Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-04 15:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/carl-johan-von-seth-tre-faktorer-som-pekar-pa-att-svensk-ekonomi-narmar-sig-mellanmjolkslage/

EKONOMI | KOMMENTAR

Carl Johan von Seth: Tre faktorer som pekar på att svensk ekonomi närmar sig mellanmjölksläge

Foto: Fredrik Persson/TT

Efter en extrem period närmar sig svensk ekonomi nu mellanmjölksläge. Här är tre faktorer som talar för lite lägre räntor, bättre konjunktur och en skaplig arbetsmarknad framöver.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Efter fyra år av enastående global oreda, inflationskaos och våldsamma svängningar i svensk konjunktur verkar det som att ekonomin faktiskt är på väg mot normalläge.

Inte för svagt, inte för starkt. Det mesta i lagom mängd.

Visserligen har vi fortfarande lågkonjunktur. Men Konjunkturinstitutets nya stora kvartalsbarometer visar att svensk ekonomi fortsätter att ta steg uppåt, mot tillväxt. Förra månaden var vi tillbaka i samma konjunkturbalans som hösten 2019, strax före pandemin.

Här är tre saker som pekar rätt.

Inflationstrycket fortsätter att sjunka

Den stora lättnaden är att inflationen fortsätter att sjunka och – vilket bekräftas av Konjunkturinstitutets nya siffror – kan sjunka ännu mer framöver.

Här är ett gott tecken: För två år sedan var det exakt 0 procent av svenska butiker som tänkte sänka sina priser. Nu är det ett av sex företag inom handeln som gör det. Ovanligt många.

Generellt har svenska företag helt ställt om sina förväntningar på både de egna priserna och den allmänna kostnadstrenden. Förra månaden sjönk företagens inflationsförväntningar till 1,5 procent. Tydligt under Riksbankens 2-procentsmål, vilket förstärker signalen att räntesänkningarna snart är här.

Företagen vill fortfarande anställa

Det senaste året har arbetslösheten stigit och läget är fortfarande ganska mörkt i byggbranschen. Men problemen har hittills inte spridit sig. Vi har sluppit stora varsel, djupa nedskärningar och en ond cirkel på svensk arbetsmarknad.

I Konjunkturinstitutets senaste siffror syns faktiskt en litens tendens bland företagen att vilja anställa igen. Ett av fyra företag rapporterar att de har brist på arbetskraft. Hälften av industriföretagen saknar personal.

Det talar för att svensk arbetsmarknad är på väg att ta sig igenom räntechocken. Inte helt utan skador, men utan en stor katastrof. Och med ganska gott hopp om återhämtning framöver.

Hushållen tror på bättre ekonomi

Svenska hushåll har tagit inflationschocken och räntehöjningarna hårt. Inte på flera decennier har vi varit så pessimistiska om den egna ekonomin som under de senaste två åren.

Men humöret fortsätter nu upp, enligt Konjunkturinstitutets siffror. Människor har börjat oroa sig mindre för att bli arbetslösa. När inkomsterna stiger, inflationen faller och räntorna nog är på väg ner ser vi mer ljust på framtiden. Och det verkar inte som att optimismen bygger på orealistiska förväntningar om superlåga räntor och stora prisras i butikerna. Det är en försiktig – och säkert klok – hoppfullhet. Äntligen mellanmjölk i svensk ekonomi.

Läs mer: Många väljer rörlig ränta