Sök

Tesla flyger in strejkbrytare till Sverige – har skett 41 gånger

TeslaFordon

Elon Musk, strejkvakt i Sverige där personal på dotterbolaget TM strejkar sedan i slutet av oktober. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Handlingar avslöjar hur Tesla kringgår strejken i Sverige – med ovanliga draget.

Facket: ”Kom överens 1938 om att inte göra så".

Handlingar från Arbetsmiljöverket visar att Tesla har flugit utländska arbetare för att bryta mot den pågående strejken i Sverige, avslöjar Dagens Arbete.

Sammanlagt handlar det om 41 olika tillfällen och arbetare från hela Europa.

”Det är allvarligt. Parterna kom överens 1938 om att det här inte ska vara något man tillämpar. Nu kringgår Tesla det här för att dumpa villkoren. Det är vad det handlar om”, säger IF Metalls Peter Lydell.

Han är ombudsman på fackförbundet i Uppsala. 

Att det är historiskt bekräftas av strejkforskaren Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap  i Skövde. Han säger att detta inte har skett på svensk arbetsmarknad sedan 1930-talet.

Det handlar om 24 utländska arbetare som har jobbat på Teslas verkstäder i Malmö, Uppsala och Umeå bara sedan i februari. Enligt Dagens Arbete är det EU-regler om utstationering som möjliggör att Tesla kan ta in strejkbrytare. 

Strejken på TM Sweden, Teslas dotterbolag, har pågått sedan 27 oktober 2023. I grunden handlar striden om kollektivavtal. Flera fackförbund har gått ut med sympatiåtgärder för att stötta IF Metall, nu senast Sveriges största fackförbund sett till antalet medlemmar, Unionen. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer