Annons

Annons

Annons

opinionProstitution

Aktuella frågor
”Sexköparna blir yngre och våldsammare. Trenden kräver handling.”

Lagstiftning räcker inte för att förändra attityder, skriver Jacob Flärdh, ordförande för stiftelsen ChildX.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.
Fler unga killar betalar för att begå övergrepp, och fler unga tjejer blir utsatta, skriver artikelförfattaren.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Adam Wrafter/SvD/TT

Annons

Två tonårskillar dömdes nyligen för rån och våldtäkt mot personer som prostitueras. Deras agerande utgör ingen isolerad händelse. Snarare är det en del av en skrämmande trend.


Nyheten om de två unga männen har väckt stort engagemang och debatt på sociala medier. Enligt polisen blir sexköparna både våldsammare och yngre. Tonårskillar förekommer allt oftare i ärenden som handlar om sexköp och det händer att det gäller pojkar så unga som 15 år.

Fler unga killar betalar för att begå övergrepp och fler unga tjejer blir utsatta. Bland dem som misstänktes för att ha köpt sex 2007 var 13 procent män i 20-årsåldern. År 2020 hade andelen ökat till 33 procent.

Enligt en Sifoundersökning genomförd på uppdrag av ChildX har var tionde tjej i årskurs 9 och på gymnasiet varit utsatt för betalda sexuella övergrepp. 40 procent av tjejerna uppgav att förövaren var under 20 år.

Annons

Annons

Idag är den digitala världen lika integrerad som den fysiska i människors vardag. Ungdomar växer upp i en värld där konsumtion av sexualitet och kroppar normaliseras. Enligt en studie från Folkhälsomyndigheten konsumerar unga män mellan 16 och 29 år porr allra mest, 41 procent uppger att de dagligen eller åtminstone tre gånger i veckan besöker porrsajter.

Ovanpå det blir fenomen som OnlyFans och andra plattformar som kan fungera som digitala bordeller allt mer utbredda. Rapporten från organisationen MÄN, Killar om porr, visar på utvecklingen. En intervjuad 25-årig kille säger: ”Därför ser jag också på site:er som OnlyFans som något för det mesta positivt. Där, i ett ideellt läge, individer själva bestämmer över vad de är bekväma med att göra och visa. Och de kan få en mer rättvis del av lönen för jobbet som de gör.”

Som första land i världen kriminaliserade Sverige år 1999 sexköp. Det innebär att det är olagligt att köpa, men inte att sälja sex. Syftet är att kunna erbjuda hjälp, stöd och en utväg ur en exploaterande situation. Men lagen har en ytterligare dimension – att slå fast att handel med kroppar är skadligt för både enskilda personer och samhället. 
Därför är det nedslående att se att ChildXs Sifoundersökning visar att 1 av 7 män har en positiv inställning till att köpa sex.

Ännu mer oroande är att den yngsta åldersgrupp som finns med i undersökningen, 18-29 år, är mer positiv till sexköp än den äldsta åldersgruppen, 50-64 år. Det visar att lagstiftningen inte ensam räcker för att förändra attityder. Hela samhället måste arbeta aktivt för att ändra synen på att köpa tillgång till en annan persons kropp och arbetet måste börja med ungdomar och unga män.

Annons

Annons

Att killar och män tar sig rätten att betala för andras kroppar är en följd av ett ojämställt samhälle. Det krävs rejäla satsningar på förebyggande åtgärder för att bekämpa kommersialiseringen av människors kroppar och för att stärka killars och unga mäns förståelse för att samtycke aldrig kan köpas eller ersättas.

ChildX kräver:

Att undervisningen i kunskapsområdet Sexualitet, samtycke och relationer för grundskolan och gymnasiet utvecklas och lyfter fram kritiskt innehåll om kommersialiseringen av sexualiteten och framför allt tjejers och kvinnors kroppar.

Att staten avsätter riktade resurser till kommunerna så att de i sitt brottsförebyggande arbete kan genomföra insatser för att minska risken att unga pojkar utsätter andra för betalda övergrepp.

En utvecklad nationell informationssatsning om samtycke riktad till unga män, där det tydligt framgår att allt annat än samtycke är våld.

Att sexköparna blir yngre och våldsammare är en skrämmande trend som kräver handling.

SKRIBENTEN

Jacob Flärdh, ordförande för ChildX, en stiftelse som arbetar för att stoppa kommersiell sexuell exploatering av barn, verksam både i Sverige och internationellt

Vill du också skriva på Aktuella frågor? Så här gör du.

Annons

Annons

Till toppen av sidan