Dagens PS

Trafikförsäkring: Hitta en billig trafikförsäkring för din bil här

Trafikförsäkring
Trafikförsäkringen utgör en grundpelare i bilägandet och det är dessutom en lagstadgad försäkring i Sverige.
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds
Uppdaterad: 06 maj 2024Publicerad: 06 maj 2024

Trafikförsäkring för bil är ett måste för alla bilägare. Här går vi igenom allt du behöver veta för att teckna en bra och billig trafikförsäkring, för att undvika onödiga kostnader. Jämför försäkringserbjudanden via verktyget nedan för att hitta det billigaste just nu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

ANNONS

Trafikförsäkringen utgör en grundpelare i bilägandet och det är dessutom en lagstadgad försäkring i Sverige, vilket betyder att varje bil som används eller parkeras på offentlig plats måste ha den.

Men hur ska man tänka när man väljer bilförsäkring? När räcker det att ha en trafikförsäkring och hur hittar man en bra och billig sådan? Dessa frågor, och många fler, får du svar på i den här artikeln.

Grundläggande om trafikförsäkring för bil

Syftet med att teckna en trafikförsäkring för bil är att få skydd för skador som orsakas på personer och andras egendom vid en trafikolycka där det försäkrade fordonet är inblandat. Det innebär att om du orsakar en olycka så kommer skador på andra personer och deras egendom att täckas av försäkringen. Notera att trafikförsäkringen inte täcker skador på ditt eget fordon – för sådant skydd behöver du ytterligare försäkring.

Att trafikförsäkringen är lagstadgad säkerställer att alla som skadas i trafiken kan få ersättning för sina skador, oavsett vem som är skyldig till olyckan. Detta bidrar till en tryggare trafikmiljö för alla. Utan en giltig försäkring är det olagligt att köra fordonet, och detta kan leda till böter eller andra rättsliga påföljder. Att teckna trafikförsäkringen och upprätthålla den är därför en av de viktigaste åtgärderna du som bilägare kan göra för att bidra till en säker trafikmiljö.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Krävs en trafikförsäkring för avställd bil?

Någon trafikförsäkring för avställd bil krävs inte, vilket kan innebära en kostnadsbesparing för en bilägare som temporärt inte använder sitt fordon. Det är dock mycket viktigt att komma ihåg att teckna försäkringen omedelbart när fordonet åter ställs på, eftersom det annars blir olagligt att använda bilen på offentliga vägar. Det säkerställer att du är skyddad mot ansvar för skador på andra personer och deras egendom från det ögonblick du börjar använda bilen igen.

Jämförelse av bilförsäkringstyper

Trafikförsäkringen skiljer sig markant från halv- och helförsäkringar genom sin omfattning och det lagstadgade kravet på att man måste ha den. Vad trafikförsäkringen innehåller och vad dess syfte är har vi redan gått igenom. De två andra grundvarianterna av bilförsäkring är halvförsäkring och helförsäkring, som båda inkluderar allt som trafikförsäkringen erbjuder men också lägger till ytterligare skydd.

Halvförsäkring skiljer sig genom att den även erbjuder skydd mot brand, skadade glasrutor och stöld, samt att den även ger räddning och vissa rättsskydd. Det gör halvförsäkringen till ett mellanalternativ för de som söker mer skydd än vad enbart trafikförsäkringen ger, utan att behöva teckna en fullständig helförsäkring.

Helförsäkring är den mest omfattande bilförsäkringen, som förutom trafik- och halvförsäkringens skydd även inkluderar kollisionsskydd, vilket täcker skador på det egna fordonet vid olyckor, oavsett om föraren är skyldig till olyckan eller inte. Dessutom kan helförsäkringen ge ersättning för vagnskada, vilket innebär skador på bilens kaross eller struktur.

Huruvida du ska ha endast trafikförsäkring, hel- eller halvförsäkring beror på flera faktorer, som fordonets värde, hur du använder din bil och din personliga risktolerans. Det är viktigt att noggrant överväga vilken försäkringsnivå som bäst motsvarar dina behov och ger dig den trygghet du söker på vägarna.

ANNONS

När en billig trafikförsäkring för bil räcker

En trafikförsäkring kan vara tillräcklig i flera situationer, särskilt för de som äger ett äldre fordon där värdet inte motiverar kostnaden för en mer omfattande försäkring. För fordon som sällan används eller endast körs korta sträckor, där risken för skador är lägre, kan enbart den grundläggande försäkringen också vara ett förnuftigt val. Det gäller även för den som har en stark ekonomisk buffert och kan täcka eventuella skador på sitt fordon utan försäkringsskydd.

Trafikförsäkringen är även ett bra alternativ för förstagångsförare som vill hålla nere sina försäkringskostnader medan de skaffar erfarenhet bakom ratten. Eftersom försäkringen täcker skador orsakade på andra personer och deras egendom, ser den till att du uppfyller lagkraven utan att det kostar för mycket.

Det är dock viktigt att komma ihåg att trafikförsäkringen inte täcker skador på den egna bilen vid olyckor du orsakat, naturhändelser eller vid stöld. Därför bör du noggrant tänka igenom din situation och dina behov innan du beslutar dig för att endast ha ett grundläggande skydd.

ANNONS

Tilläggstjänster till försäkringen

Även om trafikförsäkringen i sin grundform är utformad enbart för att täcka skador på personer och andras egendom vid en olycka, erbjuder många försäkringsbolag tilläggstjänster som kan göra din grundläggande försäkring mer omfattande.

ANNONS

Det kan till exempel inkludera krishjälp, som ger stöd och rådgivning vid en olycka, och ersättning vid trafikolycksfall, som kan ge ett ekonomiskt skydd för dig som förare om du själv skadas. Att lägga till dessa tjänster kan ge en större trygghet när du befinner dig på vägen.

Krisassistans kan vara ovärderligt direkt efter en olycka, eftersom den ger praktisk hjälp med allt från bärgning till juridisk rådgivning. Och ett tillägg för trafikolycksfall ger ekonomiskt stöd för medicinsk vård och rehabilitering efter en olycka, vilket kan lindra den ekonomiska bördan för dig och din familj.

Dessa tillägg kan variera mellan olika försäkringsgivare både i omfattning och pris, så se till att jämföra och förstå vad som erbjuds innan du tecknar dem.

Jämför trafikförsäkring för bil för att hitta en billig försäkring

Att jämföra trafikförsäkringar kräver att du är noggrann för att du ska vara säker på att du får bästa möjliga skydd till ett rimligt pris. Nyckelfaktorer att beakta inkluderar pris, självrisk och omfattning.

Pris på en trafikförsäkring är naturligtvis en viktig faktor, men det är väsentligt att inte bara fokusera på att hitta en billig försäkring. Självrisken, det vill säga det belopp du själv måste betala vid en skada, är till exempel något som kan variera betydligt mellan olika försäkringsbolag och bör tas hänsyn till.

Omfattningen är av största vikt och du måste se till att förstå vad som ingår i din trafikförsäkring. En del försäkringar kan även erbjuda tilläggstjänster som kan vara värdefulla för dig. Jämför också kundtjänst och support, eftersom förmågan att snabbt få hjälp och stöd efter en olycka är ovärderlig.

Använd vår jämförelsetjänst högst upp på den här sidan för att se olika erbjudanden sida vid sida. Det gör det enklare att jämföra priser, självrisker och detaljer avseende omfattningen på ett överskådligt sätt. Kom också ihåg att läsa kundrecensioner och omdömen för att få en uppfattning om försäkringsbolagets rykte och hur de hanterar skadeärenden.

ANNONS

Guide till att teckna trafikförsäkring för bil

Att hitta en bra och billig trafikförsäkring f blir enklare om du följer vår guide.

  1. Bedöm ditt behov: Börja med att fundera över hur du använder din bil, hur din körhistorik ser ut och eventuella särskilda risker som du möter i ditt körande. Det hjälper dig att förstå vilken typ av försäkringsskydd du behöver.
  1. Läs på om skyddet: Se till att du förstår vad trafikförsäkringen täcker. Kom ihåg att den endast täcker skador på andra personer och deras egendom, inte skador på ditt eget fordon.
  1. Jämför erbjudanden: Använd vårt jämförelseverktyg för att jämföra olika försäkringsbolags priser och vad de erbjuder. Leta inte bara efter en billig trafikförsäkring för bil, utan titta också på omfattning och självrisk.
  1. Läs det finstilta: När du har hittat några intressanta försäkringar, se till att läsa igenom villkoren noggrant. Se till att du förstår självrisken, vad som faktiskt täcks och eventuella undantag.
  1. Fråga om rabatter: Många försäkringsbolag erbjuder rabatter baserat på olika faktorer, som att du är en säker förare eller har flera försäkringar hos dem. Fråga om eventuella rabatter som kan tillämpas på ditt avtal.
ANNONS
  1. Gör ditt val: Efter att ha jämfört alternativen, läst det finstilta och kontrollerat eventuella rabatter, gör ett val baserat på vilken försäkring som bäst matchar dina behov och budget.
  1. Teckna försäkringen: När du har bestämt dig, kontakta försäkringsbolaget för att teckna försäkringen. Se till att du har all nödvändig information till hands, såsom registreringsnummer och dina körkortsuppgifter.

Avgifter för trafikförsäkringen

Att inneha ett oförsäkrat fordon är inte bara olagligt utan medför också betydande ekonomiska konsekvenser i form av att det tas ut en trafikförsäkringsavgift. Denna avgift måste betalas för varje dag fordonet är oförsäkrat, och beloppet är avsett att vara tillräckligt högt för att avskräcka från att låta bli att försäkra fordonet.

Avgiften varierar beroende på fordonstyp och användningssätt, med särskilda belopp för allt från personbilar till motorcyklar och traktorer. Att ha en personbil som är oförsäkrad leder till exempel till att det tas ut en daglig avgift på 180 kronor. För att undvika denna kostnad är det viktigt att du ser till att ditt fordon alltid är försäkrat. 

Vanliga frågor och svar

Vad händer om jag kör utan trafikförsäkring?

Om du kör ett oförsäkrat fordon riskerar du att få betala en trafikförsäkringsavgift för varje dag fordonet är oförsäkrat.

ANNONS

Täcker trafikförsäkringen skador på mitt eget fordon?

Nej, trafikförsäkringen täcker inte skador på ditt eget fordon. För detta behövs en halv- eller helförsäkring.

Kan jag teckna trafikförsäkring online?

Ja, de flesta försäkringsbolag ger möjlighet att teckna trafikförsäkring direkt via deras webbplats.

Vad påverkar priset på min trafikförsäkring?

Priset kan påverkas av flera faktorer, inklusive fordonstyp, användning, och din körhistorik.

Hur snabbt kan jag få min trafikförsäkring att gälla?

Försäkringsskyddet börjar gälla så snart du tecknat försäkringen och betalat premien.

ANNONS

Kan jag byta trafikförsäkring när som helst?

Ja, du kan byta försäkringsgivare när du vill, men kom ihåg att säga upp din nuvarande försäkring i enlighet med försäkringsbolagets regler.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

Rosanna Smeds
Rosanna Smeds

Skribent och researcher

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS