Franska revolutionens rebell. En biografi över Olympe de Gouges

Osynliggjord rebell får äntligen träda fram

Gunilla Thorgren var under många år redaktör för den socialpolitiska tidskriften Pockettidningen R, senare också statssekreterare i Kulturdepartementet, och har skrivit boken ”Grupp 8 & jag” om det tidiga 1970-talets kvinnorörelse.
Gunilla Thorgren var under många år redaktör för den socialpolitiska tidskriften Pockettidningen R, senare också statssekreterare i Kulturdepartementet, och har skrivit boken ”Grupp 8 & jag” om det tidiga 1970-talets kvinnorörelse. Foto: Anna-Lena Ahlström

Olympe de Gouges var en av de första offren för den franska revolutionens terror, men hon har sällan fått vara med i historieböckerna. Gunilla Thorgren vill ändra på det och lyckas mycket väl, tycker Dick Harrison.

Hon borde vara världsberömd, och hon håller kanske på att bli det: Olympe de Gouges. Likväl är ni förlåtna om minnesklockorna inte ringer alltför ljudligt när ni hör namnet. Redan under livstiden var Olympe alldeles för radikal för sitt eget bästa – teatrarna vägrade spela hennes pjäser, hennes politiska reformidéer föregick genomförandet med två sekler och till slut fick hon plikta med livet för sina åsikter.

Under hela 1800-talet och största delen av 1900-talet förblev hon en upplysningsdoldis, vars minne vilade i skuggan av hela det övriga 1700-talets samlade kollektiv av filosofer, revolutionärer och salongsvärdinnor, och det är först under de senaste decennierna som hon har börjat förekomma i historiska översiktsverk och läroböcker. Nu i dagarna har Gunilla Thorgren skildrat hennes liv och tankar i en biografi, ”Franska revolutionens rebell”.

Laddar…