Israel och Hamas anklagar varandra

TT

Publicerad 2024-05-05 10.52

Israel kan inte godta Hamas krav på ett slut på Gazakriget, fastslår premiärminister Benjamin Netanyahu.

Hamasledaren Ismail Haniya anklagar Netanyahu för att sabotera fredsprocessen, och försäkrar att den palestinska rörelsen är inställd på vapenvila.

Följ ämnen
Gaza

Netanyahu har en svår balansgång, när han förhandlar om eldupphör men samtidigt håller fast vid Israels mål att extremiströrelsen Hamas ska krossas.

– Vi kan inte acceptera en situation där Hamas bataljoner kommer upp ur sina bunkrar, tar kontroll över Gazaremsan igen, bygger upp sin militära infrastruktur och åter hotar Israels invånare, säger premiärministern vid ett regeringsmöte på söndagen.

”Vill nå avtal”

Samtidigt uttalar sig Haniya, Hamas högste politiske ledare, i en kommuniké där Netanyahu beskylls för ”en evig ström påhittade ursäkter för att fortsätta anfallen”. Han manar USA att ”stoppa detta i stället för att förse ockupationen med massförstörelsevapen”.

Men Haniya, som lever i exil i Qatar, säger sig ändå vara inställd på fred:

”Hamas-rörelsen vill fortfarande nå ett djupgående avtal i faser som avslutar krigföringen, säkerställer reträtt och fastställer en seriös fångutväxling”, hävdar han enligt arabiska och israeliska medier.

I väntan på en uppgörelse fortsätter kriget i Gazaremsan. Här räddas en kvinna efter ett israeliskt flyganfall mot Rafah natten till lördagen.

Israel inte på plats

Under helgen var terrorstämplade Hamas på plats i Kairo för att tillsammans med medlarna Egypten och Qatar, plus USA, komma överens om detaljer i de förslag som ligger på bordet.

– Ett godkännande är mycket nära, säger en högt uppsatt arabisk källa till Sky News Arabia, rapporterar medier i Israel.

Hamasdelegationen åkte till Qatar på söndagen för att konsultera vidare, med planer på att återvända till Kairo på tisdag. Enligt en källa med insyn i samtalen ska den amerikanske CIA-chefen Bill Burns vara på väg till Doha för samtal med Qatars premiärminister Mohammad bin Abd al-Rahman al-Thani, skriver AFP.

Israel medverkade inte på helgens samtal.

ANNONS