KARRIÄR

Spotify petas från tronen – här är Sveriges mest attraktiva arbetsgivare

Spotify inte längre Sveriges mest attraktiva arbetsgivare.

Förra året utsågs Spotify till årets mest attraktiva arbetsgivare. 2024 sker ett tronskifte när nygamla vinnaren åter står överst på pallen: Ikea.

Det är rekryterings- och bemanningsföretaget Randstads årliga Employer Brand Research som visar vilka svenska företag som är attraktivast i landet.

Undersökningen bygger på intervjuer där över 6 000 svenskar har svarat på vad de tycker om Sveriges 150 största företag och myndigheter.

Resultatet av undersökningen visar att Ikea är landets mest attraktiva arbetsgivare 2024. Hittills har Randstad genomfört 11 undersökningar. Vid sex tillfällen har Ikea toppat listan.

– Vi arbetar långsiktigt för att vara en inkluderande arbetsplats där alla vi som jobbar på Ikea kan känna oss hemma. Den här utmärkelsen tillhör alla de medarbetare som varje dag jobbar för att skapa en bättre vardag för de många människorna, säger Miriam Swärdh, Country People & Culture Manager Ikea Sverige. 

I fjolårets lista var alltså Spotify i topp, men i år tar de andraplatsen. Trea på listan återfinns lastbilstillverkaren Volvo Group.

”Millennials” söker nytt

Precis som förra året är lön och förmåner det viktigaste kriteriet vid val av arbetsgivare. Enligt Randstads expert Catrine Jack rankas årets vinnare högt när det kommer till god ekonomi och långsiktig anställningstrygghet.

Tre nykomlingar på listan är Rise, Regeringskansliet och Polisen. I undersökningen framgår att Polisen får det högsta betyget för att erbjuda jobb som bidrar till samhället.

Enligt undersökningen planerar nästan en fjärdedel (23 %) av de som svarat att byta jobb under de kommande sex månaderna. Ökad lön och förmåner på grund av högre levnadskostnader är de främsta drivkrafterna för bytet, följt av önskan om förbättrad arbetsmiljö och karriärmöjligheter. Millenniegenerationen är särskilt benägen att lämna sin nuvarande arbetsgivare på grund av brist på utvecklingsmöjligheter.

LISTAN

Sveriges mest attraktiva arbetsgivare 2024

  1. Ikea (2)
  2. Spotify (1)
  3. Volvo Group (9)
  4. RISE (ny)
  5. Försvarets materielverk (4)
  6. EY (10)
  7. Volvo Cars (7)
  8. Regeringskansliet (ny)
  9. Polisen (ny)
  10. Försvarsmakten (8)