias Wåg som överfölls.

– Det var lite som en sockerbit utlagd dit man kunde räkna att flugorna skulle komma. De hade två måltavlor samlade på samma plats. Expo lever under ett konstant hot och jag lever under ett konstant hot från dessa grupper, säger han från scenen efter attacken.

Wåg säger till DN att han såg de maskerade personerna genom fönstret innan de gick till attack mot mötet.

– Det är en grupp på fem maskerade män, jag står i fönstret och ser dem och ropar då ut i lokalen: ”nu kommer nazisterna”. Två av personerna går målmedvetet fram mot mig, de slår några slag och sedan sprang de ut.

Han säger att han inte är skadad efter överfallet.

– Jag mår bra, jag hade tur i oturen. De matade på med säkert tio slag.

V-ledaren Nooshi Dadgostar säger att hon är chockad efter attacken mot mötet i Gubbängen.

– Det här är vanliga vänsterpartistiska medlemmar som arrangerat ett möte för alla människors lika värde och som har blivit våldsamt angripna, säger hon till DN.

Bild 1 av 2
Foto: Ali Lorestani
Bild 2 av 2
Foto: Ali Lorestani

Daniel Poohl, vd stiftelsen för Expo, skriver i ett pressmeddelande att man under de senaste åren varnat för den här typen av radikalisering i högerextrema grupper.

– Det är inte bara en attack mot oss och de andra personerna som befann sig på platsen utan mot det demokratiska samhället där yttrande- och mötesfrihet är en grundbult, säger han.

Flera personer sprejades i ansiktet av de maskerade männen.
Foto: Ali Lorestani

Polis, ambulans och räddningstjänst kallades till platsen. Tre personer fick föras till sjukhus, enligt polisen. Ingen bedömdes ha allvarliga skador.

En förundersökning har inletts om framkallande av fara för annan och störande av allmän förrättning. Polisen hade strax innan midnatt på onsdagskvällen inte gripit någon.