Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

DN Direkt

Senaste nyheterna i korthet

Burkina Faso blockerar medier

Burkina Faso har blockerat åtkomsten till flera internationella medier för sina medborgare, meddelar landets kommunikationsmyndighet.

Blockeringen sker till följd av att medierna i fråga – bland dem The Guardian, franska Le Monde och tyska Deutsche Welle – rapporterat om Human Rights Watch (HRW) rapport gällande att Burkina Faso låg bakom en massaker tidigare i år.

Beslutet är det andra av sitt slag, i torsdags beordrade regimen, som avfärdar anklagelserna, internetleverantörer att strypa åtkomsten till BBC, VOA och HRW.

Den västafrikanska nationen styrs sedan 2022 av en militärjunta ledd av Ibrahim Traoré.

Senaste nyheterna

Marion Kibor vinner damklassen i Stockholm Marathon

Foto: Nicklas Thegerström

Kenyanskan Marion Kibor vinner damklassen i Stockholm Marathon.

Därmed blir det en kenyansk dubbel i loppet. Fredrick Kibii säkrade nämligen segern i herrklassen.

Läs mer här.

Misstänkt mord i Piteå

En ung man har hittats död i en bostad i Piteå på lördagen, skriver polisen på sin hemsida. Polisen har inlett en förundersökning om mord eftersom det råder oklarheter vad som har hänt.

Polisen genomför nu en teknisk undersökning av bostaden och mannen ska genomgå en rättsmedicinsk undersökning.

Ingen är misstänkt.

Fredrick Kibii vinner herrklassen i Stockholm Marathon

Foto: Nicklas Thegerström

Kenyanen Fredrick Kibii vinner herrklassen i Stockholm Marathon. Det efter ett ryck strax innan målgång. Vinnartiden blev 2.14.17.

Tvåa blev landsmannen Robert Ngeno.

Läs mer här.

Man anhållen för mord i Lund

En man i 50-årsåldern har anhållits misstänkt för mord på en 20-årig man som hittades död i en lägenhet i Lund, rapporterar TV4.

Den misstänkte stoppades av polis i Malmö vid 01-tiden, natten till lördagen, samtidigt som hans bostad i Lund genomsöktes av polis.

Skjutning på tysk frisörsalong – flera skadade

Flera personer har skadats i samband med två skottlossningar i den tyska  staden Hagen, söder om Dortmund. En av skjutningarna skedde vid en frisörsalong, enligt den tyska radiokanalen WDR.

Ett stort område i staden har spärrats av.

På X skriver lokal polis att det finns tecken på att skjutningen kan vara ”familjerelaterad”

Över tusen köade till butiksöppning i Göteborg

Två polispatruller kallades till NK i Göteborg efter att ordningsvakter larmat om att det uppstått trängsel i kön i samband med öppnandet av en Caia-butik på lördagsmorgonen.

– Det spreds ett rykte om att man skulle storma ingången vid öppningen, eftersom de två hundra första som kom in skulle få en goody-bag, säger Thomas Fuxborg.

Enligt ordningsvakterna var det 1000-1500 personer i kö, och en del hade suttit där hela natten.

En av av tjejerna fick svimningssymtom i trängseln.

– Men hon fick hjälp av de andra där och det behövdes ingen sjukvårdspersonal. Ingen ville lämna kön, säger Thomas Fuxborg.

Efter öppningen klockan 10 var det lugnt.

Kosmetikföretaget Caia har grundats av bland andra influeraren Bianca Ingrosso.

Svenska storbolag kan ha rundat ryska sanktioner

Grafik: Jenny Alvén

Svenska storbolag har kallats upp till Utrikesdepartementet efter att EU-kommissionen larmat om misstänkta transaktioner, kan DN avslöja.

Läs mer här

Ny medicin mot ALS godkänd i EU

Ett nytt läkemedel mot en viss form av nervsjukdomen ALS har nu godkänts av EU-kommissionen, rapporterar P4 Göteborg.

Läkemedlet tofersen, som säljs under namnet Qalsody, får användas för behandling av patienter med en ovanlig, ärftlig form av ALS, vilket är uppskattningsvis två procent av alla som drabbas av sjukdomen.

Det finns stort behov av nya behandlingar och läkemedlet ses av många som efterlängtat även om det gäller få patienter.

Tofersen är en så kallad genterapi som verkar genom att minska det sjukdomsframkallande proteinet SOD-1. Studier tyder på att det kan bromsa sjukdomsutvecklingen.

Falsk KTH-sida sprider fejkad nyhet om Palestina

KTH varnar för en falsk hemsida som liknar Kungliga tekniska högskolans, och som lanserades för ett par dagar sedan med nyheten att KTH:s styrelse sammanträtt och beslutat att avbryta samarbeten med Israeliska universitet.

KTH dementerar uppgifterna på sin hemsida, kth.se, och skriver att det inte hållits något sådant möte.

Enligt Alkompis registrerades den falska hemsidan den 29 maj. De falska uppgifterna uppges ha fått spridning på X.

Den senaste tiden har studenter genomfört protestaktioner vid flera universitet med kravet att samarbeten med Israel ska sägas upp, på grund av kriget i Gaza.

Ticketmaster bekräftar hackerattack

Biljettjätten Ticketmaster bekräftar att de utsatts för en hackerattack. Hackargruppen Shinyhunters har tidigare meddelat att de stulit uppgifter om 560 miljoner kunder från företaget.

Shinyhunters hävdade redan den 27 maj att de stulit uppgifterna, och meddelade att datan var till salu för 500 000 amerikanska dollar (5,3 miljoner kronor).

Ticketmasters moderbolag Live Nation meddelade på fredagen, amerikansk tid, att de hade ”identifierat oauktoriserad aktivitet” en vecka innan hackergruppen lade ut inlägg om det på nätsajter.

Enligt företaget kommer incidenten inte innebära någon väsentlig påverkan på dess affärsverksamhet eller finansiella ställning.

Ingen pilotstrejk i Norge – parterna eniga

Strejkhotet är avblåst.

Efter en lång natts förhandling har flygbolaget Norwegian och pilotfacket (NPU) kommit överens, rapporterar NTB.

Senast vid midnatt skulle det vara klart, men så blev det inte. I stället blev det en lång natts förhandlingar, med hot från fackförbundet om att piloterna skulle börja strejka på lördagsmorgonen.

Men strax före halv sju på morgonen kom beskedet: Parterna är överens.

Förhandlingen har omfattat många delar, men de viktigaste för piloterna handlade om arbetstid och lön.

Skottlossning i bostadsområde i Göteborg

Vid 21-tiden på fredagen larmades polis till bostadsområdet Lindholmen i Göteborg efter flera samtal om misstänkt skottlossning.

– Vi har inte hittat någon skadad person men vi har hittat spår som bekräftar att en skottlossning har skett, säger Sara Lundh, vakthavande befäl vid polisregion Väst.

Platsen spärrades av under kvällen och tekniker har genomfört en brottsplatsundersökning.

Polisen har ingen misstänkt för tillfället men har inlett en förundersökning gällande försök till mord.

Två skadade efter ras i tunnel – Tjörnbron stängd

En person är allvarligt skadad efter ett ras i Källötunneln i anslutning till Tjörnbron, då en stenbumling träffade en bil. Ytterligare en person är lindrigt skadad.

Bron är avstängd i båda riktningarna.

Olyckan skedde strax före klockan 23 på fredagskvällen och orsaken till raset tros ha varit ett blixtnedslag vid tunneln, som förbinder Tjörn med fastlandet.

Enligt Trafikverkets väginformation beräknas bron vara stängd till klockan 12 på lördagen.

Läs mer här

Kanadensisk seriemördare dödad i fängelset

Robert Pickton från den kanadensiska provinsen Brittish Columbia har dött efter en ”kraftig misshandel” i ett fängelse utanför Quebec, rapporterar CBC.

2007 dömdes han till livstids fängelse för mordet på sex kvinnor. Detta efter att ha åtalats för 26 fall av mord på främst kvinnor från ursprungsbefolkningar.

I utredningen hittades kvarlevor och dna-spår från 33 kvinnor som rapporterats försvunna på Picktons grisfarm.

Robert Pickton blev 74 år.

Viktig seger för damlandslaget i EM-kvalet

Sveriges damlandslag i fotboll vann den viktiga EM-kvalmatchen mot Irland på bortaplan med 3–0. Sverige tog ledningen med 1–0 i första halvlek genom Johanna Rytting Kaneryd.

I andra halvlek utökade Fridolina Rolfö till 2–0. Johanna Rytting Kaneryd fastställde sedan slutresultatet med sitt andra mål för kvällen.

Läs mer här.

Explosionsrisk efter stor brand utanför Falun

Det brinner i en större verkstad på en gård i Marnäs norr om Falun, skriver polisen på sin hemsida. Det råder explosionsrisk då det ska finnas flera gasflaskor i byggnaden.

– Det har hörts flera smällar inifrån branden, det är tuber med svetsgas som smäller, säger Lars Hedelin, polisens presstalesperson.

Lokalen är övertänd och räddningstjänsten kommer att låta den brinna ned. De försöker förhindra att branden sprider sig till en villa som ligger på samma gård.

Det finns i nuläget ingen brottsrubricering.

135 000 bedrägerier mot bankkunder andra halvan av 2023

Under andra halvåret 2023 blev 135 000 svenska bankkunder utsatta för bedragare, visar statistik från 180 banker som Svenska Dagbladet hänvisar till. Bedrägerierna uppgår till ett totalt värde av 1,1 miljarder kronor.

Det är både ett rekordhögt antal fall och en rekordhög summa. Motsvarande period 2020 var beloppet tre gånger lägre.

Kinberg Batra lät skattebetalarna stå för privata luncher

Landshövdingen Anna Kinberg Batra har låtit skattebetalare bekosta privata bjudningar på Tessinska palatset, rapporterar Aftonbladet. Det är oklart exakt vilka summor det handlar om, men Länsstyrelsen i Stockholms län har nu beslutat att dra av 4 000 från Kinberg Batras lön.

Under våren har landshövdingen varit i blåsväder som startade när Aftonbladet avslöjade att hon tillsatt vänner på höga positioner på länsstyrelsen. Tidigare under dagen kom en rapport från länsstyrelsen som konstaterade att Kinberg Batra bröt mot flera rutiner vid rekryteringen av dessa personer.

FN avvecklar stödmission i Irak nästa år

FN:s säkerhetsråd har enhälligt beslutat om att organisationens politiska uppdrag i Irak ska lämna landet i slutet av 2025, efter en mer än 20 år lång insats.

Beslutet kommer efter att Iraks premiärminister Mohammed Shia al-Sudani i ett brev till rådet krävt att stödmissionen, Unami (United Nations Assistance Mission for Iraq) ska avvecklas.

Enligt al-Sudani har Unami övervunnit ”stora och varierande utmaningar”. Han skrev också att ”grunderna för en politiskt uppdrag i Irak” inte längre existerar.

Stödmissioner från FN kan enbart verka med värdlandets medgivande.

God man dömd för miljonbedrägerier

En 38-årig kvinna, som var god man åt flera personer, har dömts till fem års fängelse för att ha lurat till sig miljonbelopp, rapporterar Nerikes Allehanda.

Örebro tingsrätt anser att hon bestulit personer för vilka hon var i förtroendeställning.

Kvinnan var god man åt ett tiotal personer, som av olika anledningar inte klarade att sköta sin ekonomi.

Kvinnan har betalat egna räkningar och fört över pengar till sig själv från sina klienters konton.

Kvinnan döms för totalt tio fall av trolöshet mot huvudman, varav åtta grova, och ett fall av grov bedrägeri.

Biden: Trumps ord om domen farliga

Donald Trumps uttalande om att rättegången mot expresidenten var riggad är farligt, säger hans efterträdare Joe Biden.

Domen visar i stället att ingen står över lagen, enligt demokraten.

– Trump kommer ha chansen att överklaga precis som vem som helst, säger han enligt Reuters.

Han vänder sig också mot angreppen mot domaren i fallet, som Trump beskrev som både en djävul och en tyrann på fredagens pressträff.

Läs mer här.

Skottlossning mot radhus i Göteborg

Tidig fredagsmorgon fick polisen larm om ett misstänkt skotthål på en ytterdörr till ett radhus i Hisings Backa. På plats konstaterade polisen att någon skjutit mot dörren, troligen under natten.

Ingen har kommit till skada. Personerna som är skrivna på adressen är inte kända av polisen sedan tidigare.

Under dagen har polisen genomfört en teknisk undersökning och samlat in information.

Richard Jomshof var min lärare – slutade efter ”kaos”

När det blev känt att Richard Jomshof var aktiv i SD uppstod bråk bland klassens föräldrar. I dag är han en av ­landets mäktigaste politiker och mest hårdföra islamkritiker. ”Jag har undrat länge. Vad hände med min gamla lärare?” skriver DN:s Hilda Ärlemyr.

Läs mer här

Trump: Vi kommer att överklaga

Donald Trump går till angrepp mot både domaren och Bidenadministrationen efter torsdagens fällande dom i New York. Samtidigt försöker han använda utgången för att samla sina anhängare inför höstens val.

– Den 5 november kommer att bli den viktigaste dagen i vårt lands historia, säger expresidenten.

Läs mer här.

Ung man gripen för planer på dåd mot OS

En 18 år gammal man, ursprungligen från Tjetjenien, har gripits i Saint-Étienne i sydöstra Frankrike. Han är misstänkt för att ha planerat ett ”islamistinspirerat” dåd mot en fotbollsmatch i samband med OS i sommar.

Enligt Frankrikes inrikesdepartement är det den första attacken mot de olympiska spelen som avvärjts.

OS inleds den 26 juli i Paris. Tävlingarna ska mestadels äga rum i huvudstaden, men vissa grenar kommer att avgöras i andra städer runtom i Frankrike.

Skjutne Fico utskriven från sjukhus

Foto: Lefteris Pitarakis/AP.

Slovakiens premiärminister Robert Fico, som överlevt ett mordförsök, har skrivits ut från sjukhus i huvudstaden Bratislava. Han ska nu återhämta sig och få fortsatt vård i hemmet, meddelar sjukhuschef Miriam Lapunikova.

Proryske Fico, som företräder det populistiska och nationalistiska partiet Smer, sköts flera gånger i samband med ett framträdande i staden Handlova för två veckor sedan.

Efter attentatet opererades han i fem timmar. Två dagar senare genomgick han ytterligare en operation i två timmar.

Vice premiärminister Robert Kalinák har tidigare sagt att premiärministerns väg tillbaka kommer vara ”extremt lång”.

En 71-årig man har häktats för mordförsöket.

Zelenskyj: Vi vill träna med Gripen

Svenska Gripen-plan finns inte med i den första leveransen som luftförsvarskoalitionen planerar att sända till Ukraina. I koalitionen ingår bland annat Danmark, som kommer att sända F16-plan, medan de svenska planen får vänta. Orsaken är att de ukrainska stridspiloterna tränar enbart med F-16-plan.

Zelenskyj har ändå inte stängt dörren för Jas Gripen i Ukraina. Tvärtom önskade han att Sverige skulle bidra med utbildning av ukrainska stridspiloter som skulle flyga Gripen, säger han på en pressträff med företrädare för de nordiska länderna.

– Vi har en dialog på gång om Gripen. Vi tränar nu våra stridspiloter för F16, och det är en långsam process. Det här beror inte på mig eller er, utan på processen, Utbildningen är väldigt långsam och det här är ett problem, som jag önskar åtgärda, säger Zelenskyj.

– Om vi kunde börja träna med Gripen genast, så skulle det fungera. Det bästa skulle vara att starta nu, och träna parallellt med F-16.

Läs mer här

Solkurvor stoppar trafiken på Malmbanan

Trafiken på järnvägen Malmbanan mellan Abisko och Narvik stoppas. Detta efter att fyra så kallade solkurvor upptäckts på spåret. Det skriver Trafikverket i ett pressmeddelande på fredagen.

– Solkurvor är ett fenomen som uppstår vid stora temperaturskiftningar. Vi var medvetna om denna risk i samband med återställningsarbetet i vintras och detta är en följdeffekt av att vi gjorde den i vinterklimat, säger Simon Sunna, sektionschef järnväg vid Trafikverket, i pressmeddelandet.

I vintras skedde två urspårningar med godståg, varav den ena så kraftig att den stoppade trafiken på järnvägen i månader.  Rälsen som byttes ut i vintras har en lägre inläggningstemperatur vilket i det varma vädret får effekter på rälsen. Trafikverket jobbar nu med att byta ut de påverkade delarna innan trafik kan släppas på i igen. Trafiken väntas vara igång igen på tisdag den fjärde juni.

Tredje person smittad av fågelinfluensa i USA

Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC bekräftar nu ett tredje fall där människor smittats av fågelinfluensan A(H5N1) i USA.

Även denna gång handlar det om en person som haft närkontakt med smittade mjölkkor. Till skillnad mot de två tidigare fallen, vars symtom blev mycket milda, drabbades dock denna person av mer typiska symtom för sjukdomen, som andningsnöd och hosta, skriver myndigheten.

Eftersom samtliga fall smittats efter att ha haft direktkontakt med smittade djur, ser CDC ingen anledning att göra en annan säkerhetsbedömning av läget än den man gjort tidigare.

Sedan i våras pågår ett utbrott av fågelinfluensa bland mjölkkor i USA. Smittan har upptäckts i nio delstater. Detta är första gången som sjukdomen drabbat kor.

Gazaprotester vid doktorspromotion i Lund

Foto: Anders Hansson

Doktorspromotionen i Lund är en årlig tradition, men i år har ceremonin föregåtts av protester då studenter tältat och demonstrerat mot kriget i Gaza i Lundagård.

Under torsdagen upplöstes polisen tältlägret, men protesterna fortsatte även under fredagen i samband med doktorspromotionen.

När det klockan 12 var dags för doktoranderna att tåga från universitetshuset till Lunds domkyrka där ceremonin äger rum ackompanjerades de av ett hundratal skanderade demonstranter. Vid 13-tiden står demonstranterna utanför domkyrkan där ceremonin pågår till strax efter klockan 15.

Zelenskyj och nordiska ledarna håller pressträff

Videon är 44 min lång. Pressträff med anledning av det nordiska toppmötet

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj är på plats i Stockholm och har under dagen deltagit i ett nordiska toppmöte som statsminister Ulf Kristersson varit värd för.

Inför mötet skrev Zelenskyj och Kristersson under ett bilateralt säkerhetsavtal. Nya gemensamma säkerhetsavtal har även skrivits under av Norge och Island under dagen, säger Zelenskyj på en pressträff som inleddes klockan 13.

– Det här är otroligt starka och viktiga åtgärder som kommer att stärka Ukraina fram tills att vi blir medlemmar i Nato, säger Zelenskyj.

Sedan tidigare har Ukraina liknande avtal med Danmark och Finland.

Läs mer här

Knivattack i Tyskland – polis skadad

Flera personer har skadats då en person gått till attack med kniv på ett torg i staden Mannheim i Tyskland, enligt tyska medier.

Målet för angreppet är enligt tidningen Bild en känd tysk islamkritiker. Offret hade deltagit i ett politiskt möte med en islamfientlig organisation då gärningsmannen gick till attack strax efter klockan halv tolv på fredagen.

Fem personer som deltog i mötet skadades, enligt polisen.

Även en polis ska ha knivhuggits i bakhuvudet, innan angriparen sköts av polisen. Enligt Mannheimer Morgen är polisen svårt skadad.

Vissa av de skadade har genomgått operationer, men polisen uppger att skadeläget inte är klarlagt än.

Motivet för brottet är än så länge oklart. Det utreds om attacken utfördes mot politisk bakgrund, rapporterar Welt.

Svensk död i svår bilolycka i Österrike

Fyra personer, varav en svensk, har omkommit i en svår trafikolycka med en svenskregistrerad bil i Österrike.

Totalt sex personer satt i bilen och de två andra skadades livshotande, enligt polisen.

Olycksbilen har svenska registreringsskyltar, i bilen satt sex personer som alla arbetade i Österrike.

– En av de omkomna var en svensk man. De övriga fem i bilen var lettiska medborgare, säger en talesperson för den lokala polisen till TT.

Utrikesdepartementet bekräftar uppgifterna och tillägger att mannen, i 35-årsåldern, är hemmahörande i Norrland. Anhöriga är underrättade.

Olyckan skedde strax före klockan halv tio på torsdagskvällen. Bilen voltade enligt polisen flera gånger och krockade sedan in i en grupp träd vid sidan av vägen.

Fackförbund utökar åtgärder i Teslakonflikt

Fackförbundet Elektrikerna kommer att utöka sina sympatiåtgärder i Teslakonflikten.

De nya åtgärderna innefattar total arbetsnedläggelse på ett antal arbetsplatser, skriver facket i ett pressmeddelande.

Åtgärderna träder i kraft den 13 juni, meddelar facket.

Strejken på svenska Tesla har pågått sedan slutet av oktober.

Iran dementerar gängkoppling: Fake news

Irans ambassad i Sverige tillbakavisar uppgifterna från Säpo och den israeliska underrättelsetjänsten Mossad om att svenska gäng agerar ombud för Iran. I ett uttalande på ambassadens hemsida kallas uppgifterna för ”fake news” och ”falska och påhittade”. Vidare heter det att uppgifterna sprids medvetet från Israel för att skifta fokus från ”folkmordet i Gaza”.

Under torsdagen rapporterade flera medier, bland annat DN och Jerusalem Post, om uppgifter från Mossad att Iran anlitat de kriminella nätverken Foxtrot och Rumba från Sverige för att angripa israeliska mål i Stockholm. Uppgifterna bekräftades senare under dagen av Säpo. Under fredagen sade utrikesminister Tobias Billström (M) att han skulle ta upp frågan med både EU och Nato.

Länsstyrelsens interna utredning om Anna Kinberg Batra klar

Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra har kritiserats för flera tillsättningar av tjänster på länstyrelsen där hon ska ha rekryterat vänner. Nu  är myndigheten klar med en av sina två utredningar. Den handlar om hur länsstyrelsen följer sina egna regler, skriver Expressen.

Enligt utredningen finns det brister som ”har sin grund i en administrativ omognad som tar sig uttryck i otydligheter i ansvar, roller och metodstöd i allt från att upprätta styrande dokument, till att implementera regler och följa upp att de efterlevs”, skriver länsstyrelsen i granskningen uppger Expressen.

Ytterligare fyra granskningar kring landshövdingen pågår – en intern och tre ledda av justitieombudsmannen (JO).

Anna Kinberg Batra lämnar en skriftlig kommentar till DN:

”De utredningar som nu presenterats visar på behovet av förbättrade rutiner för att säkerställa att vi på myndigheten gör som vi ska och i enlighet med regelverken. ”

Hon menar att arbetet med att förbättra rutiner påbörjades i samband med att ”förtroendekrisen startade”. Enligt Kinberg Batra kommer nu ”nödvändiga förbättringar tillsammans med myndighetens ledning och medarbetare” att genomföras.

Nya varningar för skyfall i dag

Knähögt vatten och halvt begravda bilar på gatorna. Delar av Båstad är täckt av vatten efter rejäla skyfall i nordvästra Skåne. SMHI varnar för nya skyfall i västra Götaland redan i dag.

Under eftermiddagen och kvällen finns risk för kraftiga åskskurar med stora regnmängder på vissa platser från nordvästra Skåne och norrut upp mot mellersta Bohuslän och Västergötland.

Läs mer här.

En misstänkt efter skott vid Israels ambassad

En person har delgetts misstanke om medhjälp till grovt vapenbrott efter skottlossningen i närheten av Israels ambassad i Stockholm natten den 17 maj. Personen är inte häktad.

Händelsen är en av de som den israeliska underrättelsetjänsten Mossad under torsdagen pekade ut som att Iran beställt. Enligt uppgifterna, som DN rapporterade, ska det kriminella nätverket Rumba, lett av den efterlyste Ismail Abdo från Uppsala, utfört skjutningen på uppdrag av Iran. Åklagare Rasmus Öman vill inte kommentera uppgifterna om Iran.

– Jag bedriver en förundersökning där rubriceringen är grov vapenbrott. Jag har i nuläget ingen information som ger mig anledning att ändra den brottsmisstanken, säger Öman, som inte heller uttalar sig om eventuella kopplingar till gängkriminalitet.

Sedan tidigare har en pojke under 15 frihetsberövats som misstänkt för att ha avlossat skotten den 17 maj. Eftersom han inte är straffmyndig är han inte formellt misstänkt i utredningen.

Fyra anhållna efter tömning av tältläger

Foto: Anders Hansson.

Fyra personer är fortsatt anhållna efter tömningen av det propalestinska tältlägret utanför Lunds universitet. De hör till de 40 personer som inte lämnade tältlägret på polisens uppmaning i går morse och därmed är misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten.

– De är anhållna för att de inte vill bli identifierade. De vägrar att uppge vem de är, säger polisens presstalesperson Patric Fors.

En person är misstänkt för blåljussabotage.

Polisen uppgav under torsdagen att flaskor kastades mot en ambulans som råkade vara där i ett annat ärende, men att det skulle handla om flaskor är en uppgift som visade sig vara fel.

Polisens presstalesperson Thomas Johansson säger nu i stället att ”något” kastats mot ambulansen, som också ska ha blockerats och tvingats backa.

Den misstänkte släpptes efter förhör, men utredningen om misstänkt blåljussabotage fortsätter under ledning av åklagare.

Zelenskyj i Sverige – gäst på nordiskt toppmöte

Volodymyr Zelenskyj är på plats i Stockholm för att delta i ett nordiskt toppmöte om säkerhet och försvar, skriver den ukrainske presidenten på X.

Statsminister Ulf Kristersson står värd för mötet. Även Finlands president Alexander Stubb, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Norges statsminister Jonas Gahr Støre och Islands statsminister Bjarni Benediktsson deltar. Besöket hölls hemligt in i det sista, vilket är säkerhetspraxis då Zelenskyj deltar i internationella möten.

De nordiska statscheferna ska diskutera Rysslands anfallskrig mot Ukraina, det regionala säkerhetsläget och frågor som är aktuella inför Natos toppmöte i Washington i sommar.

En gemensam pressträff kommer att hållas klockan 13 i eftermiddag.

Zelenskyj kommer även att träffa den svenska kungen under sitt Sverigebesök. 

Vårdförbundet drar tillbaka åtgärder lokalt

Vårdförbundet återkallar flera av de konfliktåtgärder som Västra Götalandsregionen anser riskerar människors liv och hälsa. Det sker efter lokala förhandlingar.

”Resultatet av förhandlingarna innebär att flera strejkåtgärder stoppas eller dras ner på. Det betyder att patienter som behöver akut vård inte påverkas”, säger Lotta Cellbrot, förhandlingschef i Västra Götalandsregionen, i ett pressmeddelande.

Även i Region Skåne och Region Östergötland har lokala förhandlingar med Vårdförbundet lett till att konfliktåtgärder som anses samhällsfarliga dras tillbaka.

Läs mer här

Bröder misstänkta för dödsskjutning släppta

Foto: Ali Lorestani

De två tonårsbröder som suttit häktade misstänkta för mordet på en man som sköts ihjäl i Bredäng i södra Stockholm har släppts på fri fot.

Bröderna häktades i förra veckan, dock endast som skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden. Under torsdagen beslutade åklagaren att häva häktningen för båda två.

”Bröderna är alltjämt skäligen misstänkta”, skriver åklagare Kajsa Hultqvist i en kommentar till TT.

Mordet skedde tidigt på morgonen den 20 maj. Offret, en man i 45-årsåldern, sköts med flera skott i ett bostadsområde och förklarades senare död på sjukhus.

Läs mer: Mördad man hade förgäves sökt hjälp av polisen

Vänsterpartiet: Pressa Netanyahu med EU-sanktioner

EU måste uppmana medlemsländerna att erkänna Palestina som en självständig stat, anser Vänsterpartiet. På en pressträff inför EU-valet kräver partiledaren Nooshi Dadgostar och toppkandidaten Jonas Sjöstedt också att EU inför sanktioner mot Israel för att stoppa kriget i Gaza.

– Vi ser inget annat val för att få Israel att gå med på vapenvila, säger Jonas Sjöstedt.

Han medger att frågan inte avgörs i parlamentet men menar samtidigt att parlamentarikerna kan vara pådrivande.

Vänsterpartiet vill se sanktioner mot individuella israeliska makthavare, som premiärminister Netanyahu och övriga ledamöter i regeringen, i form av reseförbud och frysta tillgångar. Dessutom vill partiet frysa handelsavtalet med Israel och förbjuda export av varor som kan användas för krigsbrott.

Billström tar upp Iran i EU och Nato

Väldigt allvarligt, säger utrikesminister Tobias Billström (M) om uppgifterna om Irans användande av kriminella gäng i Sverige. Nu tas frågan upp med både EU och Nato.Jag kommer att samråda och informera mina kollegor i EU om detta, berättar Billström för svenska och finländska journalister i samband med fredagens Natomöte i Prag och utesluter inte att ytterligare sanktioner mot Iran kan bli aktuella.

Två älgar på Södermalm i Stockholm – skjutna av viltvårdare

Älgarna på Katarina Bangata strax före klockan 8. Foto: Bengt Thulin

Två älgar som gått omkring på Södermalm i centrala Stockholm under fredagsmorgonen sköts av viltvårdare strax före klockan 09. Då hade de stängts in i Becktornsparken efter att ha strövat omkring på Södermalm i flera timmar.

Läs mer här

Svenskarnas snusande når rekordnivåer

Andelen svenskar som snusar – både tobakssnus och vitt snus – är högre än vad som någonsin uppmätts. Det visar en ny rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN.

Enligt rapporten är det främst de vita prillorna som driver upp snusandet, särskilt bland unga och kvinnor.

– Vi ser till viss del en ny grupp snusare, säger Martina Zetterqvist på CAN.

När det gäller vanliga cigaretter fortsätter den dagliga rökningen att dippa. 2023 svarade 6 procent av tillfrågade vuxna att de röker varje dag. Men det sporadiska ”feströkandet” har länge varit oförändrat.

Skyfall i Skåne – översvämmade vägar

Knähögt vatten och halvt begravda bilar täcker gatorna. Delar av Båstad är på bilder täckt av vatten efter rejäla skyfall i nordvästra Skåne.

Ovanligt stora regnmängder har fallit över nordvästra Skåne under torsdagen – 80 millimeter enligt en lokal väderstation. Något som SMHI kallar exceptionellt mycket, uppger P4 Kristianstad. Byggnader och vägar är på vissa ställen översvämmade, skriver Båstad kommun på sin hemsida, och en skola tvingas hålla stängt under fredagen.

– Vi har åkt hem från de flesta ställena. Det är inte så mycket för oss att göra för tillfället för vattnet måste rinna undan, säger räddningstjänsten till P4.

SBAB: Nio av tio väljer rörlig ränta

Över 90 procent av alla nya låntagare på bolånemarknaden, valde en tremånadersränta i april månad. Vilket inte har hänt sedan 2009, enligt SBAB.

I maj–juli 2022 ökade andelen låntagare som valde rörlig ränta kraftigt, från att ha legat på 50 procent tidigare. Under hösten 2023 föll andelen tillbaka tillfälligt, men har sedan dess legat på nivåer över 75 procent.

Enligt SBAB:s prognos kommer det bli fem räntesänkningar i år, och nästa sänkning kommer i augusti.

Läs mer här

Brittiska och amerikanska flyganfall i Jemen

Storbritannien och USA har genomfört flera flyganfall i Jemen i syfte att stoppa den Iranstödda Huthirörelsens attacker mot den civila sjöfarten.

Det brittiska försvarsministeriet uppgav att brittiska flygplan inledde attacker i ”en gemensam operation med amerikanska styrkor gentemot Huthirörelsens militära anläggningar, för att försämra deras förmåga att fortsätta med sina attacker mot internationell sjöfart i Röda havet och Adenviken”.

Enligt Storbritannien hade underrättelser indikerat att flera platser i hamnstaden al-Hudaydah varit kopplade till attackerna mot sjöfarten, bland annat med förvar av drönare samt kontrollanläggningar för drönare.

Trump skyldig på alla åtalspunkter i historiska rättegången

USA:s tidigare president Donald Trump har förklarats skyldig på alla 34 åtalspunkter i rättegången om de så kallade ”hyschpengarna” i samband med presidentvalskampanjen 2016. Det meddelade en enig jury i domstolen på Manhattan sent på torsdagskvällen. Beslutet är historiskt då det är första gången en tidigare president döms i ett brottmål.

Beskedet om att juryn enats kom precis i slutet av den andra dagen av överläggningar. Trump döms bland annat för att ha köpt Playboymodellen Karen McDougals och porrskådespelerskan Stephanie Cliffords (Stormy Daniels) tystnad inför valet 2016. Betalningarna ska ha bokförts som juridiska utgifter, vilket bedöms utgöra skattebrott, ett brott mot New Yorks kampanjfinansieringslagar och ett försök att påverka valutgången.

Under hela processen har Trump och hans försvarare upprepat att åtalet är ”politiskt motiverat” och att det handlar om en smutskastningskampanj mot den förra presidenten.

Efter att Trump förklarats skyldig höll han ett tal utanför domstolsbyggnaden i USA. Där säger han att han är ”en oskyldig man” och att den riktiga domen kommer på valdagen.

– Vårt land har gått åt helvete. Det här var ett riggat beslut från första dagen.

Under hela processen har Trump och hans försvarare upprepat att åtalet är ”politiskt motiverat” och att det handlar om en smutskastningskampanj mot den förra presidenten.

Trump riskerar upp till fyra års fängelse i målet, Trumps dom kommer att presenteras den 11 juli, enligt CNN.

Läs mer här