Vände och vann efter matchstraffet – Kanada världsmästare

Publicerad 2024-05-05 19.51

Kanada vinner U18-VM 2024. Laget var utspelade i första halvan av VM-finalen – sedan stod målvakten Carter George för en monsterräddning.

Då ledde Gavin McKenna vägen med ett hattrick efter matchstraff för amerikanerna.

Det var med knappa tio minuter kvar som USA:s Trevor Connelly drog på sig fem plus game för Illegal check to the head. Då var ställningen 3–2 till amerikanerna.

En minut senare såg Gavin McKenna till att ta tillbaka sitt Kanada i matchen när han kvitterade till 3-3. Cole Beaudoin och Tij Iginla såg sedan till att fylla på med både 4–3 och 5–3 och Kanada såg ut att gå mot guldmedaljen.

– Vilken speciell spelare vi får bevittna här. Han gör jobbet offensivt för det här kanadensiska laget. Herregud vilken vilken talang vi får uppleva, säger Dusan Umicevic i SVT.

Skapade spänning

Matchen var dock långt ifrån över där. Amerikanerna kom med en snabb replik när Brodie Ziemer reducerade till 5–4. Målet behövde först videogranskas innan det kunde fastställas att det åter var en puck som skilde lagen åt.

Med mindre än två och en halv minut kvar av matchen tog USA ut sin målvakt Nicholas Kempf för andra gången i matchen. Den tilltänkta draftettan 2025 Gavin Mckenna kunde då fullborda sitt hattrick och sätta 6–4. Efter att lagkamraten Carson Wetsch missat ett sådant läge en stund innan.

– Han kunde ju passat i stället, det hade varit öppet mål, säger Dusan Umicevic.

Bytte matchbild

Att det skulle bli fyra mål i den sista perioden var svårt att tro i mittenakten. Inför period tre stod det 31-11 i skott till amerikanerna och trots att det var två stora hockeygiganter som möttes var det stundtals stora skillnader mellan de regerande mästarna USA och fjolårets bronsmedaljörer Kanada

Amerikanerna radade upp superchans efter superchans och kanadensarna hade stora problem med att både försvara sig mot den vassa offensiven och ta sig förbi det starka försvaret. Med fem minuter kvar av den andra perioden stod Carter George för turneringens räddning . Det när han slängde ut sin målvaktsklubba och stoppade en puck från James Hagens precis innan mållinjen.

– Det är en helt otrolig räddning, säger Dusan Umicevic i sändningen.

Första på tre år

Inför den sista perioden kunde Kanada växla upp och kan numer titulera sig världsmästare på U18-nivå. Guldet är deras första sedan 2021.