Hoppa till huvudinnehållet

Kjell Göthe: Livet är som ett piano

Publicerad:
Thage G. Petersons senaste bok heter ”Livet är som ett piano – om bankmannen Göran Collert”. Det är en vänbok, som handlar om Sparbanken. (Bild på Göran Collert från 2001.)
Thage G. Petersons senaste bok heter ”Livet är som ett piano – om bankmannen Göran Collert”. Det är en vänbok, som handlar om Sparbanken. (Bild på Göran Collert från 2001.) Foto: Claudio Bresciani/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi har Fryksdalens Sparbank som färskt exempel. Den fanns redan i Sunne och Sysslebäck, men har nu också fått nytt bankkontor i Torsby, skriver Kjell Göthe.

Det blev en storslagen invigning av Fryksdalens sparbank i Torsby, fattas bara annat! För det är inte var dag som en ny bank öppnas i Sverige, särskilt inte i glesbygd, dessutom på begäran av i detta fall invånare i norra Värmland. Musik, tal och gratulationer i mängd, så rapporterade NWT händelsen på nyhetsplats i text och bilder (18/4, 2024). Tänk ändå att sådant kan hända, jag blir varm i hjärtat! Vi skall strax återkomma till detta.

Men först, som journalist har jag mött många politiker av olika valörer genom åren. Torbjörn Fälldin till exempel, han var en hedersman. Det märkte jag när jag följde honom under en intensiv valrörelse. Så här långt efteråt minns jag honom dock mest för hans insats när ryska ubåten U137 gick på grund i Blekinge skärgård. Han var då statsminister. Överbefälhavaren ringde honom och bad om riktlinjer för sitt agerande. Fälldins svar var norrländskt korthugget: ”Håll gränsen!” Det var ju utan tvekan klart besked.

Jag har alltid försökt värdera varje politiker för deras insats oberoende av politisk hemvist. Demokratin bygger ju på att dess företrädare i allvarstider kan enas kring en gemensam politik. Thage G. Peterson är välkänd för de flesta. Han har gjort en fantastisk klassresa från uppväxten i torpet i Bergs socken i Kronobergs län, varit industriminister, försvarsminister och talman i Sveriges riksdag. Det senare är i rang efter kungen. Hans senaste bok bär titeln ”Livet är som ett piano – om bankmannen Göran Collert”, utgiven på Carlsson Bokförlag. Författaren kallar honom för ”Mr. Sparbanken”.

Sparbanken var en gren av ”folkhemmet” och har betytt mycket på just landsbygden. Lokal förankring blir i det perspektivet betydelsefull. Göran Collert räddade som koncernchef sparbanksrörelsen när den höll på att gå under och förde dess idéer vidare i ny skepnad, skriver Thage G. Ja det är sant, vi har Fryksdalens Sparbank som färskt exempel. Den fanns redan i Sunne och Sysslebäck, men har nu också fått nytt bankkontor i Torsby. ”Vi tror på norra Värmland och vår affärsidé att vara nära kunden”, kommenterar Urban Rohdin, vd på Fryksdalens Sparbank.

Thage G. lyfter även fram Collerts personliga egenskaper. Hans temperament kan rusa iväg, kommenterar han. De är goda vänner sedan länge trots så olika bakgrund. Thage G. kommer från sitt fattiga torp, Göran Collert från högsta överklassfamilj på Östermalm. Redan som sexåring gick Thage G. ensam en lång väg till banken med sitt ”tioöresrör” för att tömma det och sätta in slantarna på ett alldeles eget sparkonto. Vilken lycka! Han kom senare i livet att bli ordförande på olika nivåer inom Sparbanksrörelsen, även högst upp.

I boken berättar författaren om folkets bank, men även om mötena med vännen Göran och deras samtal. Det jag tar fasta på här är deras syn på dagens Sverige och världen, som blivit så ofattbart ond. Författaren skriver: Göran Collert betraktas med rätta som en hård samhällskritiker. Men samhället får inte ruttna inifrån. Polisen har hittills förlorat kampen mot brottslighet, gängkriminalitet och skjutningar.

Trafikverket och SJ kan inte samarbeta. SJ kan inte sälja biljetter därför att Trafikverket infört ett planeringssystem som man inte behärskar… Posten vill inte dela ut post längre… Men om medborgarna förlorar förtroendet för myndigheterna skadas vår demokrati illa.

Putins anfallskrig på Ukraina upplevde båda med förskräckelse. Göran Collert bad aftonböner om att det inte skulle bli ett tredje världskrig. Författaren: Världens akut viktigaste fråga är freden. Göran Collert undrade: Var är du i dag i Natofrågan? Mitt svar löd: Jag står nu bakom en svensk Nato-anslutning. Men det har inte varit lätt för mig att komma fram till det.

Kjell Göthe

Politisk krönikör

Artikeltaggar

Fryksdalens sparbankFörfattareKronobergs länLitteraturNatoPolitikSJSunneSysslebäckTalmannenThage G. PetersonThorbjörn FälldinTorsbyTrafikverketUbåtarUkrainaUrban RohdinVärmlands län