Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stryktipset

Allsvenskan bjuder på en spelvärd chansspik

Majs första Stryktips ger 13 miljoner i jackpot och matcher över hela kontinenten. 

Man City gör kupongen till en tolv-rätters men för att väga upp megafavoriten har jag hittat en rövare i allsvenskan. Sirius glöms bort av tipparna.

• • •

ANNONS: Lämna in expertens 96-raderssystem

ANNONS: KÖP DIN ANDEL I DYBBANS SYSTEM HÄR (160 KRONOR) 

ANNONS: Köp en andel i Johan Meijers Stryktipssystem (78 kronor)  

Foto: TOBIAS STERNER / BILDBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG

■■ Premier League ståtar med fyra tillställningar denna lördag där jag spikar i två och hittar skrällar i de andra. Bidragen från England stannar inte där. Den första av två play off-semifinaler mellan Oxford United och Peterborough går också av stapeln. Det brukar bli helt galna tillställningar i kvalet där underhållningsvärdet är högt.

Via allsvenskan där Sirius gillas skarpt fortsätter sedan kupongen med Serie A, La Liga, Ligue 1 och Bundesliga. Derbyt mellan Girona och Barcelona kan bli något alldeles extra och jag jobbar hemmaskrällen på Mallorca när form- och bortasvaga Atlético Madrid, med Griezmann är avstängd, kommer och besöker semesterön. 

Den sista kryddan hämtas från Norge där Brann ställs mot Rosenborg. 

Här är mina tidiga tankar och drag:

ANNONS: KÖP DIN ANDEL I DYBBANS SYSTEM HÄR (160 KRONOR) 

■■ Match 2. På förhand är Londonderbyt mellan Brentford och Fulham inte särskilt lockande då inget av lagen har något att spela för. I England är det dock alltid viktigt att visa styrka inför hemmapubliken och vi har sett flera fall på att hemmalagen gjort bra insatser i Premier League på slutet. Här är jag därför inne på att Brentford har den största gnistan att visa upp. The Bees har spelmässigt sett helt okej ut på slutet och har ett bättre skadeläge än på länge, med den vassa trion Toney, Wissa och Mbeumo att tillgå. Även Schade är tillbaka som ett ess i Thomas Franks rockärm. Dessa fyra lirare kan se till att The Bees får retroaktiv utdelning i de sista omgångarna. Det har de nämligen gjort sig förtjänta av sett till Expected Points. 

Fulham gör sällan några storslagna insatser på bortaplan, faktiskt bara tre bortasegrar på hela säsongen. Enligt underliggande statistik är The Cottagers faktiskt sämre än Brentford och jag hävdar att det är dags för stjärnorna att stå rätt för Pontus Janssons gamla lag. Vikten av hemmaplan är återigen värd att trycka på och jag förväntar mig en stark insats av The Bees i derbyt. 

Håller sig ettan runt 50% är det en vettig spik.


■■ Match 6. Två lag som vill ha mycket boll möts på Studenternas. Faktum är att Sirius faktiskt har haft högst bollinnehav i hela allsvenskan så här långt, nära 60% i snitt. De vann till och med bollinnehavet i sin svåraste bortamatch hittills, mot Djurgården. Det säger något om Uppsalagänget som i sina bästa stunder når riktigt höga höjder. Torsk borta mot Elfsborg senast med 0–2, men spelmässigt var det absolut inget fel på insatsen med anmärkningsvärda 67% av bollinnehavet och ett högre xG än boråsarna. Totalt sett har de sju poängen Sirius skrapat ihop hittills varit i tydlig underkant mot vad de varit värda. 

Tvärtom i Häcken som faktiskt är ett av de lagen som sprungit klart bäst. I flera av matcherna har de varit det spelmässigt sämre laget. Jag var själv på plats på Gamla Ullevi mot Blåvitt där jag inte var särskilt imponerad av gulsvart. Innan dess hade de en stor portion tur som bärgade segrar hemma mot BP och Bajen. Så förlusten mot Norrköping senast var knappast oväntad i min bok och jag rekade också skräll där. Nu vill det svenska folket göra Häcken till procentuell favorit borta mot Sirius. Det köper jag inte alls. Sirius har varit ett bättre lag så här långt in på säsongen och har hemmaplan i ryggen. 

Så länge ettan streckas lägre än tvåan är det en suverän chansspik med ypperligt spelvärde. 


■■ Match 3. Burnley har plötsligt rejält häng på nytt kontrakt, bara två poäng upp till Nottingham som man dessutom möter i den sista omgången för en rejäl ångestkaka. Det blir något att se fram emot. Under lördagen finns det således inget att spara på och jag tycker att Burnley höjt sig rejält under våren. Bland annat var insatsen senast mot Manchester United ytterst imponerande på Old Trafford. Hade The Clarets spelat så från start så hade de hängt kvar i Premier League. Kompany är något på spåren och jag tror att de rödblå kan bjuda upp till dans även mot Newcastle. Framför allt på sin hemmabana. 

Newcastle blandar och ger på bortaplan, bara fyra segrar på 16 bortamatcher är direkt underkänt för Howes gäng. Även om The Magpies har en del att spela för i jakten på Europa så kan jag inte alls lita på tvåan här. Behöver Newcastle ta matchbilden till Burnley kan de sistnämnda spela på omställningar. Väljer gästerna att lägga sig lite lägre har Burnley visat att de kan hålla spelmässigt jämna steg med många lag på Turf Moor. 

Utgå från ettan som undervärderas av det svenska folket, nästa tecken är dock tvåan då båda lagen behöver gå för vinst.


■■ Match 4. De flesta verkar utgå från att Sheffield United ska lägga sig ner och dö nu när det står klart att laget är klara för degradering. Det köper jag inte alls. Framför allt på hemmaplan kommer The Blades vilja bjuda publiken på ”en sista show”. Resultatraden på slutet ser inget vidare ut med flera stora förluster på rad, så det kanske känns lite konstigt om jag skriver att jag ändå tycker att det sett helt okej ut spelmässigt då laget skapat väldigt många chanser och varit med betydligt bättre i matcherna än vad slutresultaten visar. Mot Burnley (1–4) skapades nästan 3,0 i xG och innan dess löste man mycket rättvist 2–2 mot Chelsea och vann xG överlägset. Här kan värdarna gå ut utan någon som helst press och bara köra. Så för mig är det inte en så tacksam uppgift som det kan se ut att vara för Nottingham. 

Gästerna måste bara gå för tre poäng då både Luton och Burnley ligger tätt i hasorna, och Burnley väntar i den sista omgången. Ångest deluxe. Insatsen senast mot Manchester City var visserligen riktigt bra, men bortaspelet har varit allt annat än imponerande under säsongen. Ynka två segrar och tio poäng på 17 matcher. 

Tvåan är för mig en favorit i fara som jag tror kommer bli lite för högt streckad. Alla tecken och skrälljobb blir valet för mig. 

• • •

ANNONS: KÖP DIN ANDEL I DYBBANS SYSTEM HÄR (160 KRONOR) 

ANNONS: Lämna in expertens 288-raderssystem

ANNONS: Köp en andel i Johan Meijers Stryktipssystem (78 kronor) 

• • •

SPIKEN

Manchester City (match 1)

Wolverhampton har checkat ut för i år och kommer inte att få en syl i vädret på Etihad. Manchester City mosar Vargarna i sin jakt på ligatiteln. Ettan är bankränta.

SKRÄLLEN 

Sheffield United (match 4)

Det känns inget bra när Nottingham handlas till under 1,70 i odds samt streckas benhårt på Stryktipset. Allra minst på bortaplan. Sheffield United kan bara gå ut och köra framför sin publik på Bramall Lane där The Blades är att räkna med. 1x får inte missas.

DRAGET

Burnley (match 3)

Burnley har givits en riktig morot i bottenstriden där nytt kontrakt inte är så avlägset som tidigare. Mot ett Newcastle som vantrivs på bortaplan köper jag inte tvåans hårda streckning. Spelvärda 1X måste prioriteras.

ANNONS: KÖP DIN ANDEL I DYBBANS SYSTEM HÄR (160 KRONOR) 

ANNONS:
Expertens systemförslag:

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.