16-åring våldtog och rånade prostituerade

TT

Publicerad 2024-04-29 06.01

Mannen våldtogs under knivhot. Kvinnan tejpades till händer och fötter och rånades på pengar och smycken.

Två tonåringar döms nu för rån och övergrepp på prostituerade i Stockholm – en form av våld som ser ut att öka, enligt polisen.

Brotten begås under två dagar i december 2023.

Vid det första tillfället stämmer en 16-årig pojke träff för att köpa sex av en man. När han anländer till bostaden säger mannen att han är för ung och ber honom gå.

Det vill inte pojken. I stället tar han fram en kniv och utsätter mannen för en grov våldtäkt, enligt domen i Södertörns tingsrätt. Därefter tvingar han till sig mannens ringar och 10 000 kronor i kontanter.

Dagen efter stämmer han träff med en kvinna som säljer sex. Han tar med sig en 18-årig vän hem till kvinnan där de båda köper sex av henne. När de ska gå plockar 16-åringen åter fram en kniv. Han riktar den mot kvinnans ansikte och tecknar att hon ska vara tyst.

”Den andre personen tog tag i mina händer och band dem med tejp. De kastade mig ner mig på golvet och började skrika åt mig var pengarna var någonstans”, berättar hon i förhör.

Tar kontanter

Sedan binds hon även till fötter och de tvingar till sig sig motsvarande omkring 30 000 kronor. Innan de går tar de även en kedja som hon bär runt halsen.

18-åringen har erkänt rånet, men 16-åringen har hela tiden nekat till brott. Pojken som lämnat dna efter sig på båda platserna är dock överbevisad, anser rätten, som skriver att båda målsägarna har berättat på ett trovärdigt sätt.

– Det här var en traumatisk upplevelse för min klient som har påverkat honom mycket. Han mår dåligt efter det än i dag, säger mannens målsägarbiträde Erica Arnholm Söderberg.

– Han är glad att tingsrätten tyckte att hans berättelse var trovärdig och att de har tagit den till sig, säger hon vidare.

Fängelse och utvisning

18-åringen döms för sexköp och rån till tre års fängelse och utvisning. 16-åringen får sluten ungdomsvård i 1 år och 3 månader för grov våldtäkt, sexköp och två fall av rån. Hade han varit 18 hade han dömts till drygt sju års fängelse.

Fallet är enligt polisen del av en tydlig trend, där rån, våld och övergrepp mot personer som säljer sex blivit allt vanligare.

Det har alltid varit farligt att sälja sex, men nu har det ”hänt något”, sade Simon Häggström på Norrmalmspolisens prostitutionsgrupp till TT tidigare i april.

– Kvinnor som varit här till och från i flera års tid undrar vad som har hänt med Sverige och säger att sexköparna har blivit våldsammare och respektlösare. Det går knappt en vecka utan att vi tar upp en anmälan om någon form av grovt brott.