Annons

Annons

Annons

Malmö

Insändare
”Det är tragiskt att Malmö fått ett antisemitiskt rykte i världen”

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det är tragiskt att Malmö fått ett antisemitiskt rykte i världen. Till detta kommer nu att det är en betydande risk att den förestående Eurovision Song Contest kan komma att missbrukas av mera radikala antiisraeliska aktivister, så att den negativa bilden av Malmö förstärks. 

Nästa lördag hålls finalen i Eurovision Song Contest på Malmö arena i Hyllie. Insändarskribenten Dan Olofsson oroas över hur tävlingen kan komma att missbrukas av mer radikala antiisraeliska aktivister.
Öppna bild i helskärmsläge

Bild: Johan Nilsson/TT

Annons

Annons

Jag vill dock betona att demokratiska opinionsyttringar till förmån för de drabbade av konflikten i Gaza är förståeligt och en del av den demokrati vi värnar. 

Utöver problemet med radikala aktivister, så har polisen godkänt provocerande koranbränningar, vilket är fullständigt obegripligt. Det kan medföra att situationen helt urartar, och det är ju just sådant polisen har till uppgift att motverka.

Vad som kommer att ske är svårt att bedöma. 

Jag ska inte fördjupa mig i varför det blivit som det blivit i Malmö. I stället menar jag att som Malmöbor är det angeläget att vi visar engagemang och uppskattning gentemot den utsatta judiska minoriteten, så vi inte om ett antal år får ställa oss frågan om vad som hände när staden tömdes på sin judiska befolkning. 

”Det är angeläget att vi visar engagemang och uppskattning mot den utsatta judiska minoriteten”, skriver Dan Olofsson.
Öppna bild i helskärmsläge

Tolerans gentemot olika grupper av minoriteter är det yttersta tecknet för en fungerande demokrati. Det gäller gentemot både judar och muslimer och andra minoriteter. 

Polarisering och demonisering skadar ett samhälle. En förtroendeskapande åtgärd skulle vara att återuppta dialogen mellan företrädare för judar och muslimer som nu avstannat.

Annons

I ett bredare perspektiv har vi att värna tolerans och respekt mellan alla befolkningsgrupper som lever och verkar i vår stad, oberoende av religion och var i världen vi kommer från. Med detta synsätt motverkas också antisemitism och islamofobi. Med detta synsätt kan vi få uppleva Eurovision Song Contest som det är tänkt att vara, en glädjens folkfest med tävlande artister från 37 länder.   

Dan Olofsson   

Annons

Annons

Till toppen av sidan