Gå direkt till sidans innehåll

NFL-draften slog alla tiders rekord – Chicago vinnare

Rekordmånga qaurterbacks och offensiva spelare valdes tidigt i årets NFL-draft.

Draften följdes på plats i Detroit av 275 000 människor och 34,3 miljoner såg någon del av tv-sändningen första dagen, rekord det också.

Chicago blev den stora vinnaren och alla val föll som experterna gissat – tills det var Atlanta Falcons tur.

Foto: PAUL SANCYA / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: NAM Y. HUH / AP TT NYHETSBYRÅN
Caleb Williams är ny quarterback i Chicago Bears och firade som val nummer ett.

I månader har NFL-experter gissat och spekulerat om vilka lag som ska välja vilka spelare. Vilka lag ska byta till sig tidigare val i draften och vilka lagbyggen behöver mest av det ena eller det andra.

Inför årets draft i NFL var ändå alla överens om att efter några skakiga år inom amerikansk collegeidrott, bland annat på grund av nedstängningen under covid, fanns det nu massor av duktiga offensiva spelare. Fyra quarterbacks tippades väljas tidigt och listan över passningsmottagare och duktiga tacklare på den offensiva linjen var lång.

Och visst blev det fokus på de offensiva spelare när draften inleddes. Det slogs till och med rekord med 14 offensiva spelare i rad där Chicago Bears inledde med att välja qb Caleb Williams som nummer ett och New Orleans Saints valde tacklaren Taliese Fuaga som nummer 14. Med Caleb Williams som spelarfördelare och flera andra bra val i draften ska Chicago ta sats mot en ny storhetstid. Inte överraskande buades Williams ut av publiken från seriekonkurrenten Detroit Lions.

Bland de 14 förstavalen fanns en hel del överraskningar. Den största chocken kom när Atlanta Falcons valde quarterback Michael Penix Jr som nummer åtta. Penix Jr hade nämnts i förhandssnacket men inte alls så högt och inte alls till Atlanta. 

Så valde lagen i NFL-draften

Falcons värvade nyligen Kirk Cousins, tidigare i Minnesota Vikings, trots att han skadade sin hälsena allvarligt förra säsongen. Falcons betalade Cousins 180 miljoner dollar, motsvarande närmare 2 miljarder kronor, för fyra säsonger från och med 2024. Ändå valde de Michael Penix Jr. Enligt uppgifter visste Kirk Cousins inget om att han nu får en tuff konkurrent till startplatsen i Falcons.

Minnesota Vikings valde J.J McCarthy som nummer tio i draften och hoppas att han blir en bra ersättare till Cousins. J.J. McCarthy har spelat för Michigan i college och ville helst till Vikings. Många beskriver McCarthy till Vikings som en av draftens bästa val.

Detsamma sägs om Denver Broncos överraskande val av quarterback Bo Nix som nummer tolv. Coachen Sean Payton bygger nytt efter fiaskovärvningen av Russell Wilson och Nix påstås passa Paytons spel perfekt. 

Med Bo Nix som val nummer tolv var det rekord i antalet qb – sex av de första tolv valen – och offensiva spelarna fortsatte att dominera. Passningsmottagaren Marvin Harrison Jr. valdes som nummer fyra av Arizona Cardinals och Harrison Jr. beskrivs av alla som en kommande superstjärna. 

Inför draften var många nyfikna på vad coachen Jim Harbaugh, tillbaka i NFL efter att ha lett Michigans collegelag, skulle hitta på. Harbaugh satsade på stora och kraftiga spelare med bland andra Joe Alt från Notre Dame som femteval och mottagaren Ladd McConkey som nummer 34. Harbaugh valde också att plocka med sig backen Junior Colson från Michigan-laget.

NFL-draften spänner över totalt sju omgångar och för alla som inte valdes tidigt kan vi alltid påminna om att 49:ers quarterback Brock Purdy, som spelade i Super Bowl i februari, valdes sist av alla 2022. Och tidernas bäste, Tom Brady, valdes som nummer 199 i draften våren 2000. Dagens bäste spelare, Patrick Mahomes, som anses vara den ende som möjligen kan slå Bradys alla rekord, valdes som nummer tio av Kansas City i draften 2017 och ansågs då inte ans vara bästa qb i den draften. 


Här är förstarundan i årets NFL-draft

1. Caleb Williams, qb, Chicago Bears

2. Jayden Daniels, qb, Washington Commanders

3. Drake Maye, qb, New England Patriots

4. Marvin Harrison Jr., wr, Arizona Cardinals

5. Joe Alt, ot, Los Angeles Chargers

6. Malik Nabers, wr, New York Giants

7. JC Latham, ot, Tennessee Titans

8. Michael Penix Jr., qb, Atlanta Falcons

9. Rome Odunce, wr, Chicago Bears

10. J.J McCarthy, qb, Minnesota Vikings

11. Olumuyiwa Fashanu, ot, New York Jets

12. Bo Nix, qb, Denver Broncos

13. Brock Bowers, te, Las Vegas Raiders

14. Taliese Fuaga, ot, New Orleans Saints

15. Laiatu Latu, edge, Indianapolis Colts

16. Byron Murphy II, dt, Seattle Seahawks

17. Dallas Turner, edge, Minnesota Vikings

18. Amarius Mims, ot, Cincinnati Bengals

19. Jared Verse, edge, Los Angeles Rams

20. Troy Fautanu, ot, Pittsburgh Steelers

21. Chop Robinson, edge, Miami Dophins

22. Quinyon Mitchell, cb, Philadelphia Eagles

23. Brian Thomas Jr., wr, Jacksonville Jaguars

24. Terrion Arnold, cb, Detroit Lions

25. Jordan Morgan, ot, Green Bay Packers

26. Graham Barton, c, Tampa Bay Buccaneers

27. Darius Robinson, de, Arizona Cardinals

28. Xavier Worthy, wr, Kansas City Chiefs

29. Tyler Guyton, ot, Dallas Cowboys

30. Nate Wiggins, cb, Baltimore Ravens

31. Ricky Pearsall, wr, San Francisco 49:ers

32. Xavier Legette, wr, Carolina Panthers