Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2024-05-20 20:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sport/nhl-namnen-rasslar-in-efter-bengans-intrade-i-tre-kronor/

SPORT

NHL-namnen rasslar in efter ”Bengans” inträde i Tre Kronor

Han vill inte ta åt sig någon kredd – men sedan Patric Hörnqvist klev in som ny assisterande general manager i Tre Kronor har ovanligt många NHL-stjärnor tackat ja till VM-spel.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Tre Kronor anlitade Patric ”Bengan” Hörnqvist för att ta över kontakten med NHL-spelarna.

Nu rasslar VM-klara namn in från Nordamerika.

– Jag vill inte ha någon som velar, säger den tidigare världsmästaren och dubbla Stanley Cup-vinnaren.

När beskedet om att Patric Hörnqvist skulle bli ny assisterande general manager för Tre Kronor lyftes den tidigare stjärnspelarens goda kontaktnät i NHL fram som en av hans styrkor.

Med några dagar kvar till premiären mot USA på fredag har hela 16 svenska spelare från världens bästa liga gett klartecken för hockey-VM i Tjeckien. Motsvarande siffra i förbundskapten Sam Hallams första mästerskapstrupp för ett år sedan? Nio.

Så vad är förklaringen till den markanta ökningen?

– Vi fick snöbollen i rullning ganska snabbt när Rasmus Dahlin och Erik Karlsson tackade ja – och sedan rullade det bara på. Man känner ju att det är ett sug runt VM och man ser det också på de andra lagbyggena, säger Patric Hörnqvist och slår fast:

– Nu är det tillbaka till vad det var förut att spela VM. Det är jättekul att Sverige får ett bra lag på pappret och det är klart att förutsättningarna ser ruggigt bra ut.

Fakta.Patric Hörnqvist

Namn: Patric ”Bengan” Hörnqvist. Smeknamnet kommer från barndomen då han hette Bengtsson i efternamn innan hans föräldrar gifte sig.

Född: 1 januari 1987 i Sollentuna.

Klubblagskarriär: Väsby (2002–2005), Djurgården (2005–2008), Nashville Predators (2008–2014), Pittsburgh Penguins (2014–2020), Florida Panthers (2020–2023).

Position: Forward.

Säsonger i NHL: 15.

Matcher/poäng i NHL: 1007 matcher (901 i grundserien och 106 i slutspelet). 596 poäng (292 mål och 304 assist).

Meriter: Två Stanley Cup-segrar med Pittsburgh, 2015–2016 och 2016–2017. VM-guld 2018.

Aktuell: Assisterande general manager i Tre Kronor över hockey-VM i Tjeckien. Jobbar även som scout och spelarutvecklare i Florida Panthers och är sportslig rådgivare i Djurgården.

”Bengan” anar fortfarande en viss pandemieffekt som bidrar till att fler vill ta chansen att spela för landslaget när möjligheten uppstår. Att ett VM på hemmaplan väntar nästa år och ett OS 2026 skadar sannolikt inte heller.

37-åringen tror också att det lockar att spela för Sam Hallam som han höjer till skyarna som en extremt skicklig tränare.

– Det är många pusselbitar som ska falla på plats, men jag tror personligen också att Sam har gjort ett sjukt bra intryck på spelarna. Han är en grym hockeytränare och en grym person. Det är sådan människa man vill spela för – och det är ju den största anledningen varför jag är här också.

”Det enda jag skulle säga om någon skulle tveka är: ”Se till att du inte ångrar någonting, sedan är valet ditt”, säger Patric Hörnqvist.
Foto: Mikael Fritzon/TT

Att det skulle vara hans egen förtjänst att Tre Kronor ser ut att få ett urstarkt VM-lag vill han inte kännas vid.

– Det är inte tack vare att jag är här utan det är ju för att spelare har börjat tacka ja och att det finns ett sug. Det är inte jag som ligger bakom det, säger Hörnqvist.

Du har sagt att du vill ”bygga vidare på tydligheten i relationen till NHL-spelarna”?

– Jag tycker att man alltid ska vara tydlig mot spelarna: ”Det här ska vara din roll och det här kan du förvänta dig.”

– Framför allt vill jag ha ett ja eller ett nej. Jag vill inte ha någon som velar och jag ska också kunna ge dem ett ja eller ett nej. Det är inte så att vi ska vänta på spelare som kanske kommer loss, utan vi tar kontakt och då vet de om att det är bu eller bä och inget mitt emellan.

Själv spelade han fem VM innan han avslutade karriären förra året.

– För mig var det alltid en självklarhet när jag var frisk. Man får inte glömma att folk kan ha skavanker. De har ändå spelat 82 matcher. Men när jag var frisk så kände jag alltid en sådan sjuk stolthet att spela för mitt land. Man har inte så många chanser att vinna något med landslaget så jag tog varje chans jag fick.

Patric Hörnqvist och Rickard Rakell med VM-pokalen i Köpenhamn 2018.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Mycket till övertalningar blir det inte i hans nya roll men det finns en fras Patric Hörnqvist tenderar att återvända till:

– Jag kan säga ”se till att du inte ångrar någonting när du lägger av att spela” – för jag har slutat med hockeyn och det skulle inte vara så roligt om man fick en chans att spela med landslaget och så tackar man nej. När man har lagt av så får man en liten distans till det och det är väl det enda jag skulle säga om någon skulle tveka: ”Se till att du inte ångrar någonting, sedan är valet ditt.”

Hörnqvists kontrakt med Tre Kronor gäller över VM där förhoppningarna är stora.

– Oavsett vilket lag vi får ihop på pappret är alltid min förhoppning att vinna VM-guld. Jag är inte här för något annat, jag är här för att vinna. Det är inget snack om det, säger han.

Ishockey-VM pågår mellan 10 maj och 26 maj.

Fakta.VM-klara NHL-spelare

Målvakter:

Samuel Ersson, Philadelphia Flyers

Filip Gustavsson, Minnesota Wild

Jesper Wallstedt, Minnesota Wild

Backar:

Jonas Brodin, Minnesota Wild

Rasmus Dahlin, Buffalo Sabres

Victor Hedman, Tampa Bay Lightning

Erik Karlsson, Pittsburgh Penguins

Marcus Pettersson, Pittsburgh Penguins

Anfallare:

André Burakovsky, Seattle Kraken

Joel Eriksson Ek, Minnesota Wild

Marcus Johansson, Minnesota Wild

Adrian Kempe, Los Angeles Kings

Isac Lundeström, Anaheim Ducks

Victor Olofsson, Buffalo Sabres

Fabian Zetterlund, San Jose Sharks

Lucas Raymond, Detroit Red Wings

Läs mer:

Norska VM-truppen i sorg: ”Drabbar oss alla”

Zibanejad och Rangers verkar ostoppbara

Ämnen i artikeln

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt

Bild 1 av 3
Foto: Mikael Fritzon/TT
Bild 2 av 3
Foto: Mikael Fritzon/TT
Bild 3 av 3
Foto: Claudio Bresciani/TT