Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-05 13:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/gjert-ingebrigtsen-atalas-for-misshandel/

SPORT

Gjert Ingebrigtsen åtalas för misshandel

Gjert Ingebrigtsen, pappa till de kända norska löparbröderna. Arkivbild.
Foto: Geir Olsen/TT

Gjert Ingebrigtsen, pappa till de framgångsrika norska löparbröderna, åtalas för misshandel i nära relation. Det bekräftar den norska polisen.

Det var för ett halvår sedan som Henrik, Filip och Jakob Ingebrigtsen anklagade sin pappa, som också varit deras tränare, för att ha använt fysiskt våld mot dem under uppväxten.

– Vi har vuxit upp med en far som har varit mycket aggressiv och kontrollerande och som har brukat fysiskt våld och hot som en del av sin uppfostran. Vi känner obehag och fruktan och det sitter i sedan barndomen, sade de i tidningen VG.

Norsk polis startade därefter en formell utredning mot Gjert Ingebrigtsen. När det gäller flera händelser har utredningarna lagts ned i brist på bevis eller, i ett fall, på grund av att händelsen ligger för långt tillbaka i tiden.

Den händelse som nu ligger till grund för åtalet ska enligt VG inte röra någon av de tre kända löparbröderna, utan en yngre familjemedlem. Gjert Ingebrigtsen nekar till brott, säger hans försvarare John Christian Elden till tidningen.

”Vi önskar inte föra processen offentligt. Fallet är naturligtvis en belastning för alla berörda och vi ber därför om att familjen nu får ro. Vi kommer tillbaka till fallet i rätten, där det hör hemma”, skriver Elden i ett uttalande.

Henrik och Filip Ingebrigtsen har båda vunnit EM-guld, men mest framgångsrik av bröderna är 23-årige Jakob som har såväl OS-guld (1 500 meter) som VM-guld (5 000 meter) på meritlistan.

Trion bröt samarbetet med sin pappa i februari 2022, men det var först i oktober förra året som de gick ut med en förklaring till varför.

”Det vi nu ska skriva gör på många sätt ont för det påverkar en person som har betytt mycket för oss och vår karriär. Det påverkar personer som vi står nära och personer som aldrig har bett om att bli inblandade i en offentlig konflikt”, skrev de.

Gjert Ingebrigtsen tränar numera mellandistanslöparen Narve Gilje Nordås, VM-trea på 1 500 meter i somras. Efter beskedet att Ingebrigtsen står åtalad konstaterar norska Olympiatoppen att friidrottstränaren inte kommer få någon ackreditering till OS i Paris i sommar.

Ämnen i artikeln

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Geir Olsen/TT