EU: Avsluta rättsstatsprocessen mot Polen

Wiktor Nummelin/TT

Uppdaterad 12.50 | Publicerad 12.23

Polens premiärminister Donald Tusk och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vid ett möte i Warszawa i februari. Arkivbild.

Löften och åtgärder från Polens nya regering får EU-kommissionen att vilja avsluta den rättsstatsprocess som pågått mot landet sedan 2017.

”Ett nytt kapitel för Polen”, hälsar ordförande Ursula von der Leyen.

Måndagens besked om att kommissionen nu drar tillbaka sitt gamla beslut om att inleda en så kallad artikel 7-process mot Polen var väntad. Ända sedan EU:s förre rådsordförande Donald Tusk gjorde comeback som polsk premiärminister i vintras har relationerna mellan Bryssel och Warszawa gått från istid till töväder.

Rent praktiskt handlar det om att garantera domstolarnas oberoende från politiken.

– Vi ser nu ett klart åtagande av Polen om att hantera det här, för första gången på flera år. Vi har sett konkreta åtgärder, säger kommissionstalesmannen Christian Wigand på en pressbriefing i Bryssel.

”Det här är resultatet av deras hårda arbete och beslutsamma reformansträngningar. Återställande av rättsstatens principer i Polen är fantastiskt för det polska folket och vår union som helhet”, hälsar kommissionsbasen von der Leyen i ett uttalande.

Kommissionens beslut ska nu formellt framföras till EU:s medlemsländer i ministerrådet.