L och KD vill se ett europeiskt cyberförsvar

Peter Wallberg/TT

Uppdaterad 14.30 | Publicerad 09.08

Liberalernas försvarspolitiska talesperson Anna Starbrink (L). Arkivbild.

Liberalerna och Kristdemokraterna vill se en förstärkt europeisk försvarsunion med ett EU-cyberförsvar och en särskild försvarskommissionär.

Förslagen finns med i det EU-valmanifest som antogs på Liberalernas partiråd i fredags.

– Dagens försvarssamarbete räcker inte till, säger partiledaren Johan Pehrson.

L vill att EU skaffar sig en försvarskommissionär och att EU-ländernas cyberförsvar stärks.

– Man kan tänka sig en särskild cyberstyrka inom EU som har till uppgift att möta angrepp som EU-länder och EU som organisation utsätts för, säger den försvarspolitiska talespersonen Anna Starbrink (L).

Ett liknande utspel inför EU-valet gjorde KD:s toppnamn Alice Teodorescu Måwe och partiledaren Ebba Busch på lördagen.

”Det främsta värnet mot ett möjligt framtida storkrig mot Ryssland, är att rusta för det”, skriver de på Aftonbladet Debatt.

Både L och KD vill även att EU uppmuntrar till investeringar i försvarsindustrin, till exempel genom att använda den europeiska investeringsbanken.

L föreslår dessutom att försvarsklausulen i EU-fördragen utvidgas till att omfatta inte bara väpnade angrepp, utan även hybridattacker. Klausulen innebär att EU-länderna lovar att hjälp varandra om de blir attackerade.

KD pekar på att militära transporter mellan länder i EU behöver underlättas. ”Det ställer krav på förbättrad transportinfrastruktur och mer strömlinjeformade nationella regelverk”, står det i debattartikeln.

Följ ämnen i artikeln