Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

DN Direkt

Senaste nyheterna i korthet

Man frias från grova krigsbrott i Syrien

En syrisk medborgare bosatt i Blekinge frias från krigsbrott begångna i Syrien 2015. Han åtalades för att under IS-flagg ha avrättat två obeväpnade personer och misstänktes även för att ha skändat en avliden person, som släpades efter en tutande bil och bands fast vid en lamppost på ett torg.

Mannen, som är i 50-årsåldern, åtalades för grovt krigsbrott alternativt medhjälp till sådant. Han släpptes dock ur häkte i väntan på domen från Blekinge tingsrätt, som nu friar honom helt.

Visserligen bedömer rätten att mycket tyder på att händelserna i sig inträffat, samtidigt som det förblir oklart vad den åtalade mannen varit inblandad i.

Vidare konstaterar rätten i sin dom att bevisningen i stort bygger på muntliga vittnesuppgifter som inte anses uppnå de krav som ställs för en fällande dom.

Senaste nyheterna

Försök att peta representanthusets talman avvärjt

Foto: J. Scott Applewhite/AP

USA:s representanthus röstade på onsdagen ned ett försök från republikanen Marjorie Taylor Greene  att peta sin partikollega Mike Johnson från talmansposten, skriver Reuters.

Demokraterna anslöt sig till majoriteten av republikanerna och röstsiffrorna slutade på 359-43.

Misstänkt farligt föremål i Eslöv – bombskyddet på plats

Ett föremål som misstänks vara farligt har hittats i en lägenhet i Eslöv i Skåne, i samband med att polisen var där i ett annat utredningsärende.

– Bombtekniker är på plats och gör en teknisk undersökning, sedan ska föremålet, som bedöms vara skarpt, tas om hand, säger polisens presstalesperson Patric Fors.

Lägenheten är avspärrad, men de yttre avspärrningarna är hävda och personer som inledningsvis evakuerades har nu till tillträde till sina bostäder igen.

Larmet kom strax före klockan 20 på onsdagen.

Israels bidrag buades ut vid repetitionen

Foto: Jessica Gow/TT

Israels artist i Eurovision Song Contest, Eden Golan, buades ut under den första publikrepetitionen på onsdagskvällen, och från publiken hördes också ropas ”Free Palestine”.

Eden Golan representerar Israel med låten ”Hurricane”, som från början hette ”October rain”. Låten fick byta titel och skrivas om efter att arrangerande EBU bedömt att den hade ett politiskt innehåll.  Under torsdagen väntas flera demonstrationer och protester mot Israels medverkan i tävlingen hållas i Malmö.

Israel tävlar i den andra semifinalen som äger rum på torsdagen. Tidigare under dagen väntar också ytterligare ett genrep med publik i Malmö arena.

Fotgängare omkom vid lastbilsolycka

En äldre kvinna omkom på onsdagen efter att ha blivit påkörd av en lastbil i Upplands-Bro, norr om Stockholm.

Olyckan inträffade i samband med att lastbilen svängde ut på Enköpingsvägen från en mindre anslutande väg.

Lastbilen är tagen i beslag för att undersökas av polisens tekniker och polisen har även förhört personer som blev vittnen till olyckan.

Händelsen utreds som vårdslöshet i trafik och vållande till annans död, skriver polisen på sin hemsida.

Larmet kom in vid 15-tiden.

Strömavbrott på Skavsta flygplats – plan försenade

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Sedan 21-tiden är det strömavbrott på Skavsta flygplats, skriver Expressen.

Nödbelysningen har aktiverats och det har bildats långa köer vid incheckning och bagageutlämning.

Enligt flygplatsens tillförordnad vd Joakim Lindholm håller elbolaget på och felsöker. Strömmen beräknas vara tillbaka klockan 01 natten till torsdagen.

Inga mer plan ska landa under kvällen, men tre plan som ska lyfta är försenade. De flesta passagerarna ska nu vara incheckade.

– Flygplanen håller på och bordas, jag hoppas att de ska vara iväg snart, säger han till DN.

Skott mot villa i Staffanstorp

Polisen är på plats i Staffanstorp efter att någon skjutit mot en villa.

– Vi får in flera samtal vid kvart i åtta från grannar som hör höga smällar. Väl på plats kan vi konstatera att en eller flera okända personer har skjutit mot en fasad, säger polisens presstalesperson Patric Fors.

En person ska ha befunnit sig i huset när det blev beskjutet och polisen har upprättat en anmälan om försök till mord, men ingen ska ha kommit till skada.

– Vi är på plats och pratar bland annat med vittnen. I nuläget har vi inte någon misstänkt.

Marabouchoklad återkallas

Mondelez International återkallar flera Marabouchokladkakor, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Anledningen är att ett antal av chokladkakorna kan innehålla mandel, vete och nötter, trots att de vanligtvis inte gör det. Det handlar om flera leveranser av Marabou mjölkchoklad samt förpackningar med smakerna Oreo, havssalt, schweizernöt och helnöt.

Musikproducenten Steve Albini är död

Amerikanen Steve Albini som producerat några av de största alternativa rockalbumen någonsin har dött – 61 år gammal, skriver Rolling Stones med hänvisning till hans studio Electrical Audio.

Albini hjälpte bland annat till att producera Nirvanas ”In Utero” och Pixies ”Surfer Rosa”. Han jobbade även med PJ Harvey, Jimmy Page och Robert Plant, skriver The Guardian.

Albini föddes i Kalifornien. Han spelade bland annat i banden Big Black och Shellac.

Läs mer här

Valross död i fågelinfluensa

För första gången har en valross konstaterats död i fågelinfluensan. Utvecklingen oroar forskarvärlden, som fruktar ett större utbrott bland marina däggdjur. Virusets effekter på många fågelarter har redan varit katastrofala.

Valrossen ifråga hittades död på ön Hopen i Svalbards övärld i fjol. Nu har tester vid ett tyskt laboratorium påvisat förekomst av fågelinfluensa, uppger forskare vid Norsk Polarinstitutt.

Blockerade riksdagen – Greta Thunberg döms igen

Efter att ha blockerat ingången till riksdagen döms nu Greta Thunberg till dagsböter. Hon satt kvar trots polisens uppmaningar att flytta sig och fick bäras bort.

Det var den 12 mars som Greta Thunberg och andra aktivister satt utanför entrén till riksdagen i samband med en klimataktion. Polisen bad gruppen flytta på sig, men fick till slut lyfta bort henne och sex andra personer från platsen.

Samma sak hände igen den 14 mars. Greta Thunberg nekar till anklagelserna. Nu döms hon till 120 dagsböter á 50 kronor i Stockholms tingsrätt.

Hon har tidigare dömts två gånger till dagsböter för samma brott.

Tre häktade efter misstänkt mord på rastplats

Två personer har häktats efter att en man hittades död på en rastplats utanför Jönköping den 1 maj. De misstänks båda för människorov. Ytterligare en man har häktats i sin utevaro misstänkt för mord. Åklagaren tror att han har lämnat landet. De häktade är hemmahörande i Stockholmsområdet och en av dem är under 18 år.

Frontalkrock mellan skolbuss och skåpbil på Orust

Foto: Mikael Berglund

En skolbuss med ett 40-tal barn och flera föräldrar har krockat med en skåpbil på länsväg 160, norr om Varekil på Orust.

– De i bussen är oskadda. De är skärrade, men vi har inte fått några rapporter om större fysiska skador, säger Peter Gustafsson på räddningstjänstens ledningscentral.

Enligt räddningstjänsten var skolbarnen på väg från någon form av studiebesök när olyckan inträffade.

Föraren i skåpbilen har förts till sjukhus med ett skadat ben, uppger polisen.

Vägen är enligt Trafikverket avstängd i båda riktningar.

– Det har läckt från fordonen så vägen måste saneras, säger Thomas Magnusson, trafikledare.

Läs mer

Regeringen går vidare med USA-avtal

Sverige slöt i slutet av förra året ett militärt samarbetsavtal med USA, ett så kallat DCA-avtal, som ger den amerikanska militären rätt att använda 17 svenska militärbaser över hela landet.

Avtalet har kritiserats av bland annat Vänsterpartiet för att det, till skillnad från i Danmark och Norge, saknar skrivningar om kärnvapen.

Viss oro har också lyfts bland berörda kommuner, bland annat kring att lokalbefolkningen inte ska få vistas i populära naturområden, att det ska leda till ökat avfall och ”sociala spänningar mellan amerikanska trupper och lokalbefolkningen”.

Nu går regeringen vidare med avtalet genom att lägga fram en proposition till riksdagen.

Misstänkt rysk spion utvisas från Storbritannien

En rysk försvarsattaché som ”i själva verket är militär underrättelseofficer” kommer att utvisas från Storbritannien, meddelar inrikesminister James Cleverly.

I ett tal i parlamentet säger Cleverly även att ett antal ryskägda fastigheter i London och Sussex blir av sin diplomatiska status. Detta eftersom brittiska myndigheter har indikationer på att de används för underrättelsearbete.

Falsklarm från skola där det pågick nationella prov

På onsdagsförmiddagen fick polisen in ett larm om att det pågick ett brott på en gymnasieskola i södra Stockholm.

– Någon hade sett ett misstänkt föremål i ett elevskåp. Det uppgavs också att två maskerade personer gått in i skolan och var på väg till skåpet, säger Carina Skagerlind vid Stockholmspolisen.

Ett stort antal patruller skickades därför till skolan.

– Men vi vet av erfarenhet att såna här larm inkommer lite för ofta från ungdomar som inte förstår allvaret. När en erfaren polis fick höra att det pågick nationella prov på skolan så började denne fatta misstankar om att det rörde sig om ett falsklarm, säger Skagerlind.

Ett arbete pågår nu med att kartlägga vem som ringde in det falska larmet.

– Det här är allvarligt, särskilt med tanke på vilken tid vi lever i, säger Skagerlind.

Regeringen förlänger gränskontroll

Gränskontrollen vid Sveriges inre gräns förlängs ytterligare ett halvår, från den 12 maj till den 11 november.

Regeringen motiverar beslutet med att det finns ett allvarligt hot mot den allmänna ordningen och den inre säkerheten.

Terrorhotnivån ligger på nivå fyra i en femgradig skala och även konflikten mellan Israel och Hamas påverkar säkerhetsläget, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Liknande beslut av har fattats av bland andra Tyskland, Österrike, Norge och Danmark.

Utredare föreslår ny myndighet mot ungdomskriminalitet

Sverige bör inrätta en ny myndighet – Myndigheten mot ungdomskriminalitet, Muk. Det föreslog i dag Susanne Eberstein, som lett utredningen om  ungdomskriminalitetsnämnder.  Utredningen har tittat på hur det danska systemet med den typen av nämnder skulle kunna införas i en svensk kontext. Systemet ska – om det införs – enligt utredaren fungera parallellt med Lvu, Lagen om vård av unga. Av allt att döma liknar upplägget det system som redan finns i bruk: polisen identifierar barn som är i riskzonen för att begå allvarliga brott, socialtjänsten beslutar i samråd med polisen och den unge och vårdnadshavare om en handlingsplan med brottsförebyggande åtgärder som kan genomföras både med och utan samtycke.  Kriminalvården eller Muk får sedan det uppföljande anvaret. Mellan 1 500 och 2 000 barn bedöms beröras per år. Ingen nedre åldersgräns har satts. Förslaget ska nu ut på remiss.

Kinberg Batra krävs på svar av JO

Foto: My Matson

Justitieombudsmannen (JO) har begärt in ett yttrande från länsstyrelsen i Stockholm och från landshövding Anna Kinberg Batra (M) gällande tre rekryteringar som Kinberg Batra gjort.

JO granskar efter avslöjanden i Aftonbladet tre olika rekryteringar som hon gjort som landshövding i Stockholms län – personer som hon enligt uppgift är vän med.

En av tjänsterna utlystes enbart genom att en annons sattes upp i länsstyrelsens reception, den andra tjänsten utlystes aldrig och i det tredje fallet var det en person utan rätt meriter som fick jobbet.

Anna Kinberg Batra ska bland annat uttala sig om sin personliga koppling till de tre personerna som hon anställde och vilka överväganden kring jäv hon gjorde.

Läs mer: JO utreder Kinberg Batras rekryteringar

112-appen larmade i hela länet om skjutning

Efter en dödsskjutning på Södermalm i Stockholm råkade polisen larma användare av 112-appen över hela Stockholms län – i stället för att bara larma boende i närområdet.

Polisen glömde i ett första skede att ange plats för händelsen, vilket ledde till att vissa användare även i andra delar av länet blev varnade om att ett grovt brott skett i närområdet.

– Det var inte vår avsikt att det skulle bli så otydligt som det kanske uppfattades, säger Peter Allheim, poliskommissarie på Noa, till Aftonbladet.

Livstids fängelse för mord på gängman

En man i 30-årsåldern sköts till döds i en bostad i Flemingsberg söder om Stockholm. Nu döms två unga män för mordet. En 21-årig man döms till fängelse på livstid, medan en man som vid tiden för brottet var 17 år gammal döms till fängelse i sju år.

Ytterligare en person döms för medhjälp till mord till fängelse i åtta år.

Det var natten till den 7 mars 2023 som mannen blev skjuten med flera skott inför bland annat familjemedlemmar och barn i en lägenhet. Enligt åtalet blev mannen skjuten med ”upprepade skott i huvud och kropp”.

”Enligt tingsrätten har mordet utförts på beställning av en eller flera okända personer och det har föregåtts av planering under en viss tid. Mordet utgör en ren avrättning av en försvarslös person”, skriver Södertörns tingsrätt i ett pressmeddelande.

Händelsen kopplas till en konflikt mellan kriminella nätverk i Södertälje.

Läs mer här

Carl Johan von Seth: Sverige först i räntesänkningståget

Foto: Christine Olsson/TT

Riksbanken går före de stora centralbankerna i världen och sänker styrräntan från 4 till 3,75 procent. Det blir ett litet experiment, enligt DN:s ekonomikommentator.

Läs mer här

16-åring döms till fängelse för mord

I juli förra året sköts en 18-årig man ihjäl i Västerås i vad som tros ha varit en felskjutning. Nu döms en då 16 år gammal pojke till fyra års fängelse för mord, meddelar Västmanlands tingsrätt.

Den dömde skytten, som hunnit fylla 17 år, är tidigare dömd för bland annat synnerligen grovt vapenbrott och förberedelse till mord till sluten ungdomsvård.

Det är mycket ovanligt att personer under 18 år döms till fängelse, men enligt domstolen föreligger ”synnerligen försvårande omständigheter” som gör att pojken, trots sin ålder, ska dömas till fängelse.

En annan 16-åring får fyra års sluten ungdomsvård för anstiftan till mordet.

Två saknas efter kraftig villabrand

Två personer saknas efter en villabrand i Skellefteå. Branden bröt ut under tisdagskvällen och när polisen kom fram till platsen var villan övertänd.

– Det var en ordentligt brand. Vi har inte kunnat undersöka fastigheten ännu eftersom det fortfarande är väldigt varmt på platsen. Men vi är på plats och kommer att jobba på platsen när den har kylts av under dagen, säger Elisabeth Glaas, polisens presstalesperson.

Det är fortfarande inte klart vad som orsakade branden. Händelsen utreds som mordbrand.

Ökad risk för demens bland kriminella

Kriminella personer löper en klart högre risk att drabbas av demens och kognitiv svikt på ålderns höst, jämfört med personer utan sådan bakgrund.

Det visar Carmen Solares Canals i sin avhandling i ämnet psykologi vid Örebro universitet.

Med hjälp av registerdata har hon analyserat 3,5 miljoner personer äldre än 50 år, av vilka 800 000 hade en kriminell bakgrund. Personer som begått grova brott, blivit dömda flera gånger eller fått långa fängelsestraff visade sig ha en väsentligt högre risk att drabbas av både demens och kognitiv svikt, jämfört med andra.

Orsaken tros vara en sämre fysisk och psykisk hälsa, i kombination med en lägre utbildningsnivå, vilket är kända riskfaktorer för att utveckla demens senare i livet.

Rå vill utöka kontrollen av åklagare

För att stärka skyddet mot infiltration och otillåten påverkan vill Åklagarmyndigheten kunna genomföra utökade bakgrundskontroller på fler medarbetare. Riksåklagare Katarina Johansson Welin har under onsdagen skickat in en begäran om saken till regeringen.

I dag är det endast medarbetare med befattningar som kommer i kontakt med frågor rörande Sveriges yttre och inre säkerhet som kan bli föremål för säkerhetsprövningar. Det är inte tillåtet att genomföra bakgrundskontroller av befattningar som inte är säkerhetsklassade.

Läs mer:

DN:s granskning om polisläckorna

Den olympiska elden har anlänt till Marseille

Foto: Christophe Simon

Den olympiska elden har anlänt till den franska kuststaden Marseille. Den kom i den tremastade barken Belem, som lämnade Grekland med den brinnande lågan ombord den 27 april.

Mer än 150 000 människor förväntas möta upp för att delta i en ceremoni som är strängt bevakad av 6 000 poliser.

– En säkerhetsnivå som saknar motstycke, har Frankrikes inrikesminister Gerald Darmanin konstaterat, rapporterar Reuters.

Först i kväll , klockan 17.30, tänder Florent Manaudou, Frankrikes olympiska mästare på 50 meter frisim för herrar 2012,  kitteln, då  i närvaro av president Emmanuel Macron.
 Lågan ska sedan tas vidare mot Paris genom en fackelstafett som startar på torsdag.  Mer än 10 000 personer kommer att delta i stafetten innan den når Paris för den olympiska öppningsceremonin kommer att äga rum på floden Seine den 26 juli.

Polis åtalas för sexköp

En polis från Skaraborg misstänks ha köpt sex vid fem tillfällen. Nu åtalas mannen, rapporterar P4 Skaraborg.

Han misstänks ha köpt sexuella tjänster på flera orter i södra Sverige.

Mannen, som nekar till brott, är också misstänkt för dataintrång sedan han sökt på en kvinna och hennes närstående i polisens it-system.

Nordea sänker rörliga boräntor

Efter dagens räntesänkning från Riksbanken meddelar storbanken Nordea att man sänker bolåneräntan på tremånaderslån med 0,25 procentenheter.

Den nya listräntan uppgår därmed till 5,74 procent och ändringarna träder i kraft den 10 maj, skriver banken i ett pressmeddelande.

Räntan sänks till 3,75 procent

Styrräntan sänks med 0,25 procentenheter till 3,75 procent, enligt besked från Riksbanken vars direktion presenterar sitt senaste  penningpolitiska beslut på onsdagen. Den nya räntenivån ska tillämpas från nästa onsdag.

Räntesänkningen var väntad, men är den första sedan februari 2016 då den dåvarande reporäntan sänktes från -0,35 till -0,5 procent och därefter har den höjts vid tio tillfällen. Beskedet är efterlängtat av många, inte minst bolånetagare som kan hoppas på att deras banker matchar Riksbanken och därmed kan lätta hushållens månadskostnader.

”Om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret, i linje med prognosen i mars”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande där man reserverar sig för att prognosen är osäker.

Läs mer här

Oönskat utskick hamnade i brevlåda – mäklare prickas

En person i Stockholm anmälde nyligen till Fastighetsmäklarinspektionen att han fått ett marknadsföringsutskick från en Stockholmsmäklare i sin brevlåda, trots att den var tydligt uppmärkt med budskapet ”Ej reklam, tack!”. Det resulterar nu i att mäklaren prickas. Mäklaren själv har uppgett att han inte med säkerhet kan säga om nämnda skylt fanns uppsatt, men om den gjorde det så ber han så mycket om ursäkt.

Trafikstart för Saltsjöbanan försenas

Planen var att tågtrafiken på Saltsjöbanan skulle rulla igång igen till våren. Men planen spricker. Trafikförvaltningen uppger att man arbetar för en trafikstart i slutet av 2024, något Nacka Värmdö Posten var först att rapportera. Dröjsmålet beror huvudsakligen på försenade signalarbeten som påverkat andra arbeten längs banan.

Saltsjöbanan är en närmare 19 kilometer lång järnväg som löper mellan Slussen i centrala Stockholm och Saltsjöbaden i Nacka kommun.

Kvinna skadad när luftballong gjorde hård landning

Vid 22-tiden på tisdagskvällen gjorde en luftballong en misslyckad landning i Holmboda i närheten av Roserbergs industriområde norr om Stockholm. En kvinna i 25-årsåldern, som var en av de 17 passagerarna, skadade foten vid händelsen. Polisen kontrollerade pilotens behörigheter och nykterhet. Denne uppgav att han tvingats till den hårda landningen för att inte komma för nära Arlanda flygplats.

Man död i bostad i Malmö – polis utreder mord

En man anträffats död  i en bostad i Malmö under natten. Omständigheterna kring dödsfallet är oklara, konstaterar polisen på sin hemsida.

En förundersökning om mord har inletts.

I väntan på en teknisk undersökning är bostadens avspärrad.

Anhöriga är underrättade.

Trumprättegång skjuts upp i Florida

Foto: Rebecca Blackwell/AP

Domaren i ett av målen mot expresident Donald Trump skjuter upp rättegången på obestämd tid, skriver Reuters.

Trump står åtalad för att ha plockat med sig sekretessbelagda dokument till sin egendom Mar-a-Lago i Florida när han lämnade presidentposten 2021. Han har också motsatt sig den nuvarande regeringens ansträngningar att återfå dem.

Rättegången var tidigare tänkt att starta den 20 maj.

Trump om rättegången: En katastrof

Donald har uttalat sig om rättegångsdagen i New York där han står åtalad för bland annat bokföringsbrott.

– En stor väldigt stor dag, en dag som visar att deras mål fullkomligt faller samman,  säger Trump utanför domstolen, enligt CNN.

– Det är en ren katastrof för distriktsåklagaren, fortsätter han.

Rättegången rör de så kallade ”hyschpengarna” som Donald Trump anklagas för att ha betalat porrskådespelerskan Stormy Daniels före valet 2016 i utbyte mot hennes tystnad. Trump och Daniel påstås ha haft en affär 2006.

Läs mer här

Soldater skadade under Natoövning i Småland

Elva soldater har skadats i ett fallskärmshopp under en Natoövning i Skillingaryd, rapporterar Aftonbladet.

– Det är sårskador och frakturer, ingen är livshotande skadad, säger Joakim Elovsson, kommunikatör vid Arméstaben, till tidningen.

Olyckan inträffade på tisdagen. Soldaterna kommer från USA, Ungern och Italien.

Astra Zenecas covidvaccin dras in runt om i världen

För några månader sedan erkände Astra Zeneca för första gången i domstolsdokument att bolagets covidvaccin Vaxzevria kan orsaka en sällsynt och farlig biverkning i form av blodpropp och låga nivåer av blodplättar. Nu dras vaccinet in runt om i världen, skriver The Telegraph.

Astra Zeneca hävdar att vaccinet tas bort från marknaden av kommersiella skäl. Enligt bolaget tillverkas och distribueras inte vaccinet längre, eftersom det ersatts av uppdaterade vacciner som riktar in sig på nya varianter.

It-strul på flera brittiska flygplatser

Foto: Kin Cheung/AP

Ett landsomfattande tekniskt fel i den digitala passkontrollen orsaker stora störningar på en rad brittiska flygplatser, däribland Heathrow, Manchester Airport, Stanstead, Manchester och Edinburgh, skriver Reuters.

”Vi upplever för närvarande ett rikstäckande problem som påverkar passagerare som ska igenom kontrollen”, säger en presstalesperson för Heathrow flygplats enligt Sky News.

Det är i skrivande stund oklart vad som orsakat it-strulet och hur länge det kommer ta för att lösa problemet.

”Vi är medvetna om ett problem med it-systemet runtom i landet som drabbar flera flygplatser”, skriver Manchesters flygplats i ett uttalande.

Eric Saade bar palestinasjal på Eurovisionscen

Foto: Jessica Gow/TT

Den svenska popstjärnan Eric Saade bar en palestinasjal när han uppträdde på Eurovision song contest första semifinal på tisdagen. Politiska symboler är inte tillåtna under tävlingen och arrangören, EBU, beklagar Saades val. ”Alla som uppträder är väl medvetna om reglerna i tävlingen”, säger EBU i en kommentar.

Läs mer här

Miljontals svenska kronor beslagtogs i Norge

Den norska tullmyndigheten har beslagit omkring 4,2 miljoner svenska kronor – pengar som kopplas till organiserade kriminella nätverk.

Beslaget är ett av de största valutabeslagen i norsk historia.

Det var andra helgen i april som ett norskregistrerat fordon med två personer stoppades av tulltjänstemän vid en gränsövergång. I bilen hittades flera plastpåsar med buntar av svenska sedlar.

”Moduset och storleken på beslaget tyder på att organiserade kriminella nätverk ligger bakom smugglingen”, säger tulldirektör Øystein Børmer enligt ett pressmeddelande.

Stormy Daniels: Trump öppnade i satinpyjamas

Porraktrisen Stormy Daniels vittnesmål mot Donald Trump innehåller flera detaljer om deras påstådda sexuella möte 2006. Trots Trumps protester i rättssalen berättar Daniels om hur Trump mött henne i dörren med satinpyjamas och att hon vid ett tillfälle smiskat honom med en tidning.  Daniels anses vara ett av de tyngsta vittnena i rättegången om Donald Trumps ”hyshpengar”. Expresidenten misstänkts för att före valet 2016 ha betalat Stormy Daniels 130 000 dollar för att hålla tyst om deras affär.

Läs mer här

Trafikolycka i Malmö – flera till sjukhus

Flera personer har förts till sjukhus efter en trafikolycka i Malmö, skriver Sydsvenskan.

Enligt Region Skåne har en kvinna i 30-årsåldern och en man i 40-årsåldern lindriga skador medan en annan man har allvarliga skador.

Minst två bilar ska ha varit inblandade i olyckan.

– En personbil har kolliderat med en annan personbil och den påkörda bilen har hamnat på sidan. I samband med detta drabbas två cyklister eller fotgängare, säger Patric Fors som är polisens presstalesperson i region syd till DN.

Larmet kom in klockan 18.20. En anmälan om grov vårdslöshet i trafik och misstänkt rattfylleri är upprättad.

Säkerhetsvakt skjuten utanför Drakes bostad

Foto: Christopher Katsarov Luna/AFP

Kanadensisk polis ryckte natten till tisdagen ut till rapparen Drakes bostad i Toronto efter ett skottlossningslarm. På platsen hittades en av artistens säkerhetsvakter allvarligt skadad.

– Han stod utanför portarna framför fastigheten när skjutningen ägde rum, säger polisen Paul Krawczyk till Toronto Star.

Händelsen fångades på övervakningskamera. Där syns bilen som den eller de misstänkta gärningspersonerna tog sig till och från platsen i. Polisen har inte velat gå ut med mer information om fordonet.

Det är oklart om Drake befann sig i bostaden när skotten avlossades.

Rapparen befinner sig i ett uppmärksammat bråk med den Pulitzerprisvinnande rapparen Kendrick Lamar. Torontopolisen känner till konflikten, men vill inte uttala sig om det finns en misstänkt koppling till skjutningen.

Tiktok vill blockera lag – stämmer USA

Tiktok och dess kinesiska moderbolag ByteDance har lämnat in en stämningsansökan till en federal domstol i syfte att blockera den lag som undertecknades av president Joe Biden som skulle innebär att sociala medier-plattformen förbjuds i USA, rapporterar Reuters.

Kravet kommer efter oro om att den data som appen samlar in går vidare till och kan användas av den kinesiska staten i bland annat propagandasyfte.

Tiktok hävdar att lagen strider mot den amerikanska konstitutionen på ett antal grunder, bland annat yttrandefriheten.

Tiktok har förnekat anklagelserna.

Lägenhet beskjuten i Uppsala

Uppsalapolisen kallades på tisdagseftermiddagen till en lägenhet i Gottsunda efter larm om flera smällar. På plats upptäckte patrullen att flera skarpa skott avlossats mot dörren till bostaden.

Händelsen utreds som mordförsök. Ingen person har skadats.

Polisen knackar dörr i området, genomför teknisk undersökning av brottsplatsen och tar del av material från övervakningskameror.

Vittnen ska ha sett ”rörelser kring adressen” och polisen är angelägen om att komma i kontakt med fler som bevittnat händelsen.

Polisen kan inte uttala sig om huruvida myndigheten haft koll på adressen under den pågående gängkonflikten.

– Gottsunda är ett område som är oroligt, men jag känner inte till att adressen ska ha utsatts för något tidigare. Det är något vi får titta på, säger polisens presstalesperson Mikael Hedström.

Sunak efter cyberattacken: Måste skydda oss

Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak säger att det finns indikationer på att en ”ond aktör” står bakom cyberattacken mot landets försvarsdepartement, rapporterar Sky News.

– Vi måste ta de befogenheter vi har för att skydda oss mot risken som Kina och andra länder utgör för oss, säger Sunak.

Sunaks kommentar kommer efter att parlamentsledamoten och före detta ministern Tobias Ellwood uppgett att ett lönesystem som används av försvarsdepartementet var måltavla i cyberangreppet – och tillade att angreppet hade kännetecken som pekade mot Kina.

Över 1 100 bombhot i Slovakien under tisdagen

995 skolor, 110 bankkontor och 40 elektronikaffärer över hela Slovakien har varnats om bomber i lokalerna. Hittills har dock inga farliga föremål hittats.

Omfattningen av bombhoten är extrem. Polisen arbetar så fort de kan, kontrollerar säkerheten på skolorna och försöker få fram vem som ligger bakom hoten, säger en talesperson för polisen enligt tidningen SME.

Säkerhetspolisen har inlett en utredning om ”synnerligen allvarlig terrorism”, enligt AFP.

Haverikommissionen utreder inte färjeolycka

Foto: Pontus Lundahl/TT

Haverikommissionen kommer inte att utreda färjeolyckan i Furusund förra månaden, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Två personer, en man och en kvinna i 75-årsåldern, omkom när en personbil körde av en bilfärja och hamnade i vattnet. Haverikommissionen har inte kunnat hitta några tekniska fel på färjan som har kunnat påverka händelseförloppet. Ingenting tyder heller på att besättningen har haft något med olyckan att göra, enligt kommissionen.

Skottlossning mot bil i Tyresö

En skottlossning har inträffat på tisdagseftermiddagen i Tyresö, söder om Stockholm, meddelar polisen. Det finns inga uppgifter om personskador, men en bil ska ha träffats.

Polisen jagar en eller flera misstänkta gärningsmän. Händelsen utreds som mordförsök och grovt vapenbrott.

Parterna i vårdkonflikten ska träffas

Det har snart gått två veckor sedan vårdkonflikten bröt ut mellan Vårdförbundet och Sveriges kommuner och regioner (SKR). Nu ska parterna träffas tillsammans med medlare från Medlingsinstitutet.

– De träffas i dag under eftermiddagen, medlarna och parterna, säger Karin Fjäll Hager, kommunikationsansvarig på Medlingsinstitutet, utan att gå närmare in på detaljer om mötet.

Beskedet kommer dagen efter att vårdförbundet tidigare i veckan meddelade att övertidsblockaden utökas till att från och med den 20 maj även omfatta bland annat skolsjuksköterskor och hemsjukvård i 29 kommuner, om parterna inte kan enas innan det.

Några förhandlingar har inte skett sedan den första blockaden trädde i kraft den 25 april, enligt Vårdförbundet.