Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-06 12:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/mondo-jag-har-befunnit-mig-i-sjunde-himlen/

SPORT

Mondo: ”Jag har befunnit mig i sjunde himlen”

Efter en lite knagglig inomhussäsong – där han fick kämpa rejält för att ta VM-guldet – började utomhussäsongen på bästa sätt för Armand Duplantis. Arkivbild.
Foto: Bernat Armangue/AP

Snart en vecka har gått sedan Armand Duplantis satte nytt världsrekord i Xiamen. När Diamond League flyttat till Shanghai har stavhopparen inga planer på att sänka ribban.

– Jag kommer att hoppa så högt jag kan i varje tävling.

6,24 i första försöket – nytt världsrekord och en segermarginal på 42 centimeter. När utomhussäsongen startade i Kina förra lördagen visade Armand Duplantis både för sig själv och för världen att han är i utmärkt form.

– Mentalt har jag den senaste veckan befunnit mig i sjunde himlen, säger han på presskonferensen dagen före tävlingen i Shanghai.

Att stavhopparen är en av friidrottens största stjärnor illustreras av att han är idrottaren på podiet som får flest frågor – trots att han bland annat flankeras av två kinesiska deltagare.

Han får flera frågor om hur han motiverar sig.

– Varje gång jag kliver ut på banan så gör jag mitt bästa. Antagligen blir det väl så att adrenalinet flödar lite extra ju större tävling det är, men fram mot OS kommer alla tävlingar att betyda mycket.

– Jag försöker få ut det mesta av varje dag. Och varje tävling är unik, eftersom stavhopp är en så komplex och teknisk sport, det är ett pussel att lösa varje gång.

Armand Duplantis har satt åtta världsrekord men blir glad varje gång – det sista firade han med grönt kinesiskt godis.
Foto: AFP

En journalist vill veta hur han hanterar pressen.

– Jag har själv satt mig i den här situationen, eftersom jag hoppat så högt som jag gjort så är förväntningarna alltid höga på att jag ska hoppa ännu högre. Men mina egna förväntningar är lika höga.

Armand Duplantis lovade förra veckan att han skulle fira världsrekordet och berättar nu att han unnade sig kinesiska sötsaker. Liksom andra som besöker Kina för första gången konstaterar han att mycket är grönt.

– Jag åt en choklad som var grön, det fanns en glass gjord på gröna ärtor, en kaka som jag tror var gjord på gröna bönor. Men det är supercoolt att få prova nya saker, en del var riktigt gott också.

Ämnen i artikeln

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 2
Foto: Bernat Armangue/AP
Bild 2 av 2
Foto: AFP