Hoppa till innehållet

Experternas oro: Risk för bakslag på Wall Street

Den starka dollarn kan pressa tillbaka börsen i USA och nu finns en möjlighet för andra regioners aktiemarknader att komma ikapp. Det uppger bedömare för den brittiska affärstidningen Financial Times.

Foto: Richard Drew

Amerikanska aktier har stigit parallellt med dollarn i år, vilket är ett skifte mot tidigare historiska mönster, skriver Financial Times.

Det har fått vissa analytiker att ifrågasätta hur länge uppgången på USA-börsen kan stå emot styrkan i den amerikanska valutan.

Dollarn har stigit med 4,7 procent jämfört med sex jämförbara valutor i år, samtidigt som Wall Streets breda S&P 500-index ökat med 7 procent under samma period.

”Om dollarn fortsätter den uppåtgående trenden kommer aktier att få det kämpigt”, säger Mislav Matejka, chef för global aktiestrategi på den amerikanska investmentbanken JP Morgan, till tidningen. 

”Historiskt sett har aktier och dollar uppvisat en stark omvänd korrelation”, fortsätter han.

Dollarns uppgång – driven av den amerikanska centralbanken Federal Reserves räntehöjningar – var en av de faktorer som tyngde aktiemarknaden 2022, skriver Financial Times. Dollarindexet steg då med 8 procent, medan S&P 500 tappade nästan en femtedel av sitt värde.

Frågan nu är hur länge aktierallyt kan stå emot dollarns styrka.

”Intäkterna är ganska hyggliga – just nu – men om det här läget fortsätter kan det börja bli lite knepigare”, säger Kevin Thozet, ledamot i investeringskommittén för den franska kapitalförvaltaren Carmignac, till Financial Times.

Effekterna på marknaden kan dock komma att se olika ut och teknikjättar – som bidragit till stora delar av S&P 500-indexet avancemang det senaste året – kan visa sig mer motståndskraftiga än andra bolag kopplat till prissättning utomlands, enligt bedömare.

Den starka dollarn kan också innebära att andra regioners aktiemarknader börjar komma ikapp.

”Vi kan befinna oss i en period där marknader utanför USA till slut kan vara de som prestera bättre”, säger Andrew Cole, chef på fondbolaget Pictet Asset Management, till Financial Times.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera