Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Malmö

Forskare hyllade talibaner – köps ut för 728 000 kronor

En forskare med lång erfarenhet vid Malmö universitetet som hyllade Iran, Ryssland och talibanerna får nu 728 000 för att sluta sin tjänst.

Forskaren har hävdat att Ryssland inte bombar civila mål i Ukraina men att Ukraina bombar ryska mål samt hyllat såväl talibanrörelsen i Afghanistan som Iran och Ryssland, skriver Sydsvenskan.

Forskaren ska också ha varit oprofessionell, respektlös och diskriminerande och favoriserat svarta studenter och menat att vita studenter måste genomgå en ”avvitningsprocess”.

Han deltog också i en konferens i Iran under våren 2023 trots att universitetet sagt nej.

Forskaren har varit ett ärende för personalansvarsnämnden, som inte kommit till något beslut. Forskaren själv hävdar sig inte ha gjort några fel i tjänsten.

Nu har universitetet och forskaren träffat en ekonomisk uppgörelse där Malmö universitet betalar forskaren 728 000 kronor – motsvarande 16 månadslöner – för att lämna sin tjänst.

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.