Hoppa till innehållet

Svenskarnas AI utmanar schackjätten

En personlig, AI-styrd schacktränare. Så ser vinnardraget ut för att lyckas ta in riskkapital.

Nystartade Noctie har lockat till sig 2,6 Mkr från affärsänglar och techprofiler som Christer Sturmark och Andreas Thorstensson.  

Umeåbolaget Noctie  har en AI-styrd schacktränare.
Umeåbolaget Noctie har en AI-styrd schacktränare.Foto: Patrick Trägårdh/Umebild.se
Schackspelandet fick ett lyft av Netflixserien ”Queens gambit”.
Schackspelandet fick ett lyft av Netflixserien ”Queens gambit”.Foto: Patrick Trägårdh/Umebild.se
Nocties grundare, från vänster, Daniel Öhrlund, Sabina Sonning samt Samuel Sonning.Foto: Patrick Trägårdh/Umebild.se
Teamet bakom AI-schackbolaget Noctie, från vänster: Jesper Hall, Sabina Sonning, Samuel Sonning och Dainel Öhrlund. De två sistnämnda sitter i Umeå medan bolaget formellt har sitt kontor på startupinkubatorn Sting i Stockholm.
Umeåbolaget Noctie har en AI-styrd schacktränare.
Umeåbolaget Noctie har en AI-styrd schacktränare.
Umeåbolaget Noctie  har en AI-styrd schacktränare.
Umeåbolaget Noctie har en AI-styrd schacktränare.

Startupbolaget Noctie surfar på schackvågen efter Netflix världssuccé ”Queen's gambit”.  

Företaget grundades för tre år sedan av Samuel Sonning, som har ett förflutet som AI-ingenjör på Google, samt Daniel Öhrlund och Sabina Sonning. På Noctie jobbar även Jesper Hall, topprankad schackspelare med en lång tränarkarriär bakom sig.

Affärsidén bygger på att ge spelare som vill bli bättre en personlig schacktränare i mobilen eller datorn. Hemligheten är att Nocties teknik efterliknar det mänskliga schacktänkandet.

”Vi har utvecklat AI-modeller som tittat på mer än en miljard partier mellan människor för att se mönster hur folk spelar och vilka misstag de gör. Vi kan skapa en motspelare som gör samma sorts misstag så att du får rätt motstånd, men den kan också förstå vad du gör fel och ge vägledning så att du blir bättre”, förklarar Samuel Sonning.

I en första investeringsrunda tar Noctie nu in 2,6 Mkr varav Northern Light Capital IItillsammans med Partnerinvest Norr står för lejonparten. Även Propel Capital, acceleratorn Stings investeringsarm, finns med. 

Bland övriga privata investerare märks tidigare EQT Ventures-partnern Andreas Thorstensson som nu driver spelutvecklaren Goals, techprofilen Christer Sturmark, i dag vd på förlaget Fri Tanke, samt kärnreaktorbolaget Blykallas finanschef Mikael Frænkel.

Ytterligare en finansieringsrunda på närmare 2 Mkr ska vara klar efter sommaren.

”Det här känns jättebra och det är skönt att kunna fokusera på produkten, tekniken och öka marknadsföringen. Användarna vi har hittills har nästan snubblat in”, säger Samuel Sonning.

Överlägset största konkurrent är Chess.com med sin gigantiska bas av spelare och tjänster. Men gänget bakom Noctie ser inte bjässen som ett hot:

”De är så klart störst för tävlingsspel, men tävlar man vill man oftast också bli bättre. Vår AI kan något som deras schackdatorer inte kan: simulera mänskligt spel, och ge omedelbar feedback. Därför kan vi ge personlig schackträning på ett helt annat sätt än du får via deras plattform.”

Enligt Samuel Sonning har deras startup redan ”tusentals aktiva användare” och ”ett antal nya kunder varje dag”.

”Vi har användare i USA, en stor del av länderna i Europa i flera länder i Sydamerika samt Kanada och Australien. Men ingen från Kina ännu, däremot Indien där en stor del av världens schackspelare bor. Men de är å andra sidan underrepresenterade bland våra betalande användare – det kanske är en prisfråga”, säger han.

Tjänsten kostar 14 euro per månad. Siktet är inställt på spelare som har schack som hobby och därmed redan lägger mycket tid och pengar på sitt spelande.

”Vi har lagt oss i övre delen av de schacktjänster som finns i dag, men tycker att vi har en premiumprodukt. Jämfört med vad det skulle kosta att ha en människa som tränare är det billigt.”

Målet är att i slutet av 2025 ha 10.000 betalande användare och cirka 1 miljon euro i årliga intäkter, enligt Samuel Sonning. Han vill inte precisera bolagets värdering.

”Det är komplext eftersom nästa runda inte är helt stängd ännu. Vi samtalar med investerare fortfarande, men Northern Light Capital II tillsammans med Partnerinvest Norr är 'lead' även i den.”

Innehåll från Stena RecyclingAnnons

Cirkulär IT-satsning minskar klimatavtrycket

Nu storsatsar Stena Recycling i Sverige med sitt reuse-erbjudande – återbruk av IT-produkter. Bolaget har kapacitet att hjälpa små som stora företag med att förlänga livslängden på alla typer av IT-produkter.

– Elektronikavfall är den snabbast växande avfallsströmmen globalt. Det vill vi bidra till att ändra på. Eftersom vi hanterar både återbruk och återvinning i våra egna processer ger vi företag full koll på spårbarheten, genom produktens hela livscykel. Det ger fördelar i omställningen till cirkulära affärsmodeller, säger Lars Håkansson, Head of Reuse och ansvarig för cirkulära IT-tjänster på Stena Recycling.

Stena Recycling erbjuder företag en komplett lösning för återbruk av datacenter, lagringsutrustning, servrar och workplace IT. I tjänsten ingår allt från hämtning och säker radering av data till återbruk – och återvinning i de fall det krävs. 

Upptäck Stena Recyclings cirkulära IT-tjänster  

För cirkulär IT märks en stadigt ökad efterfrågan, inte minst när det gäller återbruk av datacenter. 

– Vi har en unik produktexpertis och vi både köper företags utrustning och erbjuder företag att köpa återbrukad och testad IT, till bra priser genom oss, säger Lars Håkansson. 

I satsningen ingår ett specialistteam på ett tiotal personer som alla har specialistkompetens inom cirkulära tjänster för IT-produkter.

– Vårt team hjälper till med frågor kring allt från koldioxidbesparing till hur vi jobbar med informationssäkerhet och vår certifiering genom ISO 27001, avslutar Lars Håkansson. 

Läs mer om informationssäkerhet hos Stena Recycling  

 

 

Mer från Stena Recycling

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Stena Recycling och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera