Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-08 07:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/norris-tog-sin-forsta-f1-seger-i-miami/

SPORT

Norris tog sin första F1-seger i Miami

Lando Norris tog sin första F1-seger.
Foto: Antonin Vincent/TT

McLaren-föraren Lando Norris överraskade och tog sin första F1-seger i karriären i Miamis GP före den annars så suveräne Max Verstappen.

– Det var på tiden va? sade engelsmannen efter att ha hållit hela vägen i sitt 110:e lopp.

Segern var efterlängtad inte bara av Norris. För spänningens skull är varje tävling som inte Max Verstappen vinner en gåva.

Nederländaren hade fram till söndagens lopp i USA vunnit fyra av fem tävlingar (den femte tvingades han bryta på grund av bromsproblem) och gasar därmed vidare mot ännu en överlägsen säsong. Den här gången fick dock Verstappen, som har lagt beslag på VM-titeln de tre senaste åren, nöja sig med att bli tvåa, drygt sju sekunder bakom Lando Norris.

– Jag kände i fredags att vi var på gång och i dag lyckades vi få till det. Taktiken var perfekt och det betalade sig, sade Norris efter den oväntade segern.

Verstappen startade i pole position och inledningsvis såg det ut att bli ännu en dag på jobbet för 26-åringen. Men på det 24:e varvet gick han in i depån och tappade ledningen till Norris stallkollega i McLaren, Oscar Piastri, och när australiern själv besökte depån fyra varv senare lyckades Norris ta över förstaplatsen.

Norris hade sedan lite tur som kunde gå i depå medan säkerhetsbilen var ute – efter en krasch mellan Haasföraren Kevin Magnussen och Logan Sargeant, Williams – vilket gjorde att han tjänade in avgörande sekunder i kampen om segern.

Men en för loppet uppdaterad McLaren-bil visade sig också ha väldigt bra fart. När säkerhetsbilen släppte iväg fältet kunde Verstappen inte hålla brittens fart utan Norris drog ifrån för att sedan ohotad passera mållinjen först.

Lando Norris, 24, hade varit på pallen 15 gånger tidigare, men aldrig högst upp.

– Jag tror att många har börjat tvivla på mig. Jag har gjort många misstag de senaste fem åren men i dag fick vi ihop alla bitar, så det här är en seger för hela laget.

Det var också första gången sedan september förra året som Max Verstappen förlorade ett lopp där han inte tvingats bryta. Den trefaldige världsmästaren var inte bitter för det.

– Jag är väldigt glad för Landos skull, han har väntat länge på det här. Och det kommer inte att bli hans sista seger. Han förtjänar det verkligen, sade Verstappen.

Verstappen toppar fortsatt mästerskapet med 136 poäng efter sex deltävlingar. Stallkamraten i Red Bull mexikanen Sergio Pérez är tvåa på 103 och Charles Leclerc, Ferrari, – loppets trea – är även VM-trea på 98.

Ämnen i artikeln

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 1
Foto: Antonin Vincent/TT