Ludvig Åberg klar för Woods golfliga

Publicerad 2024-05-06

Ludvig Åberg, 24, har blommat ut till en superstjärna inom golfen.

Nu kan Sportbladet berätta att han är klar för Tiger Woods och Rory McIlroys nya storsatsning TGL.

– Det ska bli kul att spela matcher mot dem, säger Åberg.

I januari 2025 startar TGL – en arenavariant av golf där sex fyramannalag spelar matcher mot varandra i inomhusmiljö med virtuella inslag.

Tänk simulatorgolf, fast vräkigare.

Arenan där matcherna ska spelas heter SoFi Center, ligger i Palm Beach Gardens, Florida, är 25 000 kvadratmeter och har plats för nästan 2 000 åskådare.

Banan är lika stor som en amerikansk fotbollsplan (89 gånger 46 meter) och har dels en enorm skärm (20 gånger 14 meter) för de långa slagen, dels ett 2 000 kvadratmeter stort greenområde som kan justeras för att skapa olika lutningar.

Åberg klar för TGL

Tiger Woods och Rory McIlroy sjösatte satsningen tillsammans med den tidigare NBC-chefen Mike McCarley för nästan två år sedan och nu är alla pusselbitar på plats.

Fem av de sex lagen har varit presenterade sedan tidigare.

Nu kan Sportbladet berätta att det sjätte och sista laget – The Bay Golf Club – innehåller det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg, 24.

– Golfen fortsätter att utvecklas och det känns kul att få vara med och presentera sporten jag älskar på ett nytt sätt. Teknologin har blivit en stor del av golfen och TGL omfamnar den och ger fansen en kortare version av lagtävlingar, säger han exklusivt till Sportbladet.

Var det Tiger och/eller Rory som bjöd in dig personligen?

– Rory har lärt mig mycket om TGL under det senaste året, men inbjudan kom från ligan och The Bay Golf Club. Rory och Tiger har ju sina egna lag och det ska bli kul att spela matcher mot dem i TGL.

I lag med Lowry

Ludvig Åberg får följande trio som lagkamrater:

  • Världstrean Wyndham Clark, 30, USA.
  • Publikfavoriten Min Woo Lee, 25, Australien.
  • 2019 års The Open-mästare Shane Lowry, 37, Irland.

– Att tävla i lag är något jag älskade på college och jag är tacksam över att ha fått uppleva det i Ryder Cup. TGL blir en lagtävling i ny tappning och jag är stolt över att kalla Wyndham, Min Woo och Shane mina lagkamrater, säger Åberg.

Tiger Woods.
Ludvig Åberg.

Ägs av miljardär

Hans lag, The Bay Golf Club, har sin bas i San Francisco, Kalifornien, och har tunga finansiärer i ryggen.

Det ägs av miljardären Marc Lasry och dennes bolag Avenue Sports Fund som har tillgångar värda 140 miljarder kronor (!).

Därtill har tre basketikoner – Stephen Curry, Klay Thompson och Andre Iguodala – gått in som investerare.

Den första matchen i TGL spelas tisdagen den 7 januari och sänds på tv-kanalen ESPN i USA.

Enligt uppgifter till Sportbladet pågår förhandlingar med svenska tv-kanaler, men det är i skrivande stund oklart var TGL kommer tv-sändas i Sverige.