Primärvården i Västerbotten måste prova nya vägar

Det finns 38 hälsocentraler i region Västerbotten varav fem privata. Ingen av de regiondrivna hälsocentralerna har lyckats särskilt väl med att uppfylla de uppsatta målen för tillgänglighet och ekonomi. Varenda en gick med underskott 2023. Varför?

Debatt2024-05-05 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den sannolika förklaringen är att den regiondrivna primärvården lider av effektivitetsproblem som den socialdemokratiska majoriteten aldrig lyckats lösa. Man har heller inga förslag på hur man ska komma till rätta med problemen. Något måste göras för att bryta den negativa spiralen med återkommande underskott.

Moderaterna har presenterat förslag efter förslag för att få ordning på primärvårdens tillgänglighet och underskotten i ekonomin. Vi har lagt fram ett 10-punktsprogram för primärvården. Vidare ett förslag om differentierat hälsoval anpassat till regionens lokala förhållanden enligt en nyligen inlämnad motion. Ett ytterligare förslag som beskrivs nedan är att utreda och införa alternativa driftsformer inom primärvården. Exempelvis intraprenad.

Möjligheterna med intraprenad jämfört med dagens driftsform är en ökad frihetsgrad och eget ansvar, ökad kostnadseffektivitet och möjlighet till egna satsningar för långsiktiga resultat. Kortare beslutsvägar med fördelar i form av snabbare beslutsfattande och ökat medarbetarinflytande. Vidare uppnås ökad flexibilitet och större möjligheter att förändra och testa nya arbetssätt. Driftsformen ger ökat engagemang, motivation och arbetsglädje. Detta sammantaget erbjuder en extra möjlighet att attrahera och behålla medarbetare.

Intraprenad infördes som möjlig driftsform för intresserade enheter i regionen i början av 2000-talet och fanns en gång bland annat vid hälsocentralen i Burträsk, något som fungerade alldeles utmärkt. Intraprenaden lades tyvärr ned i samband med övergången till Hälsoval Västerbotten då det ansågs att driftsformen ej var förenlig med Hälsovalet. Intraprenad förekommer idag bland annat i region Västmanland, under namnet Närvården Västmanland, där intraprenad har visat sig fungera väl inom ramen för Hälsovalet och även genererat positiva ekonomiska resultat.

Moderaterna värnar befolkningens rätt till god hälsa och en vård på lika villkor och nu är det är dags för region Västerbotten att prova nya vägar för primärvården. Vi ser problemen och har förslagen till åtgärderna för att åstadkomma en förändring. Nu vill vi se att den socialdemokratiska majoriteten tar sitt ansvar och ser till att få ordning och reda i både ekonomi och tillgänglighet.