Hamas går med på vapenvila – Israel sägs nobba

TT

Uppdaterad 19.34 | Publicerad 06.40

Palestinier flyr östra Rafah under måndagen.

Terrorstämplade Hamas går med på ett förslag om vapenvila i Gaza, rapporterar flera nyhetsbyråer.

Israel godtar dock inte förslaget, uppger en källa inom regeringen för Reuters.

De exakta detaljerna om avtalet har inte offentliggjorts, men enligt AP skulle det innebära att vapenvilan införs stegvis, mot att Hamas släpper den gisslan gruppen fortsatt håller. Israels militär ska då samtidigt successivt dra sig ur Gaza, om än inte helt.

Uppgifterna kommer från Hamas, som uppger att medlarna från Egypten och Qatar informerats om beslutet.

Omkring 100 personer hålls enligt Israel fortfarande som gisslan av Hamas.

Situationen i och omkring gränsstaden Rafah har de senaste dygnen blivit allt mer spänd, efter att Hamas på söndagen genomfört en raketattack mot området vid gränspassagen Kerem Shalom, då minst tre israeliska soldater dödades.

Under måndagen uppmanade israel civila i Rafah, omkring 1,2 miljoner människor, att lämna området.

Israelisk militär inledde även en evakuering av omkring 100 000 invånare i östra delarna av staden, vilket av många tolkades som att en markinvasion av Rafah, där Israel hävdar att Hamas-medlemmar gömmer sig, var nära förestående.

Agerandet kommer efter dagar av spänd väntan på en uppgörelse om vapenvila. Tvistefrågor är främst de gisslantagnas öde och huruvida en skrivning om ett slut på Gazakriget ska finnas med i avtalet. Det sistnämnda rapporteras ha varit ett krav från Hamas sida, medan Israels premiärminister Benjamin Netanyahu sagt nej med hänvisning till att kriget ska fortsätta tills Hamas är helt besegrat.