I den senaste förhandsversionen av Windows 11 i Insider-programmets beta-kanal jobbar Microsoft med prestandan i en av systemets mest grundläggande komponenter: Filhanteraren Utforskaren.

Den kommande uppdateringen, som har beteckningen KB5037008 och för närvarande byggnummer 22635.3570, innehåller optimeringar för både Utforskaren och Aktivitetshanteraren. I Utforskaren handlar det bland annat om att Hem-vyn laddar snabbare, och Microsoft passar också på att fixa flera existerande problem som för långt avstånd mellan ikoner och en minnesläcka när användaren visar innehållet i arkiv som zipfiler.

Utforskaren får även en ny funktion i form av ett kontextmenykommando som duplicerar en flik, det vill säga öppnar samma mapp i en ny flik.

I Aktivitetshanteraren har Microsoft bytt från att visa minneshastighet i GHz till det vettigare MT/s, det vill säga antal överföringar per sekund istället för klockfrekvens. Sorteringsfunktionen blir också bättre, och det går nu snabbare att tvångsavsluta processer. Slutligen fixar Microsoft en bugg som tidigare gjorde att det inte gick att säkert mata ut USB-lagringsenheter om Aktivitetshanteraren var öppet.