Studentprotester runtom i världen

Publicerad 2024-05-06 11.17

Tusentals är gripna efter krigsprotesterna i USA.

Tungt beväpnad polis har stormat flera universitet.

Demonstrationerna har även spridits till Europa.

Följ ämnen
Israel

Efter stora demonstrationer på över 40 universitet i Amerika slogs även protesterna på UCLA i Los Angeles ner i torsdags i förra veckan av tungt beväpnad polis under kaosartade former.

En av dem som greps av polis var en ung man som bara uppgav sitt förnamn, Ryan, inför världens tv-kameror.

– Jag är student här. Snälla, svik oss inte. Svik oss inte, sa han till Reuters.

Bara timmar senare var han tillbaka på universitetsområdet och svor på att inte sluta slåss.

– Vi kommer tillbaka. Vi kommer att störa ordningen. Vi kommer att kräva att investeringar i Israel avyttras, sa han.

När området tömdes på demonstranter hördes höga smällar från chockgranater som polisen avfyrade. Samtidigt skanderade studenterna, med uppfällda paraplyer framför sig som provisoriska sköldar, ”Tryck tillbaka dem!” och lyste poliserna i ögonen med starka lampor.

Efter polisinsatsen var universitetsområdet övergivet, så när som på förstörda tält, täcken, matlådor, en palestinsk flagga och en övergiven uppochnedvänd hjälm.

I Portland, Oregon, stormade polisen Portland State universitys bibliotek i förra veckan. Där hade demonstranter barrikaderat sig i flera dagar. Flera dussin demonstranter rusade ut från byggnaden, bara för att hamna rätt i händerna på insatspolis som grep dem. När studenter försökte ta tillbaka biblioteket på kvällen greps ytterligare studenter.

I New Hampshire greps hundra demonstranter vid Darthmouth university och University of New Hampshire.

De amerikanska demonstranterna har under flera dagar krävt att president Joe Biden, som har stöttat Israels rätt att försvara sig själv, att göra mer för att stoppa blodbadet i Gaza och krävt att skolor slutar samarbeta med företag som stöttar Israels regering, skriver brittiska The Guardian.

Joe Biden har fördömt våldsamheter och vandalism.

Samma dag som polisstormningarna gjorde Biden sitt första ordentliga uttalande om demonstrationerna efter flera dagars tystnad.

– Våldsamma protester är inte skyddade. Det är fredliga protester. Att förstöra egendom är inte en fredlig protest. Det är olagligt.  Vandalism, intrång, krossade fönster, nedstängda universitetsområden, tvångsinställda lektioner och examen – inget av detta är en fredlig protest, säger presidenten enligt Reuters.

Samtidigt väger nu kritiken mot massgripandena. I New York kämpar advokater för att få gripna studenter frisläppta. De flesta gripna för småbrott. Enligt advokaterna skulle de aldrig ha gripits.

– Många demonstranter som gripits tidigare i veckan är misstänkta för olaga intrång, som är ett mindre brott,  och de skulle ha blivit släppta omedelbart, säger advokaten Tina Luongo till The Guardian.

Totalt har över 2 000 gripits i protesterna i USA.

Protesterna mot kriget har även spridit sig till Europa, bland annat Storbritannien. Fokus i London och andra större städer har legat på demonstrationer på gatorna sedan i höstas.

Nu har protester utbrutit på bland andra universiteten i Sheffield, Bristol, Leeds och New Castle i solidaritet med palestinier.

I Frankrike ingrep polisen mot demonstranter vid Sorbonneuniversitetet i Paris efter att protesterna inleddes i slutet av april, enligt nyhetsbyrån AFP. Även här byggdes ett protestläger upp.

På universitetet Sciences-Po barrikaderade sig ett 50-tal studenter när polisen. Enligt uppgift till franska BFMTV hungerstrejkar sex studenter. Även i bland annat Lille, Lyon och Reims pågår propalestinska protester.

I Kanada protesterar studenter vid flera universitet, bland annat vid University of Toronto, University of British Colymbia och University of Ottawa. Hundratals har gripits och även här har en tältstad byggts upp, skriver Reuters.

I Australien protesterar hundratals vid University of Sydney och också bland annat universiteten i Melbourne och Canberra.

Sedan Hamas attack mot Israel den 7 oktober förra året, då 1 200 dog, är över 34 000 döda i Gaza.

Protester i Sydney i Australien.