Irak varnas: Hård gaylag hotar skada landet

TT-AP

Publicerad 2024-04-29 02.12

Matthew Miller, talesperson för USA:s utrikesdepartement. Arkivbild.

Irak har lagstiftat om hårda straff för samkönade relationer. Kritiken från människorättsgrupper är hård, och USA varnar för att lagen innebär försämrade kontakter med omvärlden.

Lagen ”hotar de allra mest sårbara i det irakiska samhället”, och ”kan användas för att hämma yttrandefriheten”, lyder ett uttalande från Matthew Miller, talesperson för USA:s utrikesdepartement.

Lagen kan dessutom skrämma bort utländska investerare från Irak, varnar Miller:

”Internationella företagskoalitioner har redan indikerat att dylik diskriminering i Irak kommer att skada näringslivet och landets ekonomiska tillväxt”, heter det i uttalandet.

Storbritanniens utrikesminister David Cameron i sin tur kallar lagen ”farlig” och ”oroande”.

15 års fängelse

Kritiken från Human Rights Watch är skarp. Lagen ”slår fast Iraks fruktansvärda historia av kränkningar mot hbtq-personer och är ett allvarligt slag mot grundläggande mänskliga rättigheter”, säger Rasha Younes på organisationen. Också Amnesty International har kritiserat lagen hårt.

EU har uttryckt stark kritik mot lagen.

Iraks parlament godkände lagändringen i lördags. Straffet för samkönade relationer kan bli mellan tio och femton års fängelse.

Att främja samkönade relationer bestraffas med minst sju års fängelse, och för män som med ”avsikt” utger sig för att vara kvinnor är straffet mellan ett och tre års fängelse. Transpersoner kan dömas i upp till tre års fängelse, enligt lagändringen som baseras på en lag mot prostitution från 1988.

”Inre angelägenhet”

Homosexuella relationer är ett socialt tabu i Irak, men har hittills inte varit straffbara.

Omröstningen i parlamentet sköts upp och genomfördes först efter det att Iraks premiärministers Mohammed Shia al-Sudanis besök i USA tidigare i april var avklarat.

– Det är en inre angelägenhet och vi accepterar ingen inblandning i Iraks affärer, sade parlamentarikern Raed al-Maliki till AFP efter omröstningen.